Imbierinis morkų ir graikinių riešutų tortas – tai drėgnas, kvapnus pyragas, kuriame susilieja šiltas imbiero aromatas, natūralus saldumas ir maloni riešutų tekstūra. Jo skonis sodrus, bet subalansuotas, o kremiškas viršus suteikia švelnumo.
Imbierinis morkų ir graikinių riešutų tortas: receptas
Tai desertas, kuris puikiai tinka jaukiems pasisėdėjimams, ramiems vakarams ar šventiniam stalui – aromatingas, sotus ir ilgai išliekantis atmintyje.
Ingredientai:
Pyragui:
- 200 g miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. sodos
- 2 arb. š. malto imbiero
- ¼ arb. š. smulkios jūros druskos
- 175 g rudojo cukraus
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 200 ml augalinio aliejaus
- 200 g morkų
- 100 g graikinių riešutų
- 75 g cukruoto imbiero
Glajui:
- 100 g sviesto (minkšto)
- 100 g cukraus pudros
- 1 arb. š. kukurūzų krakmolo
- 100 g kreminio sūrio
- 1 valg. š. tarkuoto imbiero
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinti orkaitę iki 170 °C temperatūros ir patepti 20 cm skersmens formos kraštus, dugną iškloti kepimo popieriumi.
2. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą, maltą imbierą ir druską dubenyje.
3. Kitame dideliame dubenyje išplakti cukrų, kiaušinius ir aliejų, kol visiškai susijungs, tada palaipsniui suberti miltų mišinį. Šiame etape masė gali atrodyti labai tiršta, tačiau morkos ją atskies. Įmaišyti tarkuotas morkas, tada atsargiai įmaišyti kapotus graikinius riešutus ir cukruotą imbierą, kol viskas tolygiai pasiskirstys.
4. Sukrėsti tešlą į paruoštą formą. Nesijaudinti, jei atrodo, kad tešlos nedaug – kepdamas pyragas gražiai pakils. Išlyginti paviršių ir kepti 45-55 min. Pyragas bus paruoštas, kai viršus taps auksinės spalvos, kraštai ims trauktis nuo formos, o įsmeigtas pagaliukas ištrauktas bus tik su keliais trupiniais. Perkelti ant grotelių ir palikti atvėsti formoje.
5. Tuo metu paruošti glajų: išplakti sviestą su cukraus pudra, tada įmaišyti kukurūzų krakmolą ir pusę kreminio sūrio. Kai masė susijungs, įmaišyti likusį sūrį. Neperplakti, kad glajus netaptų per skystas. Išspausti sultis iš tarkuoto imbiero į dubenį, išmaišyti, imbiero minkštimą išmesti. Uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą.
6. Kai pyragas visiškai atvės, išimti glajų iš šaldytuvo maždaug 20 min. Trumpai perplakti, kad būtų lygus. Išimti pyragą iš formos ir dėti ant lėkštės ar tortinės. Užtepti glajų ant viršaus ir pabarstyti kapotais graikiniais riešutais bei cukruotu imbieru.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.