Česnakas jau tūkstančius metų laikomas vienu iš stebuklingų vaistų. Jis buvo naudojamas tiek senovės gydymo tradicijose, tiek ir šiuolaikinėje medicinoje. Hipokratas, laikomas vienu iš Vakarų medicinos tėvų, skirdavo česnaką virškinimo gerinimui. Senovės graikai tikėjo, kad jis padidina sportininkų energiją ir jėgą, o Kinijoje buvo manoma, kad česnakas padeda kovoti su žarnyno parazitais. Ir šiandien česnakas tebėra labai vertinamas dėl savo naudingųjų savybių.
Česnako istorija ir paplitimas
Česnakas priklauso Allium genčiai, kuriai taip pat priklauso porai, laiškiniai svogūnai ir askaloniniai česnakai. Manoma, kad česnakas kilęs iš dabartinės Rusijos, Mongolijos ir Kinijos teritorijų, tačiau prekybininkai išplito jį į Indiją, Afriką ir Vidurinius Rytus. Vėliau šis augalas pasiekė Vakarų Europą ir Viduržemio jūros regioną. Ispanijos ir Portugalijos tyrinėtojai atvežė česnaką į Ameriką, o šalyse, kuriose vyrauja aštrus maistas, česnakas buvo plačiai naudojamas tiek maistui, tiek gydymui.
Česnako cheminiai junginiai ir nauda
Šiandien česnakas žinomas dėl savo naudingų savybių, kurios yra pagrįstos jo cheminėmis sudedamosiomis dalimis. Vienas iš svarbiausių česnako junginių yra alicinas, kuris atsiranda, kai susmulkintas česnakas yra kontaktuoja su oru. Alicinas yra žinomas dėl savo antibakterinių, priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių.
Česnakas kraujospūdžiui ir širdies sveikatai
Naujausi tyrimai parodė, kad česnakas gali būti labai naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo kraujospūdžio šuolių. Po valgio suvalgius šiek tiek česnako, galima padėti normalizuoti kraujospūdį. Česnakas taip pat turi antitrombozinių savybių, tai reiškia, kad jis gali sumažinti kraujo krešulių susidarymą. Alicinas sugeria kalcį trombocituose, taip užkirsdamas kelią pavojingiems kraujo krešuliams.
Be to, česnakas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tiriamieji, kurie vartojo česnako papildus, pranešė, kad jų bendras cholesterolio kiekis sumažėjo 12%. Šie rezultatai išliko net šešis mėnesius nuo gydymo pradžios, o toliau vartojant česnaką, cholesterolio kiekis išliko optimaliame lygyje.
Česnako antibakterinės ir antivirusinės savybės
Alicinas taip pat pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis. Česnakas efektyviai kovoja su stafilokokų infekcijomis, o taip pat padeda kovoti su virusinėmis infekcijomis, įskaitant gripą ir peršalimą. Vienas tyrimas parodė, kad reguliariai vartojamas česnakas gali padėti užkirsti kelią peršalimui, nes sustiprina organizmo imunitetą ir padeda kovoti su virusais.
Išvada
Česnakas – tai ne tik skanus prieskonis, bet ir naudingas sveikatai produktas, kuris buvo vertinamas jau tūkstančius metų. Jo cheminiai junginiai, tokie kaip alicinas, suteikia šiam augalui antibakterinių, priešuždegiminių ir širdies sveikatą gerinančių savybių. Nuo kraujospūdžio reguliavimo iki cholesterolio kiekio mažinimo, česnakas tikrai turi daug naudos mūsų sveikatai. Todėl nereikėtų pamiršti šio nuostabaus augalo ir pasinaudoti jo gydomosiomis savybėmis tiek kasdieniame gyvenime, tiek kovojant su įvairiomis ligomis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.