Vitaminas D yra ypač svarbus mūsų organizmui, tačiau dažnai jo trūksta, ypač žiemos metu. Laimei, į savo kasdienę mitybą galima įtraukti gėrimus, kurie ne tik gaivina, bet ir padeda palaikyti energiją bei stiprinti imunitetą. Šiame straipsnyje pristatysime gėrimus, kuriuose yra vitamino D, ir paaiškinsime, kaip juos naudoti, kad organizmas gautų maksimalų naudos kiekį.
Fortifikuotas pienas
Fortifikuotas pienas yra tas, kuriam gamintojas prideda trūkstamų ar perdirbimo metu prarandamų maistinių medžiagų. Dažniausiai tai vitaminas D, kalcis, retkarčiais A, B12, baltymai ar jodas. Pavyzdžiui, puodelis 1% fortifikuoto pieno suteikia apie 104 IU vitamino D, tai sudaro 17% rekomenduojamos paros normos. Tokiu būdu pienas tampa puikiu būdu papildyti organizmą vitaminu D ir tuo pačiu palaikyti stiprius kaulus.
Augaliniai pieno gėrimai
Dauguma augalinių pieno gėrimų, tokių kaip sojų, migdolų ar ryžių pienas, natūraliai neturi vitamino D, tačiau fortifikuotos versijos jį turi. Prieš pirkdami patikrinkite sudėtį – turėtų būti nurodytas vitaminas D2 arba D3, arba jų procentas nuo paros normos. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia gyvūninės kilmės produktų.
Apelsinų sultys suteiks organizmui vitamino D
Fortifikuotos apelsinų sultys gali suteikti apie 100 IU vitamino D viename stiklinėje, be to, jose dažnai būna kalcio, naudingos kaulams. Natūralios apelsinų sultys taip pat turi daug vitamino C, folio rūgšties, vitamino B1 ir provitamino A, todėl yra puikus pasirinkimas sveikatai stiprinti ir energijai palaikyti.

Grybų sultinys
Grybai yra vienintelė augalinė maisto grupė, natūraliai turinti vitamino D. Paruoštas grybų sultinys gali suteikti mažą, bet vertingą vitamino D kiekį. Daugiausiai vitamino D yra džiovintuose ar ultravioletiniu spinduliu apdorotuose grybuose, tačiau daugiausiai vitamino išlieka grybuose, o sultinyje patenka tik dalis. Nepaisant to, toks sultinys gali papildyti jūsų mitybą šiuo svarbiu vitaminu.
Kaip pasiekti rekomenduojamą dienos normą
Suaugusiems rekomenduojama vitamino D paros norma yra 600 IU. Didžiausias šaltinis – riebios žuvys, tokios kaip upėtakis, lašiša, tunas ar sardinės. Taip pat vitamino D yra kiaušinio trynyje, kai kuriuose grūduose, jogurte ir sūriuose. Kadangi vitaminas D yra riebaluose tirpus, jo įsisavinimą pagerina alyvuogių aliejus, avokadas, riešutai ar sėklos.
Įtraukdami šiuos gėrimus į savo dienos mitybą, galite ne tik gaivintis, bet ir natūraliai papildyti organizmą vitaminu D, stiprinti imunitetą bei jaustis energingesni.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.