Dauguma žmonių yra įpratę gerti arbatą su cukrumi ir nėra net pagalvoję, kad kai kuriuose pasaulio regionuose šį gėrimą įprasta gerti su druska. Toks skonis iš pradžių gali pasirodyti keistas, tačiau ilgainiui organizmas pripranta ir net atranda subtilų druskos ir arbatos derinį, kuris atskleidžia naujus aromatus.
Štai, pavyzdžiui, Tibeto vienuoliai jau šimtus metų geria arbatą su druska. Nors iš pradžių tai skamba labai neįprastai, šis gėrimas turi naudos sveikatai. Tibeto regione ši arbata dažnai gaminama su sviestu iš jakų pieno, kuris suteikia energijos aukštikalnių sąlygomis, o druska padeda organizmui išlaikyti mineralų balansą ir gerina ištvermę ekstremaliomis sąlygomis.
Druska organizmui būtina
Druska yra svarbus žmogaus organizmo elementas ir jos trūkumas gali turėti itin neigiamą įtaką žmogaus savijautai. Arbata su nedideliu kiekiu druskos ne tik puikiai numalšina troškulį ir apsaugo nuo dehidratacijos, bet ir atpalaiduoja, padeda atstatyti jėgas po intensyvaus fizinio krūvio. Be to, mineralinė druska skatina kraujotaką, stabilizuoja elektrolitų pusiausvyrą ir gali padėti sumažinti nuovargį bei raumenų spazmus.
Šiltas gėrimas su druska taip pat gerina virškinimą. Druska stimuliuoja skrandžio sultis ir padeda maistui greičiau virškinti, todėl toks gėrimas ypač naudingas rytais arba po sočių valgių.

Kada geriausia gerti arbatos su druska
Tokią arbatą rekomenduojama gerti ryte, kuomet ji suteiks maksimalią naudą jūsų organizmui. Pirmasis gurkšnis ne tik suteikia energijos, bet ir padeda pažadinti virškinimo sistemą. Be to, jei pridėsite šiek tiek ghee ar augalinio aliejaus, arbata gali tapti papildomu šaltiniu sveikųjų riebalų ir padėti ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.
Arbata su druska taip pat gali būti naudinga peršalimo ar gripo sezonu. Šiltas gėrimas padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus, druska gali lengvai dezinfekuoti burnos ir gerklės ertmę, o šiltas skystis palengvina bendrą savijautą ir mažina nuovargį.
Arbata su prieskoniais ir jos nauda
Be Tibeto tradicijų, panašios arbatos su druska galima rasti ir Nepale, Mongolijoje bei kai kuriuose Indijos regionuose, kur ji taip pat derinama su prieskoniais, pavyzdžiui, kardamonu ar imbieru. Tokie prieskoniai ne tik pagerina skonį, bet ir suteikia papildomų antioksidacinių bei priešuždegiminių savybių, stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo infekcijų.
Reguliariai vartojant arbatą su druska, galima pastebėti, kad organizmas įgauna didesnį atsparumą stresui, gerėja ištvermė ir sumažėja pervargimo požymiai. Svarbu tik atkreipti dėmesį į druskos kiekį – per didelis jos kiekis gali sukelti kraujospūdžio svyravimus ar kitus sveikatos sutrikimus, todėl idealu naudoti natūralią mineralinę druską nedideliais kiekiais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.