ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną, kad jis neprarastų skonio ir aromato
Gyvenimas

Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną, kad jis neprarastų skonio ir aromato

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-29
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną, kad jis neprarastų skonio ir aromato
Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną, kad jis neprarastų skonio ir aromato

Atidarius vyno butelį, jo skonis ir aromatas pradeda kisti. Oksidacijos procesas, kuris vyksta veikiamas oro, greitai suardo gėrimo kokybę, todėl vynas gali sugesti vos per kelias valandas, jei jis laikomas netinkamai. Teisingas laikymas padeda išsaugoti jo skonį ir malonų aromatą ilgiau.

Kaip atpažinti, kad vynas sugadintas

Vynas, kuris buvo tinkamai laikomas nepradėtas atidaryti, gali išlikti geros kokybės net kelis metus. Tačiau atidarius butelį, gėrimas sąlyčio su deguonimi pradeda oksiduotis. Tai lemia pokyčius skonyje, spalvoje ir aromate. Pagrindiniai požymiai, kad vynas sugadintas:

  • kvapas – vynas gali tapti actinis, aštrus, „degintas“ arba turėti drėgno kartono aromatą
  • skonis – atsiranda rūgštumas, prarandamas vaisiškumas, gali atsirasti kartumo
  • spalva – raudonas vynas patamsėja į rudą, baltas – tamsėja

Vartoti tokį vyną dažniausiai nėra pavojinga sveikatai, tačiau skonis ir kvapas bus nemalonūs, kartais gali pasireikšti lengvas skrandžio dirginimas.

Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną

Vienas paprasčiausių būdų pratęsti atidaryto vyno galiojimo laiką – laikyti jį šaldytuve. Be to, svarbu palaikyti pastovią temperatūrą ir naudoti tinkamas sandarinimo priemones:

Taip pat skaitykite

Ar šaldytuve yra šerkšnas
Ar šaldytuve yra šerkšnas? Turite veikti kuo greičiau, kad išvengtumėte papildomų išlaidų!
2025-10-06
Merūnas ir Anyanya kartu scenoje: daina, apie kurią svajojau dvidešimt metų
Merūnas ir Anyanya kartu scenoje: daina, apie kurią svajojau dvidešimt metų
2025-11-27
Karčios gyvenimo tiesos, su kuriomis susitaikę, pakeisite savo gyvenimą.
Karčios gyvenimo tiesos, su kuriomis susitaikę, pakeisite savo gyvenimą
2025-11-05
Mano anyta skalbdama drabužius visada naudoja druską
Mano anyta skalbdama drabužius visada naudoja druską: kai sužinojau to priežastį, ėmiau daryti tą patį!
2025-09-01
  • užsukti butelį kamščiu, kuris sandariai uždaro butelį
  • naudoti vakuuminius kamščius, kurie išsiurbia orą iš butelio
  • laikyti atidarytą butelį vertikaliai, kad sumažėtų sąlytis su oru
Kaip tinkamai laikyti atidarytą vyną

Vyno galiojimo laikas po atidarymo

  • baltasis ir rožinis vynas – 3–5 dienos šaldytuve
  • raudonasis vynas – 3–7 dienos
  • putojantis vynas – 1–3 dienos naudojant specialų kamštį dujų išsaugojimui

Laikantis šių paprastų taisyklių, vynas išlaikys savo skonį ir aromatą kuo ilgiau, o gėrimas bus malonus tiek kasdieniniam vartojimui, tiek šventinėms progoms.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:vynasVyno laikymas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Pinigų manikiūras 2025 m. lapkritį
Horoskopai

Pinigų manikiūras lapkričiui 2025: šis atspalvis pritrauks sėkmę ir klestėjimą

Švelni moliūgų sriuba, kuri papildys Jūsų organizmą vitaminais
Sriubos

Švelni moliūgų sriuba, kuri papildys Jūsų organizmą vitaminais

Greičiausiai senstantys zodiako ženklai.
Horoskopai

Greičiausiai senstantys zodiako ženklai

Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti
Sveikata ir grožis

Burokėlių lapai – vertingas maistas, kurio nereikėtų išmesti

Ekspertas papasakojo apie indų ploviklius: kenkia sveikatai
Gyvenimas

Ekspertas papasakojo visą tiesą apie indų ploviklius: nepastebimai kenkia sveikatai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?