Brokoliai yra vienas maistingiausių daržovių pasirinkimų, tačiau jų naudingosios savybės priklauso nuo to, kaip jie gaminami. Teisingas paruošimas padeda išsaugoti vitaminus, mineralus ir natūralius antioksidantus, tokius kaip sulforafanas, kuris teigiamai veikia sveikatą.
Kaip gaminti brokolius, kad išsaugotumėte naudingas medžiagas
Tyrimas, publikuotas žurnale Journal of Agricultural and Food Chemistry, parodė, kad brokolių pjaustymas ir lengvas kepimas orkaitėje gali padidinti sulforafano kiekį, taip maksimaliai padidinant daržovės naudą.
Sulforafanas yra natūrali medžiaga, randama kryžmažiedėse daržovėse, įskaitant brokolius, Briuselio kopūstus, žiedinius kopūstus ir lapinius kopūstus. Šis junginys prisideda prie antioksidantų gamybos organizme ir turi daug teigiamų sveikatai efektų.
Svarbu žinoti, kad brokolius reikėtų pjaustyti į žiedus maždaug 90 minučių prieš lengvą kepimą. Tai leidžia aktyvuoti fermentą mirozinasę, kuris padeda paversti glukorafaniną sulforafanu, kol šis fermentas dar nėra sunaikintas karščiu. Per ilgai gaminant, sulforafano kiekis gali sumažėti, todėl pernelyg ilgas virimas ar kepimas nėra rekomenduojamas.

Brokolių nauda sveikatai
Brokoliai yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis: juose yra vitaminų C, K, A, kalio, magnio, kalcio ir geležies.
Ši daržovė taip pat gausi skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, ir turi galingų antioksidantų, tokių kaip sulforafanas, luteinas bei zeaksantinas. Nepaisant gaminimo būdo, brokoliai išlieka maistingi, mažai kaloringi ir puikiai tinka sveikai mitybai.
Lengvas kepimas arba trumpas garinimas padeda išsaugoti brokolių struktūrą, skonį ir maistingąsias medžiagas, todėl tai idealus būdas paruošti šią daržovę tiek pietums, tiek vakarienei.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.