Medus yra vienas iš sveikiausių produktų, kurį dažnai valgome rudenį ir žiemą. Jis ne tik pagerina skonį, bet ir stiprina imunitetą. Tačiau ar žinote, kaip tinkamai laikyti medų, kad jis neprarastų savo savybių ir visada būtų puikus? Laikantis penkių paprastų taisyklių, jūsų medus ilgai išliks skanus ir sveikas.
Pasirinkite vėsią vietą
Geriausia medų laikyti vėsioje patalpoje, kur temperatūra svyruoja apie 10 laipsnių Celsijaus. Tam tiks rūsys, sandėliukas ar net šaldytuvas. Svarbu neleisti medui laikytis aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, nes per karšta aplinka gali greitai prarasti jo gerąsias savybes. Laikydami medų vėsioje vietoje, užtikrinsite, kad jo skonis ir naudingosios medžiagos išliks ilgą laiką.
Sandariai uždarykite stiklainį
Visada laikykite medų sandariai uždarytą. Medus lengvai sugeria kvapus iš aplinkos, o tai gali pakeisti jo skonį. Be to, drėgmė, kuri patenka į atidarytą stiklainį, skatina mielių augimą ir gali pagreitinti medaus rūgimą. Todėl niekada nenaudokite šlapių šaukštų medui paimti ir užtikrinkite, kad dangtelis būtų tvirtai uždarytas.
Nekiškite aplaižyto šaukšto į medų
Jokiu būdu nekiškite šaukšto, kuris jau buvo aplaižytas. Žmogaus seilėse esantys fermentai gali pagreitinti medaus gedimo procesą. Taip pat nerekomenduojama palikti metalinio šaukšto stiklainyje, nes medus gali įgyti metalo poskonį. Geriausia naudoti medinius ar keramikinius įrankius, kad išsaugotumėte natūralų produkto skonį.
Nelaikykite medaus saulėje
Medus nemėgsta saulės šviesos ir karščio. Jei stiklainiai stovės tiesioginėje saulėje, medus gali pernelyg sušilti ir pradėti išsisluoksniuoti. Laikydami jį tamsioje vietoje, užtikrinsite tolygią tekstūrą ir ilgalaikį skonį.
Nešildykite medaus
Medus praranda visas naudingas savybes, jei jį kaitinate virš 50 laipsnių Celsijaus. Todėl jei norite pasaldinti arbatą ar pieną, įsitikinkite, kad skystis nekarštas, geriausia iki 40 laipsnių Celsijaus. Tinkamai laikomas medus nepraranda savo vertingųjų medžiagų daugelį metų – fermentai išliks net iki 26 metų tinkamai vėsioje aplinkoje.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, visada galėsite mėgautis skaniu ir sveiku medumi, neprarandančiu savo naudingųjų savybių ir skonio.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.