Datulės – ne tik saldus užkandis, bet ir maistingas produktas, turintis daug naudingų medžiagų. Nors daugelis jas valgo dėl skonio, jos gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, ypač širdies ir kraujotakos sistemai.
Datulių sudėtis
Pasak JAV Žemės ūkio departamento, penkios vidutinio dydžio datulės suteikia:
- 277 kalorijas
- 2 g baltymų
- 0 g riebalų
- 75 g angliavandenių
- 7 g skaidulų
Datulės taip pat gausios vitaminų, mineralų ir antioksidantų, tarp jų:
- 64 mg kalcio (6% rekomenduojamos dienos normos)
- 54 mg magnio (17% rekomenduojamos dienos normos)
- 696 mg kalio (27% rekomenduojamos dienos normos)
- 1,61 mg niacino (12% rekomenduojamos dienos normos)

Širdies sveikata ir cholesterolio mažinimas
Datulės yra puikus magnio, kalio ir skaidulų šaltinis. Pasak mitybos specialistės Michelle Rutenstein, šios medžiagos padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, nes atpalaiduoja kraujagysles ir normalizuoja natrio kiekį organizme.
Tyrimai rodo, kad kasdienis datulių vartojimas gali sumažinti bendrą cholesterolio kiekį ir „blogojo“ cholesterolio lygį. Tai ypač svarbu siekiant užkirsti kelią širdies ligoms ir pagerinti kraujotaką.
Uždegimo mažinimas
Datulės gausios antioksidantų – flavonoidų, karotenoidų ir fenolio rūgščių, kurie mažina uždegimą, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo kraujagysles nuo oksidacinės žalos. Fenolio rūgštys gali blokuoti fermentų veiklą, susijusią su aukštu kraujo spaudimu, medžiagų apykaitos sutrikimais ir neurodegeneracinėmis ligomis.
Nėra staigių cukraus šuolių
Nepaisant aukšto angliavandenių ir cukraus kiekio, datulės nesukelia staigių gliukozės šuolių kraujyje, skirtingai nei kiti saldūs produktai. Tai daugiausia dėl žemo glikeminio indekso – datulės lėtai virškinamos ir paprastai nesukelia cukraus šuolių.
Kitos naudingos savybės
Datulės taip pat gausios B grupės vitaminų, PP, geležies, kalio, kalcio, magnio ir fosforo. Jos ypač naudingos moterims – padeda nėštumo ir žindymo metu, stiprina nervų sistemą bei mažina pogimdyminio laikotarpio negalavimus.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.