Kūčios Lietuvoje – tai ne tik vakarienė, bet ir giliai įsišaknijęs ritualas, kupinas simbolių, prasmės ir tylos. Ant stalo dedami patiekalai nėra atsitiktiniai – kiekvienas jų pasakoja apie senąsias tradicijas, pasninką, santūrumą ir pagarbą gamtai. Tarp kūčiukų, aguonpienio ir grybų patiekalų ypatingą vietą užima silkė. Ji jau šimtmečius laikoma neatsiejama Kūčių stalo dalimi, o Lietuvoje ypač nuo seno paplitusi silkė su actu. Šis skonis daugeliui kelia nostalgiją, primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šventinį šurmulį dar prieš sėdant prie stalo.
Silkė Kūčių tradicijoje: ne mada, o paveldas
Silkė Lietuvoje išpopuliarėjo ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl praktinių priežasčių. Istoriškai žuvis buvo vienas svarbiausių pasninko produktų, ypač žiemos laikotarpiu, kai šviežios mėsos vartojimas buvo ribojamas, o pasninkas – griežtai laikomasi. Silkė, ypač sūdyta ar marinuota, buvo lengvai transportuojama, ilgai išsilaikanti ir maistinga. Būtent todėl ji tapo kone pagrindiniu Kūčių baltyminiu patiekalu.
Actu pagaminta silkė Lietuvoje turi ypač gilias šaknis. Actas ne tik padėdavo išsaugoti žuvį ilgiau, bet ir subalansuodavo riebios silkės skonį, suteikdamas jai gaivumo. Dar XIX amžiuje silkė su actu, svogūnais ir prieskoniais buvo laikoma tikru šventiniu patiekalu, ypač kaimo vietovėse. Kiekviena šeima turėjo savą receptą: vieni dėjo daugiau cukraus, kiti – daugiau pipirų, treti neapsieidavo be lauro lapų ar kvapiųjų pipirų.
Kodėl silkė su actu iki šiol tokia populiari
Nors šiandien parduotuvėse galima rasti dešimtis silkės variacijų – su grietine, obuoliais, burokėliais ar egzotiškais prieskoniais – per Kūčias daugelis vis tiek grįžta prie klasikos. Silkė su actu išlieka populiari dėl savo paprastumo ir skonio balanso. Ji nėra per riebi, nėra saldi, bet kartu turi ryškų, aiškų charakterį.
Dar viena priežastis – ši silkė „bręsta“. Ji netampa skani iš karto. Po kelių dienų šaldytuve visi skoniai susijungia, svogūnai suminkštėja, pipirai ir prieskoniai atsiskleidžia, o pati žuvis tampa švelnesnė. Tai patiekalas, kuris moko kantrybės – kaip ir pačios Kūčios.
Silkė su actu, paprika ir svogūnais – klasika su lengvu šiuolaikiniu akcentu
Šis receptas išlaiko senąsias lietuviškas tradicijas, tačiau šiek tiek jas pagyvina spalvomis ir švelniu daržovių saldumu. Paprikos suteikia ne tik skonio, bet ir estetikos – o juk Kūčių stalas turi būti ne tik kuklus, bet ir gražus.

Ingredientai:
- Silkė gurmaniška (filė) – 1 kg
- Geltona paprika – 1/2 vnt.
- Raudona paprika – 1/2 vnt.
- Žalia paprika – 1/2 vnt.
- Svogūnai – 3 vnt.
- Česnakas – 5 skiltelės
- Alyvuogių aliejus – 70–100 ml
- Kvapieji pipirai – 5 žirneliai
- Lauro lapai – 4–5 vnt.
- Juodieji pipirai – 5–10 žirnelių
- Actas – 100 ml
- Vanduo – 300 ml
- Cukrus – 5–8 kupini arbatiniai šaukšteliai
- Druska – pagal skonį
Gamybos eiga:
- Gurmaniškos silkės mirkyti nereikia, nes jos jau būna silpnai sūdytame sūryje ir tinkamos vartoti iš karto. Jei naudojate labai sūrią silkę, ją būtina pamerkti į šaltą vandenį 1–2 valandoms, kad pasišalintų druskos perteklius.
- Silkės filė supjaustykite 3–4 cm dydžio gabalėliais arba palikite ilgesnėmis juostelėmis, pagal pageidavimą.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite smulkintą česnaką. Kepinkite apie 20–30 sekundžių, kol pasklis aromatas. Tuo metu į nedidelį puodą supilkite vandenį, actą, suberkite cukrų, lauro lapus, kvapiuosius ir juoduosius pipirus. Uždenkite ir užvirkite.
- Į keptuvę su česnaku sudėkite plonais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir juostelėmis supjaustytas paprikas. Lengvai pasūdykite, pamaišykite ir pakepinkite apie 3 minutes. Daržovės turi suminkštėti, bet neprarasti formos.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite daržovėms atvėsti. Taip pat atvėsinkite ir paruoštą sūrymą.
- Jei naudosite stiklainius, juos kruopščiai išplaukite ir sterilizuokite.
- Į stiklainius sluoksniuokite ingredientus: pradėkite nuo daržovių, tuomet dėkite silkę ir vėl užbaikite daržovėmis.
- Užpilkite atvėsintu sūrymu taip, kad visi ingredientai būtų apsemti. Stiklainio kraštus nuvalykite ir sandariai užsukite.
- Laikykite silkę šaldytuve mažiausiai 2 dienas. Geriausias skonis atsiskleidžia po 5–6 dienų.
Skonis, kuris sujungia kartas
Silkė su actu – tai ne tik patiekalas, bet ir tiltas tarp kartų. Ji primena laikus, kai Kūčios buvo švenčiamos paprasčiau, bet ne mažiau prasmingai. Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie nori išlaikyti tradiciją, bet kartu ieško šiek tiek naujumo. Galbūt būtent tokia silkė taps tuo skoniu, kurį po daugelio metų prisimins ir jūsų vaikai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.