ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kurias daržoves geriau valgyti virtas, jei norite gauti visas naudingas medžiagas
Sveikata ir grožis

Kurias daržoves geriau valgyti virtas, jei norite gauti visas naudingas medžiagas

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-11-26
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Kurias daržoves geriau valgyti virtas, jei norite gauti visas naudingas medžiagas
Kurias daržoves geriau valgyti virtas, jei norite gauti visas naudingas medžiagas

Dauguma žmonių mano, kad žalia mityba yra sveikiausia, tačiau kai kurios daržovės tampa tikrais supermaisto produktais tik jas išverdus ar iškepus. Tinkamas paruošimas gali padidinti organizmo gebėjimą įsisavinti naudingas medžiagas ir vitaminus. Sužinokite, kurios daržovės turėtų dažniau pasirodyti jūsų keptuvėje ar puode.

Morkas geriau valgyti virtas

Morkos tampa dar naudingesnės, kai jos yra šildomos. Kaitinimas suminkština jų ląstelių sieneles, todėl beta-karotenas lengviau pasisavinamas. Ši medžiaga organizme virsta vitaminu A, kuris svarbus sveikai regai ir stipriai imuninei sistemai. Išbandykite morkų kepimą orkaitėje, garinimą ar virimą, o sveikų riebalų, pavyzdžiui alyvuogių aliejaus, naudojimas dar padidins naudingų medžiagų įsisavinimą.

Morkas geriau valgyti virtas

Grybai – stiprina imunitetą ir mažina uždegimus

Grybai yra turtingi antioksidantų, kurių organizmas ne visada gali įsisavinti valgant žalius produktus. Kepimas, skrudinimas ar grilinimas padeda organizmui gauti daugiau maistingų medžiagų. Grybai puikiai tinka prie makaronų, šiltų salotų ar kaip traški pusryčių ar vakarienės garnyras.

Pomidorai – likopenas, kuris geriau įsisavinamas po kaitinimo

Šildymas suardo pomidorų ląstelių sieneles ir padidina likopeno įsisavinimą. Likopenas yra galingas antioksidantas, naudingas širdies sveikatai ir mažinantis uždegimą. Kepkite, troškinkite ar gaminkite padažus su pomidorais, pridėdami šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad organizmas pasisavintų šią riebaluose tirpią medžiagą.

Taip pat skaitykite

Sveiką virškinimą palaikantys kokteiliai: 5 paprasti receptai jūsų žarnynui
Sveiką virškinimą palaikantys kokteiliai: 5 paprasti receptai jūsų žarnynui
2025-08-05
Ekspertų patarimai, kurie vaisiai yra naudingi norint numesti svorio
Ekspertų patarimai, kurie vaisiai yra naudingi norint numesti svorio
2025-10-27
Norite geriau išsimiegoti? Gydytojai įvardijo įpročius, kurių verta vengti
Norite geriau išsimiegoti? Gydytojai įvardijo įpročius, kurių verta vengti
2025-07-11
Gaivios kopūstų salotos
Gaivios kopūstų salotos
2025-11-25

Šparagai – daugiau vitaminų A, E ir K

Šparagai po kaitinimo tampa dar naudingesni, nes didėja antioksidantų, vitaminų A, E ir K įsisavinimas. Šie vitaminai palaiko regėjimą, imunitetą, kraujo krešėjimą ir kaulų stiprumą. Šparagus galima patiekti salotose, su makaronais arba kaip garnyrą su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.

Kale ir špinatai – mineralų absorbcija po garinimo

Kale ir špinatai turi daug geležies, kalcio ir magnio. Kaitinimas, ypač garinimas, padeda sumažinti oksalatų kiekį, kurie riboja šių mineralų įsisavinimą. Garinimas leidžia organizmui pasisavinti daugiau naudingų medžiagų, nors kai kurie vitaminai, kaip vitaminas C, gali sumažėti. Todėl svarbu derinti garinimą ir kitus paruošimo būdus, kad išlaikytumėte pusiausvyrą.

Šių daržovių tinkamas paruošimas gali gerokai padidinti jų naudą jūsų sveikatai, o kai kurias netgi verta valgyti virtas ar kepintas, kad gautumėte visas naudingas medžiagas.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:daržovėsDaržovių virimassveika mityba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tiramisu pyragas
Desertai

Tiramisu pyragas, kurį paruošite vos per 10 minučių!

Traškios vištienos juostelės
Mėsos patiekalai

Traškios vištienos juostelės – keptos karšto oro gruzdintuvėje

Kodėl į skalbimo mašiną verta įdėti maišelį?
Gyvenimas

Kodėl į skalbimo mašiną verta įdėti maišelį?

Niekada nevalykite šių vietų mikropluošto šluoste. Padarysite žalos!
Gyvenimas

Niekada nevalykite šių vietų mikropluošto šluoste. Padarysite žalos!

Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui
Mėsos patiekalai

Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?