ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Makaronų patiekalai » Kaip virti makaronus idealiai: paslaptis slypi druskoje ir glitime
Makaronų patiekalai

Kaip virti makaronus idealiai: paslaptis slypi druskoje ir glitime

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-11-25
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip virti makaronus idealiai: paslaptis slypi druskoje ir glitime
Kaip virti makaronus idealiai: paslaptis slypi druskoje ir glitime

Makaronai yra vienas mėgstamiausių patiekalų visame pasaulyje. Jie greitai paruošiami, skanūs ir universalūs – puikiai tinka tiek paprastam pietų stalui, tiek iškilmingai vakarienei. Tačiau net patyrusiems kulinarams ne visada pavyksta juos išvirti tobulai. Mokslininkai atskleidė, kad paslaptis slypi ne tik makaronų rūšyje, bet ir tinkamoje druskos koncentracijoje vandenyje.

Tinkamas druskos kiekis – raktas į sėkmę

Švedų mokslininkai nustatė, kad optimalus druskos kiekis makaronams – apie 7 gramus vienam litrui vandens, tai šiek tiek daugiau nei arbatinis šaukštelis. Būtent tokia koncentracija leidžia makaronams išlikti elastingiems ir neištirpti virimo metu. Tyrėjai pasitelkė pažangias technologijas, tokias kaip neutronų prietaisai ir dalelių akceleratoriai, kurie leido stebėti makaronų struktūrą mikroskopiniu lygiu.

Paaiškėjo, kad glitimas atlieka svarbiausią vaidmenį – jis veikia kaip „apsauginis tinklas“, sulaikantis krakmolą viduje. Dėl to įprasti makaronai su glitimu lengviau pakelia virimo klaidas, per daug druskos ar pernelyg ilgą laiką vandenyje.

Tinkamas druskos kiekis – raktas į sėkmę

Glitimo neturintys makaronai – ypatingas atvejis

Glitimo neturintys makaronai elgiasi kitaip. Jie neturi natūralios „struktūros“, todėl lengviau praranda formą net esant nedideliems virimo nesklandumams. Per didelis druskos kiekis arba netinkama vandens temperatūra gali padaryti juos trapiais arba lipniais. Todėl gaminant be glitimo makaronus svarbu itin atidžiai laikytis recepto nurodymų ir stebėti virimo laiką.

Taip pat skaitykite

Šokoladinis sausainis keptuvėje
Šokoladinis sausainis keptuvėje
2025-10-17
Pikantiški varškės ir cukinijų vafliai
Pikantiški varškės ir cukinijų vafliai
2025-07-03
Šiems patiekalams šaltą vandenį naudoti – klaida! Sužinokite kodėl
Šiems patiekalams jokiu būdu nenaudokite šalto vandens!
2025-06-05
Neįtikėtina: kaip druska gali apsaugoti jūsų namus ir atnešti laimę!
Neįtikėtina: kaip druska gali apsaugoti jūsų namus ir atnešti laimę!
2025-11-26

Atvėsinti makaronai – daugiau naudos sveikatai

Mitybos specialistai rekomenduoja prieš valgant leisti makaronams šiek tiek ataušti. Šiuo būdu padidėja vadinamųjų „atsparių krakmolų“ kiekis, kuris lėčiau įsisavinamas organizme. Tai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, ilgiau jausti sotumą ir greičiau atsigauti po fizinio krūvio.

Paprasta formulė tobulai porcijai

Tobulų makaronų paslaptis iš esmės yra paprasta: vienas litras vandens, septyni gramai druskos ir šiek tiek dėmesio virimo metu. Net įprasti makaronai, virti laikantis šių paprastų taisyklių, skonis gali būti toks, tarsi juos patiekė aukščiausios klasės Italijos restorane.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:druskaglitimasmakaronaiVirimo patarimai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Orchidėjos atsigaus dėl šių gudrybių
Gyvenimas

Orchidėjos ir vėl pražys naudojant šią sodininkų gudrybę: reikės tik 3 šaukštų kavos tirščių!

Kodėl augalų lapai geltonuoja? Išsiaiškinkite priežastis
Sodas ir daržas

Kodėl augalų lapai geltonuoja? Išsiaiškinkite priežastis ir padėkite savo augalams

Mėlynos ekranų šviesos poveikis odai
Sveikata ir grožis

Mėlynos šviesos poveikis mūsų odai: Ar naršymas telefone tikrai ją veikia neigiamai?

Odontologai įspėja: netaisyklingas sąkandis gali sukelti migreną
Sveikata ir grožis

Odontologai įspėja: netaisyklingas sąkandis gali sukelti migreną

4 parametrai, pagal kuriuos galima nustatyti partnerių suderinamumą
Gyvenimas

4 parametrai, pagal kuriuos galima nustatyti partnerių suderinamumą

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?