Šaltuoju metų laiku niekas nesušildo taip maloniai, kaip garuojantis puodelis šokolado. Tačiau karštas šokoladas yra ne tik sielos, bet ir kūno paguoda – tai gėrimas, kuris gali būti naudingas jūsų sveikatai. Jis yra pripildytas vertingų antioksidantų, kurie palaiko širdies veiklą, padeda sumažinti uždegiminius procesus organizme ir netgi gali pagerinti nuotaiką. Svarbiausia – gaminant jį naudoti kokybišką kakavą ar tamsųjį šokoladą, kad išsaugoti visas naudingąsias savybes.
Nauda širdies ir kraujagyslių sistemai
Jei ruošiate šiltą šokoladą su tamsiuoju šokoladu ar nesaldinta kakavos pudra, jis gali tapti puikia atrama širdies ir kraujagyslių sveikatai. Kakava yra itin turtinga natūraliais junginiais, vadinamais flavonoidais, pasižyminčiais stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Šios medžiagos padeda atpalaiduoti ir išplėsti kraujagysles, todėl pagerėja kraujotaka ir kontroliuojamas kraujo spaudimas. Kakavos vartojimas ypač naudingas asmenims, turintiems metabolinių sutrikimų, pavyzdžiui, sergantiems diabetu ar turintiems antsvorio, nes susijęs su nedideliu, bet reikšmingu bendrojo cholesterolio, cukraus kiekio kraujyje ir kraujospūdžio sumažėjimu.
Karštas šokoladas aprūpina svarbiais mineralais
Tamsusis šokoladas ir karštas šokoladas yra kelių gyvybiškai svarbių mineralų šaltinis, reikalingas organizmo pagrindinėms funkcijoms palaikyti. Tarp jų – magnis, būtinas raumenų ir nervų veiklai palaikyti, geležis, naudojama deguonį pernešančių baltymų gamybai kraujyje, kalio – palaikančio raumenų funkciją ir padedančio maistinėms medžiagoms patekti į ląsteles, fosforas, stiprinantis kaulus, ir cinkas, itin svarbus imuninės sistemos veiklai palaikyti. Reguliarus, saikingas ir sveikai paruoštas šokolado vartojimas prisideda prie šių mineralų balanso palaikymo.
Kaip karštas šokoladas gerina nuotaiką
Šiltas karštas šokoladas puodelis gali iškart pakelti nuotaiką dėl natūralių junginių, randamų kakavoje. Tarp jų – teobrominas, kuris yra švelnus stimuliatorius, veikiantis panašiai kaip kofeinas, tačiau švelniau. Taip pat feniletilaminas, galintis paskatinti endorfinų – laimės hormonų – išsiskyrimą, bei triptofanas, palaikantis serotonino gamybą, padedantis jaustis ramiau ir labiau subalansuotai. Šis derinys paverčia šokoladą ne tik skaniu, bet ir emocijas gerinančiu gėrimu.

Padeda palaikyti cukraus kiekį kraujyje
Kakavos milteliuose ir šokolado mišiniuose paprastai yra apie 1–2 gramus skaidulų vienoje porcijoje, o tai padeda apsisaugoti nuo staigaus cukraus kiekio padidėjimo kraujyje. Kakavos flavonoidai gali padėti pagerinti organizmo gebėjimą naudoti insuliną, o tai leidžia kontroliuoti cukraus kiekį nevalgius. Tai reiškia, kad šis gėrimas gali būti draugiškas ir tiems, kurie stebi savo glikemijos lygį.
Kaip pasigaminti sveiką Karštas šokoladas?
Karštas šokoladas ne visada yra maistingas, tačiau jį paruošus tam tikrais būdais, galite maksimaliai padidinti jo naudą sveikatai:
- Rinkitės kokybę: naudokite nesaldintą kakavos pudrą arba tamsųjį šokoladą su dideliu kakavos kiekiu, kad gautumėte kuo daugiau flavonoidų.
- Ribokite cukrų: vietoje rafinuoto cukraus ar sirupų naudokite mažą kiekį natūralių saldiklių.
- Pasirinkite maistingą bazę: geriausia rinktis liesą pieną ar augalinius pakaitalus, pavyzdžiui, migdolų, avižų ar sojų pieną.
- Sveiki priedai: įberkite žiupsnelį cinamono ar muskato riešuto – tai suteiks papildomų antioksidantų ir pagilins skonį.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.