ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kas gali ir kam neverta valgyti raugintų kopūstų: nauda ir žala
Sveikata ir grožis

Kas gali ir kam neverta valgyti raugintų kopūstų: nauda ir žala

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-12-01
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kas gali ir kam neverta valgyti raugintų kopūstų: nauda ir žala
Kas gali ir kam neverta valgyti raugintų kopūstų: nauda ir žala

Rauginti kopūstai – tai ne tik skanus ir traškus patiekalas, bet ir tradicijų dalis, kurią Lietuvoje vertino kiekviena šeima. Nuo seniausių laikų kopūstai buvo ruošiami rudens pabaigoje, rauginti su meile ir kantrybe, o šiandien jie išlieka neatskiriama mūsų mitybos dalimi. Šis straipsnis atskleis, kodėl rauginti kopūstai yra naudingi, kaip juos tinkamai ruošti ir kokių atsargumo priemonių reikia laikytis.

Raugintų kopūstų nauda sveikatai

Rauginti kopūstai yra vertingas vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose gausu probiotikų, skaidulų, geležies, kalcio, magnio, kalio, vitamino C, vitamino K1, vitamino A, vitamino U ir B grupės vitaminų. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, padeda virškinti, valo organizmą nuo toksinų ir netgi skatina ląstelių regeneraciją. Fermentacijos metu susidariusi pieno rūgštis veikia kaip natūralus probiotikas, o kopūstų sūrymas neleidžia kauptis riebalų sankaupoms organizme.

Rauginti kopūstai svorio metimui

Įdomu tai, kad rauginti kopūstai yra neigiamo kaloringumo produktas – organizmui jų virškinti reikia daugiau energijos nei juose yra. Tai reiškia, kad valgant kopūstus galima netekti papildomų kalorijų. Be to, rauginti kopūstai palaiko sotumo jausmą, todėl jie puikiai tinka metant svorį. Tačiau svarbu jų nevartoti per daug ir laikytis rekomenduojamos porcijos – ne daugiau kaip 150–200 gramų per dieną.

Raugintų kopūstų galimas pavojus

Nepaisant daugybės privalumų, rauginti kopūstai netinka visiems. Juos reikėtų vengti žmonėms, turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, sergantiems inkstų ligomis, hipertenzija, pepsinėmis opomis ar kasos problemomis. Taip pat būtina nepamiršti, kad produktas yra sūrus, todėl jo perteklius gali sukelti kūno patinimą ar skrandžio sutrikimus.

Taip pat skaitykite

Dėžutės kvėpavimas: paprasta technika streso mažinimui ir susikaupimo gerinimui
Dėžutės kvėpavimas: paprasta technika streso mažinimui ir susikaupimo gerinimui
2025-07-22
10 geriausių augalinio pieno rūšių: kurį pasirinkti?
10 geriausių augalinio pieno rūšių: kurį pasirinkti?
2025-08-12
Hormonų disbalansas: viskas, ką reikia žinoti moterims
Hormonų disbalansas: viskas, ką reikia žinoti moterims
2025-09-30
Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai
Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai
2025-06-23

Kaip rauginti kopūstus namuose

Rauginti kopūstai natūraliai fermentuojasi, tad actas ar cukrus dedami tik norint pagardinti. Įprastai kopūstai maišomi su morkomis, spanguolėmis, obuoliais, česnakais, žolelėmis ar cinamonu. Vienam kibirui raugintų kopūstų reikia apie 8 kg kopūstų. Namuose juos galima raugti nedideliame inde su sandariu dangčiu, o po rūgimo kopūstus laikyti stiklainiuose šaltai, kad sūrymas susidarytų tinkamai. Paruošti rauginti kopūstai turi šviesų sūrymą, malonų kvapą, traškius lapus ir gali būti laikomi iki 8 mėnesių.

Raugintų kopūstų tradicija ir kultūra

Rauginti kopūstai buvo ruošiami kiekvienoje valstiečių šeimoje, tai buvo šventė ir svarbi rudens dalis. Kopūstų gūžės nuimamos, lapai kruopščiai nuplaunami ir dezinfekuojami, mišinio sūrymas prižiūrimas iki susidarančių putų, o paruošti kopūstai patiekiami šeimai ir svečiams. Ši tradicija išliko iki šių dienų – net parduotuvėse galima rasti raugintų kopūstų, tačiau daugelis namų šeimininkių didžiuojasi savo rankomis raugintais kopūstais.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:kopūstairauginti kopūstaisveika mityba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

4 maisto produktai, kurie padeda atsipalaiduoti
Sveikata ir grožis

4 maisto produktai, padedantys atsipalaiduoti: metas juos įtraukti į mitybą

Šuns guolis - kaip dažnai skalbti? Pataria ekspertai
Gyvenimas

Kaip dažnai turėtumėte valyti šuns guolį? Atsako ekspertai

Testas: pasirinkite mandalą ir sužinokite, kokią žinutę Visata jums paruošė
Horoskopai

Testas: pasirinkite mandalą ir sužinokite, kokią žinutę Visata jums paruošė

Kaip teisingai išmesti banko korteles ar kitas nebegaliojančias korteles su asmens duomenimis Lietuvoje?
Gyvenimas

Kaip teisingai išmesti banko korteles ar kitas nebegaliojančias korteles su asmens duomenimis Lietuvoje?

Braškių tręšimas rudenį
Sveikata ir grožis

Kaip maitinti braškes rudenį norint gausaus derliaus?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?