ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » 25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos
Sveikata ir grožis

25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-21
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos
25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos

Raugintus kopūstus gaminu pagal paprastą receptą, kurį išmokau iš močiutės. Į kopūstus ji nedėjo nei acto, nei cukraus. Tereikia 3-jų pagrindinių ingredientų ir daug laiko. O po savaitės skanų užkandį jau galima dėti ant stalo. Be to, ir namiškiai, ir svečiai mėgsta jais vaišintis. Juk raugintų kopūstų nauda organizmui neįkainojama, o jų skonis puikiai papildys bet kurį valgiaraštį.

Visada jaučiau, kad vaikystėje buvau išmokyta teisingų mitybos įpročių. Tačiau tik neseniai gavau profesionalų savo spėjimų patvirtinimą. Pasirodo, rauginti kopūstai labai vertingas maisto produktas, kuris turėtų būti kiekvieno racione. Be to, tai puikus sprendimas tiems, kurie laikosi dietos, nes produktas turi minimalų kalorijų kiekį ir didelę maistinę vertę.

Raugintų kopūstų sudėtis

Pirmiausia, rauginti kopūstai yra tikra vitaminų bomba. Užkandyje yra vitaminų A, E, H, K, PP ir B grupės. O vitamino C jame net daugiau nei citrinose. 100 g raugintų kopūstų suteiks jums visos paros askorbo rūgšties dozę. Be to, produktas yra prisotintas mikro ir makro elementais, tokių kaip kalis, magnis, geležis ir cinkas.

Raugintuose kopūstuose gausu skaidulų, pektinų, bioflavonoidų, baltymų ir organinių rūgščių. Tai reiškia, kad jie ne tik suteikia energijos, bet ir stiprina imunitetą bei pagerina virškinimą. Fermentacija padidina antioksidantų kiekį ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, kas yra ypač svarbu gerai savijautai.

Taip pat skaitykite

Žinios, kurios padės apsaugoti sveikatą ir gyvybę bet kokioje gyvenimo situacijoje
Žinios, kurios padės apsaugoti sveikatą ir gyvybę bet kokioje gyvenimo situacijoje
2025-09-10
10 maisto produktų, padedančių sumažinti kraujospūdį
10 maisto produktų, padedančių sumažinti kraujospūdį
2025-10-01
5 geriausi prieskoniai svorio metimui
Įvardyti 5 geriausi prieskoniai svorio metimui: mitybos specialistų rekomendacijos
2025-07-25
Gastroenterologas atskleidė, kaip maitinasi nesenstantys žmonės
Gastroenterologas atskleidė, kaip maitinasi nesenstantys žmonės
2025-10-07

Kodėl raugintus kopūstus verta valgyti kasdien

Dėl turtingos cheminės sudėties, rauginti kopūstai turi daugybę teigiamų poveikių organizmui. Jie didina fizinį ir protinį aktyvumą, suteikia energijos ir padeda šalinti lėtinį nuovargį. Be to, rauginti kopūstai palengvina nemigos simptomus ir padeda organizmui kovoti su stresu.

Produktas naikina patogeninius mikroorganizmus žarnyne, atkuria naudingą mikroflorą, kovoja su parazitais ir skatina kepenų detoksikaciją. Taip pat rauginti kopūstai padeda baltymų pasisavinimui ir kokybiškam mėsos virškinimui, stiprina dantenas ir kaulus, didina atsparumą peršalimui, gerina regėjimą ir stabdo senėjimo procesus.

25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos. Kodėl verta valgyti kasdien?

Kam dar naudingi rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai tinka tiek moterims, tiek vyrams. Gydytojai rekomenduoja juos vartoti nėštumo metu, nes produktas padeda palaikyti skrandžio mikroflorą ir gali sumažinti virškinimo sutrikimus. Be to, rauginti kopūstai efektyviai malšina priešmenstruacinio sindromo simptomus ir gali palengvinti menopauzės periodą.

Vyrams rauginti kopūstai gerina prostatos sveikatą ir erekcijos funkcijas, o taip pat mažina pagirių sindromą. Jie stiprina imunitetą, atjaunina odą, pagerina nagų ir plaukų būklę, todėl yra natūralus grožio eliksyras. Tai taip pat puikus produktas tiems, kurie nori palaikyti sveiką virškinimą ir išvengti žarnyno disbalanso.

Rauginti kopūstai, laikantis dietos

Raugintų kopūstų kalorijų kiekis labai mažas: 100 g produkto yra tik apie 19 kcal. Produktas skatina medžiagų apykaitą, šalina toksinus, aktyvina žarnyno peristaltiką, todėl idealiai tinka dietoms. Kopūstuose esanti tartrono rūgštis padeda skaidyti riebalų atsargas ir neleidžia susidaryti naujoms.

Be to, rauginti kopūstai lėtai virškinami, todėl ilgiau jaučiamės sotūs ir mažiau linkę užkandžiauti. Tai leidžia natūraliai kontroliuoti porcijas ir palaikyti sveiką kūno svorį. Produktas taip pat padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoja apetito hormonus.

Kas turėtų apriboti raugintų kopūstų vartojimą

Nepaisant visų teigiamų savybių, rauginti kopūstai yra rūgštus produktas, todėl žmonėms, sergantiems gastritu, opalige, turintiems kepenų sutrikimų ar viduriavimo problemų, rekomenduojama juos vartoti saikingai arba pasitarti su gydytoju.

Taip pat verta apriboti raugintų kopūstų kiekį, jei turite polinkį į rėmenį, tulžies akmenligę ar inkstų funkcijos sutrikimus. Dėl didelio druskos kiekio per dieną pakanka 150–200 g produkto. Sveiki žmonės gali mėgautis šiuo užkandžiu kasdien, tačiau svarbu nepiktnaudžiauti ir išlaikyti subalansuotą mitybą.

Taip pat skaitykite

Kodėl prieskoniai nepadeda stiprinti imuniteto: verta juos vartoti dėl kitų priežasčių
Kodėl prieskoniai nepadeda stiprinti imuniteto: verta juos vartoti dėl kitų priežasčių
2025-11-30
Kaip sustiprinti kaulus natūraliai: maistas ir įpročiai
Kaip sustiprinti kaulus natūraliai: maisto produktai ir įpročiai, kurie padeda išvengti osteoporozės
2025-09-02
Veido procedūros: 11 klaidų, kurių reikėtų vengti lankantis pas kosmetologą
Veido procedūros: 11 klaidų, kurių reikėtų vengti lankantis pas kosmetologą
2025-07-17
Ar iškišate pėdas iš antklodės
Ar iškišate pėdas iš antklodės? Tai svarbus kūno siunčiamas signalas
2025-09-24
25 geros priežastys valgyti raugintus kopūstus kiekvieną dieną. Ypač – jei laikotės dietos. Kam geriau nevalgyti?

Fermentuotų kopūstų papildomos naudos

Rauginti kopūstai ne tik stiprina imunitetą, bet ir gerina žarnyno mikrobiomą, kas tiesiogiai veikia nuotaiką ir psichinę sveikatą. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant fermentuotą maistą, galima sumažinti depresijos ir nerimo simptomus, pagerinti virškinimą ir stiprinti bendrą savijautą.

Be to, rauginti kopūstai turi antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, saugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir lėtina senėjimo procesus. Jie taip pat padeda palaikyti sveiką širdies kraujagyslių sistemą, reguliuoja cholesterolio kiekį ir gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje stabilizavimo.

Rauginti kopūstai – tai ne tik tradicinis užkandis, bet ir tikras sveikatingumo šaltinis, kurį verta įtraukti į kiekvieno dienos racioną. Nepamirškite, kad fermentuotas maistas gali būti puiki alternatyva sintetinėms vitaminų papildų formoms, nes maistas suteikia ne tik mikroelementus, bet ir natūralų biologinį poveikį.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:rauginti kopūstaisveikata

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vyno dėmės. Veiksmingi būdai joms pašalinti
Gyvenimas

Vyno dėmės? Pamirškite druską ir išbandykite šį nuostabų metodą!

Netikėti spalvų deriniai 2025 metų madoje: drąsa ir individualumas
Gyvenimas

Netikėti spalvų deriniai 2025 metų madoje: drąsa ir individualumas

Klaida su bulvėmis, kuri gali smarkiai paveikti jūsų žarnyną
Sveikata ir grožis

Klaida su bulvėmis, kuri gali smarkiai paveikti jūsų žarnyną

Makaronai su brokoliais ir pesto padažu
Makaronų patiekalai

Makaronai su brokoliais ir pesto padažu

Kelionės į Graikiją. Šios kryptys patiks labiau už Atėnus, Korfu ar Rodo salas
Įdomu

Kelionės į Graikiją. Šios kryptys patiks labiau už Atėnus, Korfu ar Rodo salas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?