Melisa – aromatingas, daugiametis augalas, vertinamas dėl savo išskirtinių savybių ir malonaus skonio. Nuo senovės ji buvo naudojama sveikatai stiprinti, o šiandien populiariausia jos forma – melisos arbata. Šis gėrimas laikomas vienu švelniausių natūralių raminamųjų, tačiau jo nauda organizmui kur kas platesnė. Toliau aptarsime, kuo ypatinga melisa ir kodėl verta įtraukti šią arbatą į kasdienę mitybą.
Kodėl melisos arbata nuo senovės buvo laikoma universaliu gydomuoju gėrimu
Pirmosios melisos savybės buvo pastebėtos dar senovės Graikijoje. Žinomi gydytojai ją naudojo nervų sistemai stiprinti, virškinimui gerinti ir net psichikos sutrikimams mažinti. Avicena raštuose minėjo, kad reguliariai vartojama melisos arbata mažina širdies ligų riziką ir stabilizuoja kraujospūdį. Mūsų protėviai taip pat vertino šį augalą – džiovino lapus, ruošė nuovirus ir naudojo juos daugeliui negalavimų gydyti.
Kaip melisos arbata veikia organizmą dėl savo vertingų sudėtinių dalių
Mokslininkai atrado, kad melisa turi daugybę naudingų junginių: taninų, flavonoidų, organinių rūgščių ir mikroelementų. Šios medžiagos suteikia gėrimui antiseptinių, priešuždegiminių ir virškinimą reguliuojančių savybių. Eteriniai aliejai ir vitaminai padeda mažinti įtampą, gerina nuotaiką ir skatina nervų sistemos atsistatymą, todėl melisos arbata dažnai rekomenduojama žmonėms, patiriantiems stresą ar miego sutrikimus.
Kada melisos arbata yra veiksmingiausia ir kokiais atvejais ją verta rinktis
Melisos nuoviras šimtmečius buvo naudojamas kaip prakaitavimą skatinantis, diuretinis ir tonizuojantis gėrimas. Jis gali padėti esant peršalimui, nes mažina karščiavimą ir ramina gleivines. Taip pat melisos arbata pasižymi antimikrobinėmis, priešgrybelinėmis ir antidepresinėmis savybėmis. Gėrimas šiltas veikia švelniau, todėl tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams – ypač tais atvejais, kai reikia nuraminti organizmą, pagerinti virškinimą ar sumažinti įtampą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.