Arbata – gėrimas, be kurio neįsivaizduojame savo kasdienės mitybos. Yra daug arbatos rūšių, taip pat įvairių priedų prie arbatos. Kažkas mėgsta gerti arbatą su citrina, kiti – su mėtomis. Bet ar galima gerti arbatą su medumi? Manoma, kad pakaitintas medus gali tapti pavojingas organizmui. Ar tai tiesa, papasakosime toliau.
Ar galima gerti arbatą su medumi?
Ginčytis su tuo, kad medus yra labai vertingas produktas, neverta. Tai daug sveikiau nei cukrus, su kuriuo daugelis yra įpratę gerti arbatą. Meduje yra antioksidantų, vitaminų A, C, E, taip pat kalio, jodo, fosforo, geležies, kalcio ir magnio. Nieko keisto, kad mūsų protėviai medų naudojo ne tik dėl skonio, bet ir liaudies medicinoje.
Tačiau daugelis sako, kad medaus į karštą arbatą dėti draudžiama. Neva kaitinamas jis virsta nuodais. Iš kur toks mitas? Pirmuosius teiginius apie medaus kaitinimą galima rasti Indijos tradicinės medicinos žinyne – Ajurvedoje.
Joje nurodyta, kad maksimali medaus temperatūra neturi viršyti 42 laipsnių. Jei ši taisyklė bus pažeista, pavyzdžiui, medų ištirpinus karštame gėrime ar kepiniuose, produktas nebebus naudingas. Be to, jis pavirs nuodais. Senovės induistai taip manė jau daugelį metų, o daugelis šiuolaikinių žmonių vis dar laikosi šios nuomonės.
Šiuolaikiniai tyrimai
Mokslas plėtoja ir paneigia senovės postulatus. Šiuolaikiniai mokslininkai atliko tyrimą ir pakaitino medų iki 140 laipsnių. Visi gaminio komponentai išliko tokie patys, išskyrus vieną. Padidėjo medžiagos, vadinamos hidroksimetilfurfuroliu, kiekis. Ar tai tas pats kancerogenas, kurio bijojo indai?
Norėdami atsakyti į šį klausimą, mokslininkai atliko tyrimą su žiurkėmis. Bandytojai nerado jokių medžiagos kancerogeniškumo įrodymų. Vadinasi, pašildytas medus netampa nuodu ir žmogui.

Tai ar verta bijoti pašildyto medaus?
Chemijos mokslų kandidatas ir chemijos mokytojas Glebas Repichas savo tinklaraštyje kalba apie mitus, susijusius su karštu medumi. Pasirodo, hidroksimetilfurfurolis susidaro ne tik kaitinant medų. Jis randamas beveik bet kuriame maiste, kuris buvo termiškai apdorotas. Pavyzdžiui, uogienėse, kepiniuose, konservuotose sultyse. O šio sąrašo lyderiai – skrebučiai, džiovintos slyvos ir skrudinta kava.
Taigi, jei atsisakote medaus arbatoje dėl „kancerogenų“, pagal tą pačią logiką turite nustoti valgyti pyragus, duoną ir uogienę. „Hidroksimetilfurfurolas nuolat susidaro visuose cukraus turinčiuose produktuose. Štai kodėl hidroksimetilfurfurolio visada yra vaisių sultyse, vyne ir tame pačiame meduje.“, – pažymi Glebas Repichas.
Medaus arbatoje privalumai
Arbatą su medumi rekomenduojama gerti peršalus. Ji puikiai stiprina imuninę sistemą ir turi antiseptinį poveikį. Gėrimas su medumi susirgus apgaubia gerklę ir veikia nuskausminančiai.
Be gydomųjų savybių, medus taip pat turi jauninantį poveikį. Nenuostabu, kad jis naudojamas kaip kaukių pagrindas. Taip pat reguliariai naudojant medų oda tampa švelnesnė, o meduje esančios medžiagos sulėtina raukšlių atsiradimą. Medus taip pat yra natūralus energijos šaltinis. Todėl arbatą su medumi rekomenduojama gerti ryte, kad prasidėtų medžiagų apykaitos procesai ir prisotintumėte organizmą energija.
Kaip matote, arbatos su medumi bijoti neverta. Ji nedaro jokios žalos. Tačiau atminkite, kad medus yra gana kaloringas produktas. O jei bandote numesti svorio, geriau apriboti jo naudojimą!
Kada medų į arbatą dėti naudingiausia?
Norint išsaugoti kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų, medų geriausia dėti į šiek tiek atvėsusią arbatą. Ne karštesnę nei 45–50 laipsnių. Tokiu būdu vitaminai, fermentai ir antioksidantai nesuyra, o organizmas juos pasisavina lengviau. Gėrimas išlieka maloniai saldus ir kvapnus, o imunitetui – dar naudingesnis.
Medus labai gerai dera su žolelių arbatomis – liepžiedžių, ramunėlių, mėtų. Tokie deriniai ypač naudingi peršalimo sezono metu. Šiltas, bet ne verdantis gėrimas padeda atpalaiduoti raumenis, gerina miegą ir ramina nervų sistemą. Tai itin tinkamas pasirinkimas vakarui.

Kada medaus verčiau vengti?
Žmonėms, turintiems alergijų bičių produktams, medus gali sukelti nepageidaujamą reakciją, todėl geriausia jį vartoti palaipsniui ir atsargiai. Taip pat atsargūs turėtų būti diabetu sergantys žmonės – nors medus sveikesnis už cukrų, jis vis tiek kelia gliukozės lygį kraujyje.
Vakare medaus vartojimas gali suteikti energijos pliūpsnį, kuris ne visada naudingas. Jei turite miego sutrikimų, arbatą su medumi gerkite pirmoje dienos pusėje. Kita vertus, jei energijos trūksta ryte – tai puikus pasirinkimas produktivesnei dienai.
Kuo medus gali būti geresnis už cukrų?
Medus suteikia saldumo natūraliai ir turi lengvai pasisavinamų angliavandenių. Skirtingai nuo baltojo cukraus, jis aprūpina organizmą mineralais ir vitaminais. Medus taip pat turi antibakterinių savybių, todėl jį galima naudoti ne tik gėrimuose, bet ir gerklės skausmui malšinti.
Cukrus veikia tik kaip saldiklis, o medus yra funkcionalus produktas, kuris gali pagerinti virškinimą, sumažinti gerklės dirginimą ir suteikti energijos. Dėl šių savybių medus laikomas sveikesne alternatyva, jei vartojamas saikingai ir neperkaista.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.