ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite!
Gyvenimas

Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite!

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-12-10
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite!
Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite!

Maisto pramonė sparčiai vystosi, nauji produktai kasdien rodomi lentynose – jie laikomi ilgiau, atrodo patrauklesni, stipriai kvepia ir lengvai patraukia akį. Vis dėlto toks patrauklumas dažnai slepia realią sudėtį, kurioje gausu cheminių priedų, skonio stipriklių ir konservantų. Tuo pat metu žmonės visame pasaulyje susiduria su trumpėjančia gyvenimo trukme ir didėjančiu lėtinių ligų skaičiumi. Natūraliai kyla klausimas – ar tai gali būti susiję su tuo, ką kasdien dedame į savo lėkštę?

Gamintojų noras pagaminti kuo daugiau maisto už kuo mažesnę kainą lemia gausų kenksmingų priedų naudojimą. Daugumai vartotojų svarbiausia, kad produktas būtų pigus ir skanus, o sudėtis paliekama nuošalyje. Vis dėlto ignoruoti tai – pavojinga. Kai kurie produktai yra tokie žalingi, kad jų rekomenduojama tiesiog vengti. Žemiau pateiktas sąrašas padės atkreipti dėmesį į tai, ko neverta pirkti ar vartoti.

Silkė plastikinėje pakuotėje

Sūdyta silkė, laikoma be aliejaus, neretai turi pavojingų priedų. Dažniausiai į tokius produktus dedamas urotropinas – medžiaga, kuri daugelyje šalių yra uždrausta. Jis susidaro iš amoniako ir formaldehido sąveikos, o organizme gali sudaryti formaldehidą – kancerogeninę medžiagą. Todėl saugiausia rinktis tik aliejuje laikomą silkę.

Be to, plastikinė pakuotė, ypač jei ji prastos kokybės, gali sąveikauti su sūdytais žuvies gaminiais, o laikymas ilgesnį laiką tik padidina riziką, kad žalingos medžiagos pereis į maistą. Rinkdamiesi natūralesnį produktą ne tik saugote sveikatą, bet ir išvengiate nereikalingos chemijos.

Taip pat skaitykite

4 konstruktyvios kritikos požymiai, į kuriuos verta įsiklausyti
4 konstruktyvios kritikos požymiai, į kuriuos verta įsiklausyti
2025-10-13
Kava dar neatvėso, o burokėliai jau paruošti – genialus triukas be virimo!
Burokėliai išverda vos per 10 minučių – šeimininkių triukas, apie kurį mažai kas žino!
2025-11-02
Štai ką reikia gerti prieš miegą, kad galėtumėte gerai pailsėti
Štai ką reikia gerti prieš miegą, kad galėtumėte gerai pailsėti
2025-12-03
Niekada neturėjau tokio švaraus čiaupo. Tereikia vieno daikto iš virtuvės
Niekada neturėjau tokio švaraus čiaupo. Tereikia vieno daikto iš virtuvės
2025-11-28

Mažai sūdyti ikrai

Ikrai yra jautrus produktas, todėl ilgesniam laikymui būtinas stipresnis sūdymas arba užšaldymas. Mažai sūdyti ikrai dažnai turi konservantų – urotropino, citrinos rūgšties ir kitų medžiagų. Vartojant tokius produktus organizme vis tiek gali susidaryti formaldehidas, kuris yra ypač kenksmingas sveikatai.

Tiesa, tikri ir kokybiški ikrai dažniausiai neturi būti „mažai sūdyti“. Natūralūs ikrai yra brangūs ir turi natūralų, intensyvų skonį, todėl bet kokie dirbtiniai priedai turėtų kelti įtarimą. Svarbu skaityti etiketes ir rinktis tik patikimų gamintojų produkciją.

Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite! Mažai sūdyti ikrai

Sviestas, kurio riebumas mažesnis nei 82,5 %

Tikras sviestas turi būti gaminamas iš pieno ir jo riebumas turi būti ne mažesnis kaip 82,5 %. Visi produktai, kurie riebalų turi mažiau, dažnai yra margarinai arba augalinio ir gyvūninio riebalų mišiniai, kuriuose gausu trans-riebalų. Trans-riebalai pripažinti vienais kenksmingiausių, nes jie tiesiogiai susiję su širdies ligomis, hormonų sutrikimais ir medžiagų apykaitos problemomis.

Tokie produktai kaip margarinas, rafinuoti aliejai, pigus majonezas, greito paruošimo kepiniai ar šaldyti pusgaminiai taip pat neretai yra kupini trans-riebalų. Geriau suvalgyti mažesnį kiekį natūralaus sviesto nei didelį kiekį jo pakaitalų.

„Inžinerijos“ produktai

Tai produktai, kurie atrodo kaip natūralūs, tačiau yra stipriai apdoroti, dirbtinai pagerinti ar apskritai neegzistuotų be intensyvių technologinių procesų. Tai gali būti importuotos bulvės, konservuoti žirniai, kukurūzai, kukurūzų lazdelės, dribsniai, saldainiai, įvairūs dažyti džemai, aromatizuotos košės ar net ne sezono metu užauginti pipirai.

Tokiuose produktuose dažnai naudojami dirbtiniai saldikliai, stiprūs antioksidantai, dažikliai ir skonio stiprikliai. Ilgainiui jie gali sukelti alergijas, virškinimo problemas ir net hormonų disbalansą. Natūralesnis maistas visada yra geriausias pasirinkimas.

Ūkininko žuvys

Užaugintos žuvys dažnai yra gydomos antibiotikais, pesticidais, o kai kuriais atvejais ir kitomis medžiagomis, skirtomis sparčiau augti. Ūkinių lašišų sudėtyje aptinkama net iki 16 kartų daugiau polichlorintų bifenilų (PCB) nei laukinėse. Šios medžiagos laikomos kancerogeniškomis, todėl žuvį reikėtų rinktis itin atsakingai.

Laukinė žuvis, nors ir brangesnė, yra žymiai švaresnė. Be to, ji turi natūralių omega-3 riebalų, kurie svarbūs širdžiai ir smegenų veiklai.

Taip pat skaitykite

10 dalykų, dėl kurių nesigailėsite, pažvelgę į savo praeitį
10 dalykų, dėl kurių nesigailėsite, pažvelgę į savo praeitį
2025-11-20
Skalbinių džiovinimas lauke. 6 priežastys, kodėl jis netinkamas
6 priežastys, kodėl skalbinių džiovinimas lauke gali būti netinkamas
2025-06-28
Namų energetikos įtaka: 7 būdai, kaip ją pagerinti
Namų energetikos įtaka: 7 būdai, kaip ją pagerinti
2025-11-24
13 virtuvės kempinėlių panaudojimo būdų.
13 virtuvės kempinėlių panaudojimo būdų
2025-11-21

Saldūs gazuoti gėrimai

Dauguma gazuotų gėrimų turi fruktozės sirupo, kuris itin greitai įsisavinamas organizmo, o tai sudaro palankias sąlygas ligoms progresuoti. Dažnas tokių gėrimų vartojimas siejamas su nutukimu, kepenų problemomis ir padidėjusia onkologinių ligų rizika.

Be to, gazuotuose gėrimuose yra daug rūgščių ir dažiklių, kurie neigiamai veikia dantis ir virškinimo sistemą. Saugesnė alternatyva – vanduo, arbata ar natūraliai pagardintas vanduo su uogomis, mėtomis ar citrusiniais vaisiais.

Produktų sąrašas, kurių negalima nei valgyti, nei pirkti. Būtinai prisiminkite! Gazuoti gėrimai

Sultys pakuotėse

Nepaisant deklaracijų apie „100 % natūralias sultis“, dauguma kartoninėse ir plastikinėse pakuotėse esančių sulčių yra gaminamos iš koncentrato ar miltelių. Jose gausu cukraus ir stabilizatorių, todėl jos neatstoja tikrų šviežių sulčių.

Geriausia rinktis ką tik spaustas sultis arba tiesiog valgyti šviežius vaisius, kurie suteikia ir skaidulų, ir natūraliai subalansuotų maistinių medžiagų.

Produktai, kurių naudojimas yra ypač žalingas

Greito maisto gaminiai, rūkytos ir virtos dešros, ilgo galiojimo pieno produktai, arbūzai, užauginti trąšų pertekliuje – visa tai gali turėti stiprų neigiamą poveikį organizmui. Šiuose gaminiuose dažnai gausu chemijos, dirbtinių skonio stipriklių, dažų ir konservantų.

Net jei visiškai atsisakyti šių produktų sudėtinga, juos reikėtų vartoti kuo rečiau – ne dažniau nei kartą per dvi savaites.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:maistasproduktaisveikata

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Naujas pavojus sveikatai ar mažesnė blogybė? Kaitinami tabako produktai kelia nerimą
Sveikata ir grožis

Naujas pavojus sveikatai ar mažesnė blogybė? Kaitinami tabako produktai kelia nerimą

Kaip sumažinti augintinių stresą kraustymosi metu?
Gyvenimas

Kaip sumažinti augintinių stresą kraustymosi metu? Atsako veterinarai

Orkaitėje kepti brokoliai su padažu
Receptai

Orkaitėje kepti brokoliai su padažu: paprasta, bet skanu

5 keisti, tačiau veiksmingi būdai, padėsiantys pagerinti miegą
Sveikata ir grožis

5 keisti, tačiau veiksmingi būdai, padėsiantys pagerinti miegą

Duonos ir kiaušinių pudingas pusryčiams
Apkepai

Duonos ir kiaušinių pudingas pusryčiams

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?