Visi nuo vaikystės laikų atsimename košę su pienu – vieni ją mėgo, kiti – ne. Daugelis suaugusiųjų mėgsta pradėti savo dieną tokiu patiekalu. Avižiniai dribsniai, pienas ir vaisiai yra paprasti ir maistingi pusryčiai. Košės ir pieno derinys nuo seno buvo laikomas sveiku maistu. Bet, deja, šiuolaikinė dietologija sako ką kita. Mitybos specialistai vieningai teigia, kad grūdai su pienu yra nesuderinami. Papasakosime, kas privertė juos persigalvoti.
Košės nauda sveikatai
Dar visai neseniai visi kalbėjo apie gyvūninio pieno pavojų vyresniems nei 12 metų vaikams ir suaugusiems, nes bėgant metams organizmui darosi vis sunkiau virškinti laktozę. Tačiau kiekvienas žmogus turi savo organizmo ypatybes ir tik maisto tolerancijos testas gali parodyti, kas jums yra tinkama, o kas ne. Ar tai būtų laktozė, ar glitimas, ar dar kitas produktas.
Tačiau šiuolaikiniai dietologų tyrimai teigia, kad košės su pienu blogai veikia virškinimą ir endokrininę sistemą. Dietologė-endokrinologė Natalija Samoylenko nerekomenduoja valgyti košės, išvirtos pieno pagrindu: „Manau, kad šie du produktai vienas su kitu nesuderinami. Košė yra sveikas pilno grūdo produktas, kurį geriausia valgyti su salotomis, o ne su pienu. O pienas yra savarankiškas maistas, kurį geriausia vartoti atskirai nuo kitų produktų.“
Mitybos specialistės komentaras
Žvaigždžių mitybos specialistės Natalijos Samoylenko teigimu, košė su pienu – tik senos kulinarijos palikimas. Europos šalyse javai niekada neverdami su pienu. Mūsų protėvių košės taip pat nebuvo verdamos su pienu – buvo verdamos vandenyje. Tik atėjus sovietų valdžiai atsirado mitas apie pieniškos košės, ypač grikių, naudą.
Grūdai patys savaime yra labai naudingi ir puikiai numalšina alkio jausmą. Jie prisotina organizmą esminiais mikroelementais, pašalina cholesterolį ir suteikia energijos. Todėl jie yra laikomi puikiais pusryčiais. Tačiau kartu su pienu juos labai sunku virškinti skrandžiui ir tai gali dar labiau sutrikdyti jo darbą.
Pienas taip pat naudingas, ypač sportininkams, žmonėms, sergantiems peršalimo ligomis, vartojantiems antibiotikais. Bet vis tiek nepatariama jo vartoti kartu su kitais produktais, net su kava.
Viso pasaulio mokslininkai ir mitybos specialistai nenuilstamai ginčijasi, ką duoda pienas žmogaus organizmui – naudą ar žalą. Tas pats pasakytina ir apie kitus produktus. Vis dar nėra vieno atsakymo. Todėl stebėkite savo organizmo reakciją į įvairius maisto produktus, įskaitant pienišką košę. Dar geriau, atlikite analizę dėl trūkstamų vitaminų ir mikroelementų bei maisto netoleravimo.
Komentaruose papasakokite, ar valgote košę su pienu. Taip pat pasidalykite straipsniu su draugais socialiniuose tinkluose!

Kodėl košė vandenyje virškinama lengviau
Kai košė verdama vandenyje, skrandis gauna paprastesnį derinį – vieną produktą, o ne dviejų sudėtingų medžiagų mišinį vienu metu. Dėl to virškinimas vyksta greičiau ir lengviau, mažėja pilvo pūtimas, sunkumo jausmas, energijos kritimas po valgio. Vanduo neužgožia grūdų skonio, todėl jie tampa puikus pagrindas sveikiems pusryčiams.
Be pieno grūdų tekstūra natūralesnė, todėl juos lengviau derinti su kitais produktais – vaisiais, sėklomis, jogurtu, augaliniais gėrimais. Tai atveria daugiau mitybos variantų ir leidžia valgyti subalansuotai net kasdien keičiant priedus.
Su kuo košė dera geriausiai
Dietologai pataria košę derinti su šviežiomis uogomis, džiovintais vaisiais, chia ar linų sėklomis, migdolais, riešutų sviestu, natūraliu jogurtu. Šie priedai suteikia skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, o tai mažina cukraus svyravimus kraujyje ir ilgiau palaiko sotumo jausmą.
Taip pat galima eksperimentuoti su daržovėmis – grikiai su avokadu, keptomis daržovėmis ar kiaušiniu tampa pilnaverčiu pietų patiekalu. Šis derinys daug kam net nustebina, nes grūdai gali būti valgomi ne tik saldūs.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.