ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Desertai » Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!
Desertai

Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-02
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!
Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti!

Kalėdiniai šokoladiniai saldainiai – tai tradicinis saldumynas, kuris buvo labai populiarus tuometinės Čekoslovakijos teritorijoje. Nors tai buvo paprasti, bet tikrai labai skanūs šokoladiniai saldainiai, gaminami iš šokolado, riebalų ir cukraus.

Ingredientai:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 100 g riebalų (sviesto)
  • 100 g cukraus
  • 1 arb. š. vanilės kvapiosios medžiagos
  • 1/4 arb. š. druskos
  • Formelių saldainių formavimui
  • Siūlų pakabinimui

Kaip gaminti?

  1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite šokoladą ir sviestą.
  2. Suberkite cukrų, vanilę ir druską. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  3. Supilkite masę į formeles.
  4. Palaukite, kol atvės ir sukietės.
  5. Jei norite, šiuos saldainius pakabinti ant eglutės, į juos įverkite siūlą (tą darykite dar tada, kol šokoladas nėra sustingęs).
  6. Kai saldainiai sustings, atsargiai išimkite jį iš formelių.
  7. Paruoštus saldainius galite papuošti pabarstukais ar kitais priedais.

Patarimai:

Taip pat skaitykite

Vieno puodo vištiena vakarienei
Vieno puodo vištiena vakarienei
2025-11-13
Bazinis gardžių blynų receptas
Bazinis gardžių blynų receptas
2025-08-28
Naminiai traškučiai
Naminiai traškučiai – greitas ir paprastas receptas
2025-08-01
Sviestinės tešlos sausainiai su naminiu marcipanų įdaru
Sviestinės tešlos sausainiai su naminiu marcipanų įdaru
2025-06-23
  • Jei norite, kad šokoladas būtų blizgus, galite įpilti 1/2 šaukštelio pieno.
  • Jei norite, kad šokoladas būtų ryškesnio skonio, galite įberti 1 arbatinį šaukštelį kakavos arba įdėti kavos ekstrakto.
  • Taip pat galime paruošti įvairių skonių saldainius, pavyzdžiui, galite įdėti lazdyno riešutų, kokoso drožlių, džiovintų vaisių ar kitų populiarių ingredientų.
Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti! Naminių saldainių variacijos

Tamsus ir šviesus šokoladas

Ingredientai:

Tamsiam šokoladui:

  • 250 g cukraus
  • 250 g sviesto
  • 100 g kakavos
  • 2 valg. š. bulvių miltų
  • Priedų (tinka riešutai, malta kava, kokosų miltai, romas…)

Baltam šokoladui:

  • 250 g cukraus
  • 250 g sviesto
  • 100 g pieno miltelių

Kaip gaminti?

  1. Pasiruoškite vandens vonelę – į puodą įpilkite vandens ir užvirinkite.
  2. Ant puodo su vandeniu dėkite stiklinį ar nerūdijančio plieno dubenį, arba puodą plonu dugnu, į kurį sudėsite ingredientus.
  3. Paruoškite baltą šokoladą. Į dubenį ar puodą suberkite cukrų ir pieno miltelius. Įdėkite sviesto. Gerai išmaišykite.
  4. Paruoškite tamsų šokoladą. Sudėkite visus šiam šokoladui skirtus ingredientus ir gerai išmaišykite.
  5. Šokolado formeles nuplaukite šaltu vandeniu ir užpildykite šiltu mišiniu, kurį paruošėte virš vandens vonelės.
  6. Palaukite, kol sustings.
  7. Išimkite iš formelių ir patiekite.

Kaip išsirinkti tinkamas formeles?

Saldainių formelių pasirinkimas yra svarbus žingsnis, norint gauti gražius ir vientisos formos saldainius. Silikoninės formelės yra vienas patogiausių variantų, nes jose šokoladas lengvai sustingsta, o išimti saldainius paprasta. Metalinės formelės tinka tiems, kurie nori itin blizgaus paviršiaus, tačiau jas reikia šiek tiek pašildyti, kad saldainiai lengvai iškristų. Plastikinės formelės taip pat gali būti naudojamos, tačiau jos reikalauja atsargumo – per daug karšta masė gali jas deformuoti. Geriausia rinktis tas formeles, kurios yra specialiai skirtos šokoladui, kad galutinis rezultatas būtų kokybiškas.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į formelių dydį. Mažesni saldainiai stingsta greičiau, juos patogu tiekti svečiams ir dėti ant eglutės. Didesnės formos labiau tinka dovanoms ar desertų lėkštėms. Taip pat galite rinktis temines formeles – žvaigždutes, eglutes, širdeles ar riešutų formas, kurios suteiks jūsų gaminiams šventiško žavesio. Jei kasmet gaminate tuos pačius saldainius, verta investuoti į kokybiškesnes formeles, kurios tarnaus ilgai.

Naminiai kalėdiniai saldainiai pagal senovinį receptą: tiesiog privalote tai išbandyti! Naminių saldainių formelių pasirinkimas

Įdaro idėjos ir skonių deriniai

Norint sukurti įdomesnius ir sodresnius skonius, saldainius galima praturtinti įvairiais įdarais. Populiariausi – riešutai: migdolai, lazdyno riešutai ar anakardžiai suteikia malonų traškumą. Džiovinti vaisiai, tokie kaip vyšnios, spanguolės ar abrikosai, suteikia saldumo ir natūralios rūgštelės, kuri puikiai dera su tamsiu šokoladu. Kokosų drožlės gali būti maišomos tiesiai į masę, suteikdamos tropišką skonį, o norint subtilesnio aromato galima įlašinti lašą romo, migdolų ekstrakto ar apelsinų žievelės.

Jei mėgstate kontrastą, šiek tiek druskos ant saldainio viršaus arba karamelizuoti riešutai gali tapti puikiu akcentu. Taip pat galima sukurti sluoksniuotus saldainius: į formelę pirmiausia pilti dalį tamsaus šokolado, tada įdėti įdarą ir užpilti baltu šokoladu. Tokie saldainiai ne tik skanūs, bet ir atrodo įspūdingai. Šių skonių deriniai leidžia sukurti visai kitokią šventinę patirtį, net jei receptas išliko senovinis.

Taip pat skaitykite

Namuose kepta sumuštinių duona – tobulai minkšta
Namuose kepta sumuštinių duona – pirktinės nebenorėsite
2025-07-30
Keksiukai be kvietinių miltų
Keksiukai be kvietinių miltų – minkšti ir drėgni
2025-08-13
Konservuoti pomidorai su morkų lapais.
Konservuoti pomidorai su morkų lapais. Vienos skaniausių žiemos atsargų
2025-09-16
Kaip bet kokią mėsą paversti minkštesne: patyrę virėjai atskleidė 3 paslaptis
Kaip bet kokią mėsą paversti minkštesne: patyrę virėjai atskleidė 3 paslaptis
2025-11-20

Kaip laikyti naminius šokoladinius saldainius?

Kad saldainiai išliktų skanūs ir neprarastų savo tekstūros, svarbu juos tinkamai laikyti. Geriausia juos sudėti į sandarų indą ir laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve. Šaldytuve susidariusi drėgmė gali pakeisti šokolado paviršių – jis taps matiniai pilkšvas, vadinamas „šokolado žydėjimas“. Nors tai nepakenkia skoniui, estetinė išvaizda gali nukentėti. Jei visgi norite laikyti šokoladą šaldytuve, įdėkite indą su saldainiais į plastikinį maišelį ir sandariai uždarykite, kad drėgmė nepatektų į vidų.

Naminiai šokoladiniai saldainiai išsilaiko mažiausiai dvi savaites, o jei juose nėra greitai gendančių įdarų – net mėnesį. Todėl juos galite pasiruošti iš anksto ir dovanoti per Kalėdas ar Naujuosius metus. Taip pat svarbu juos apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, nes šiluma ir šviesa greitina šokolado minkštėjimą. Laikomi tinkamai, šie saldainiai išlieka tokie pat gardūs, kaip ir ką tik pagaminti.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Kalėdiniai saldainiaiNaminiai saldainiaiSaldainių receptas

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

4 Zodiako ženklai, kuriems senatvėje negresia skurdas
Horoskopai

4 Zodiako ženklai, kuriems senatvėje negresia skurdas

Ar žinote, kokį poveikį plaukams turi kava
Sveikata ir grožis

Ar žinote, kokį poveikį plaukams turi kava? Mano mamai 50 metų, bet jai vis dar nereikia dažyti plaukų!

Cinamono bandelių skonio sausainiai
Desertai

Cinamono bandelių skonio sausainiai

Prieskonių deriniai įvairiems patiekalams.
Naudinga

Prieskonių deriniai, kurie jūsų patiekalus pakels į kitą lygį

Mitybos specialistas paaiškino, kas turėtų valgyti avižinius dribsnius
Sveikata ir grožis

Mitybos specialistas paaiškino, kas turėtų valgyti avižinius dribsnius

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?