ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Įdomu » Kodėl prie kavos yra patiekiamas ir vanduo: kada ir kaip jį gerti?
Įdomu

Kodėl prie kavos yra patiekiamas ir vanduo: kada ir kaip jį gerti?

Jurgita Jurčionė
Autorius Jurgita Jurčionė
Publikuota: 2025-11-21
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Kodėl prie kavos yra patiekiamas ir vanduo: kada ir kaip jį gerti?
Kodėl prie kavos yra patiekiamas ir vanduo: kada ir kaip jį gerti?

Kai pirmą kartą susipažinote su kavos gėrimo subtilybėmis, turbūt ir jums kilo klausimas, kodėl baristai espresą patiekia su vandeniu. Pirmą kartą pamačiau tai užsienyje ir nesupratau, ką daryti su šiuo vandeniu – gerti prieš kavą, po kavos ar net praskiesti gėrimą? Tada maniau, kad tai tik vietinis pateikimo stilius. Tačiau vėliau pastebėjau, kad ir mano gimtajame mieste espreso patiekiama taip pat. Negalėdamas atsispirti, paklausiau baristo, kaip gerti kavą su vandeniu, ir atsakymas buvo išsamus bei labai įdomus.

Kaip gerti espreso su vandeniu

Espreso puodelio su vandeniu gėrimas turi savitą ritualą. Iš pradžių rekomenduojama išgerti kelis gurkšnelius vandens, kad išvalytumėte skonio receptorius ir paruoštumėte burną tikram kavos aromatui. Tuomet galima gurkšnoti espresą – nedideliais, atsargiais gurkšneliais. Po kavos patariama dar kartą išgerti šiek tiek vandens, nes tai padeda neutralizuoti burnos rūgštingumą ir suteikia malonų gaivumo pojūtį. Kai kurie baristai net rekomenduoja vandenį gerti atskiru gurkšniu tarp espreso gurkšnelių, taip išryškinant kiekvieną kavos niuansą.

Iš kur kilo tradicija

Sako, kad kavą su stikline vandens patiekti Turkijoje pradėta jau seniai. Legenda pasakoja, kad tokia priemonė buvo imtasi saugumo sumetimais. Sultonas pirmiausia panardindavo pirštą į paprastą vandenį, o paskui į kavos puodelį. Jei gėrimas būdavo apnuodytas, jis pradėdavo burbuliuoti. Ši versija atrodo mažai tikėtina, palyginti su kita. Kai kurie šaltiniai teigia, kad visa tai susiję su rytietišku svetingumu. Šeimininkas svečią vaišindavo puodeliu kavos ir stikline vandens. Sočiai pavalgęs svečias rinkosi kavą, o išalkęs – gėrė vandenį. Taigi namų šeimininkas žinodavo, ar reikia pavaišinti atvykėlį. Per karą tarp Austrijos ir Turkijos rytietiška tradicija atėjo ir į Europą.

Kodėl prie kavos yra patiekiamas ir vanduo: kada ir kaip jį gerti? Iš kur kilo tradicija?

Kodėl baristai patiekia espreso kartu su vandeniu

Sklando daugybė legendų apie tai, kodėl šiais laikais kavos namuose prie espreso puodelio gaunate ir stiklinę vandens. Vienos jų sako, kad kavą reikia skiesti vandeniu, nes espreso skonis gana sodrus ir stiprus. Tačiau tokiu atveju gausite kitokį gėrimą – amerikietišką kavą. Kai kurie mano, kad vanduo patiekiamas prie kavos puodelio, kad būtų išvengta dehidratacijos. Išties, išgėrus kavos geriau išgerti bent tokį pat kiekį vandens, kokio dydžio buvo kavos puodelis. Šis gėrimas linkęs iš organizmo „šalinti“ skysčius, todėl papildomas puodelis vandens nepamaišys. Ypač, jei esate patyręs kavos mėgėjas.

Taip pat skaitykite

Ar ateitis išpranašaujama. Pranašystės ir politika.
Ar ateitis išpranašaujama, ar tai tik propagandos dalis? Pranašysčių ir politinių įvykių sąsaja
2025-06-28
Ląstelės, sukurtos naikinti vėžį: nematomos žudikės mūsų naudai
Ląstelės, sukurtos naikinti vėžį: nematomos žudikės mūsų naudai
2025-11-03
Per didelis kavos kiekis: 5 šalutiniai poveikiai
Per didelis kavos kiekis: 5 šalutiniai poveikiai
2025-07-02
Kas yra Reiki? Šamanizmas ar išties sielą gydanti praktika?
Kas yra Reiki? Šamanizmas ar išties sielą gydanti praktika?
2025-07-18

Tiesą sakant, vanduo patiekiamas prie kavos puodelio, kad atgaivintumėte savo skonio receptorius. Taip gausite geresnį espreso skonį. Daugelis geriančiųjų mano, kad gazuotas vanduo geriau atlieka savo darbą. Be to, vanduo padeda sumažinti kavos rūgštingumą, todėl espresas skaniau „atsiskleidžia“ burnoje. Eksperimentuokite su vandens temperatūra ir kiekiu – šiltas ar kambario temperatūros vanduo gali suteikti kitokią skonio patirtį.

Kada ir kaip gerti vandenį prie kavos

Optimaliausia pirmiausia gurkšnoti kelis gurkšnelius vandens, tada espresą ir pabaigai – vėl vandens. Tokia tvarka padeda užtikrinti, kad kava atsiskleistų maksimaliai. Kai kurie baristai rekomenduoja gurkšnoti vandenį ir po kiekvieno espreso gurkšnio, ypač degustacijų metu, kai svarbu pajusti visus kavos niuansus. Taip pat vanduo padeda sumažinti kavos kartumą ir palengvina virškinimą. Jei mėgstate sodresnę kavą, vandens geriau nepilti tiesiogiai į espresą, o gerti atskirai, kad neatsirastų skonių „susimaišymo“.

Vandens kokybė ir poveikis skoniui

Vanduo, patiekiamas prie kavos, turėtų būti švarus, be stipraus chloro kvapo ar mineralinių priemaišų. Geriausia, jei vanduo būtų filtruotas arba natūralus mineralinis. Tai ne tik pagerina kavos skonį, bet ir apsaugo espreso aparatus nuo kalkių nuosėdų. Kai kurie baristai teigia, kad šiek tiek gazuotas vanduo dar labiau „atgaivina“ skonio receptorius, o tai padeda atskleisti net subtiliausius kavos aromatus. Vandens temperatūra taip pat svarbi – pernelyg šaltas vanduo gali numalšinti skonį, o šiltas suteikia malonų kontrastą.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:espressokavavanduo

AutoriusJurgita Jurčionė
Esu Jurgita Jurčionė – rašau apie tai, kas įdomu Lietuvoje ir pasaulyje. Mane domina įvairios temos – nuo netikėtų kultūrinių reiškinių iki aktualių kasdienybės naujienų. Stengiuosi atrinkti tai, kas priverčia stabtelėti, susimąstyti ar tiesiog nusišypsoti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

10 dažniausių skalbimo klaidų: kaip teisingai prižiūrėti drabužius, kad jie tarnautų ilgiau
Gyvenimas

10 dažniausių skalbimo klaidų: kaip teisingai prižiūrėti drabužius, kad jie tarnautų ilgiau

Kaip nuvalyti viryklės rankenėles:
Gyvenimas

Kaip nuvalyti viryklės rankenėles: 4 paprasti metodai

Kodėl kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve?
Gyvenimas

Kodėl kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve?

Katė neleidžia miegoti naktį: kaip tą ištaisyti?
Gyvenimas

Katė neleidžia miegoti naktį: kaip tą ištaisyti?

Kaip nukalkinti virdulį? Paprastas ir pigus būdas
Gyvenimas

Kaip nukalkinti virdulį? Paprastas ir pigus būdas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?