Apelsinų sultys yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje – jos geriamos pusryčiams, imamos į darbą, sporto salę ar tiesiog mėgaujamasi dėl gaivaus skonio. Tačiau kartu sklando ir baimė, kad apelsinų sultys gali akimirksniu pakelti cukraus kiekį kraujyje ir būti pavojingos žmonėms, ypač sergantiems diabetu. Nauji moksliniai tyrimai rodo, kad situacija kur kas sudėtingesnė, nei galėjo pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Apelsinų sultys nėra tokios pavojingos cukraus kiekiui, kaip dažnai manoma
Cukraus kiekis kraujyje priklauso nuo to, kaip greitai organizmas pasisavina angliavandenius. Manoma, kad apelsinų sultys dėl mažo skaidulų kiekio sukelia staigų gliukozės šuolį, tačiau tyrimai pateikia kur kas neutralesnį vaizdą. Kai kurie moksliniai darbai net rodo, kad apelsinų sultys nedidina gliukozės tiek, kiek įprasta manyti, o kai kuriais atvejais net gali šiek tiek ją sumažinti.
Mokslininkų teigimu, taip gali nutikti dėl to, kad sultyse esantis natūralus cukrus veikia kitaip nei pridėtinis cukrus, esantis gazuotuose gėrimuose. Be to, apelsinų sultyse gausu flavonoidų, tarp jų – hesperidino, kuris siejamas su gebėjimu švelniai mažinti cukraus kiekį kraujyje.

Apelsinų sultys turi žemą glikeminį indeksą
Glikeminis indeksas parodo, kaip greitai produktas pakelia cukraus kiekį kraujyje. Naujausi tyrimai atskleidė, kad apelsinų sultys turi GI 43–49, o tai reiškia, kad jos priskiriamos prie žemo GI kategorijos. Tai paneigia populiarų mitą, kad šis gėrimas yra ypač pavojingas gliukozės kontrolei.
Įdomu tai, kad ir visas apelsinas turi panašų GI lygį. Nors valgant visą vaisių dėl skaidulų cukrus pasisavinamas lėčiau, tyrimai rodo, jog skirtumas tarp viso vaisiaus ir sulčių nėra toks didelis, kaip įprasta manyti.
Apelsinų sultys natūraliai turi daug vitamino C ir antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo oksidacinės žalos. 100 ml sulčių yra maždaug 47 kalorijos, 10 g angliavandenių ir 30,5 mg vitamino C. Tiesa, jose mažai skaidulų ir baltymų, todėl gerti reikėtų saikingai, ypač jei suplanuotas angliavandenių kiekis dienos racione ribojamas.
Apelsinų sultys gali būti vartojamos sergant diabetu, tačiau saikingai
Nors daugeliui atrodo, kad sergant diabetu apelsinų sultys yra draudžiamos, moksliniai tyrimai pateikia kitokią išvadą. Kai kurių studijų duomenimis, tiek visas apelsinas, tiek apelsinų sultys tik nežymiai padidina gliukozės lygį, o skirtumai tarp šių produktų buvo minimalūs.
Vis dėlto ekspertai sutaria dėl vieno – būtinas saikas. Daliai žmonių rekomenduojama neviršyti 150 ml per dieną ir, jei įmanoma, rinktis visą vaisių, o ne sultis, kadangi skaidulos suteikia didesnę naudą ir lėtesnį gliukozės pasisavinimą.
Šaltinis: verywellhealth.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.