Vištiena ir lašiša yra puikūs baltymų šaltiniai, tačiau kurį pasirinkti – priklauso nuo jūsų tikslų. Ar norite numesti svorio, ar padidinti raumenų masę? Nors abi šios mėsos rūšys yra sveikos, jos skiriasi pagal maistinę vertę. Taigi, kokį pasirinkimą padaryti? Sužinokite pagrindinius skirtumus tarp šių dviejų baltymų šaltinių ir atraskite, kas geriausiai atitinka jūsų mitybos poreikius.
Vištiena vs. Lašiša: Palyginimas pagal kalorijas ir baltymus
Pagal Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento duomenis, 100 gramų virtos vištienos krūtinėlės turi 187 kalorijas ir 33 gramus baltymų, tuo tarpu 100 gramų virtos lašišos – 206 kalorijas ir 22 gramus baltymų. Tai reiškia, kad vištiena suteikia daugiau baltymų, o lašiša yra šiek tiek kaloringesnė.
Lašiša: Puikus širdies sveikatai ir omega-3 šaltinis
Nors vištiena turi daugiau baltymų, lašiša pasižymi širdžiai naudinga omega-3 riebalų rūgštimis. Šios rūgštys, kaip nurodoma MDPI paskelbtame tyrime, yra ypač naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, kai vartojamos vidutiniais kiekiais. Nors lašiša yra riebi žuvis, jos riebalai nėra kenksmingi, priešingai – jie prisideda prie sveikesnės širdies ir kraujagyslių funkcijos.

Vitaminų skirtumai: Lašiša ir vištiena
Lašiša taip pat yra puikus vitamino D šaltinis, kuris padeda įsisavinti kalcį, ir vitamino B12, reikalingo raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Kita vertus, vištiena yra geresnis niacino (vitamino B3) šaltinis, kuris padeda virškinimui, nervų sistemai ir kitiems svarbiems kūno procesams.
Ką pasirinkti? Vištiena ar lašiša?
Nepaisant visų skirtumų, nėra aišku, kuris produktas sveikesnis, nes mityboje svarbu įvairovė. Abu šie maisto produktai yra vertingi ir turėtų būti įtraukti į kasdienį racioną. Vartodami tiek vištieną, tiek lašišą, suteikiate savo organizmui ne tik aukštos kokybės liesų baltymų, bet ir širdžiai naudingų riebalų. Jei siekiate širdies sveikatos, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suvartoti bent dvi porcijas riebių žuvų per savaitę, tačiau svarbu įvairovė – neapsiribokite tik lašiša. Taip pat svarbu keisti žuvų rūšis, kad išvengtumėte pernelyg didelio tam tikrų kenksmingų medžiagų (pavyzdžiui, gyvsidabrio) kiekio.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.