ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti
Naudinga

Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-25
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti
Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti

Atpjovus riekę naminės duonos ar bandelės su sėklomis, akys kartais užkliūva už keisto vaizdo – saulėgrąžų sėklos įgavusios žalsvą, net melsvą atspalvį. Pirmoji mintis dažnai būna viena: kažkas ne taip. Pelėsis? Sugedęs produktas? Ar tikrai tai saugu valgyti? Daug žmonių tokį kepinį be ilgesnių svarstymų išmeta, nors kvapas ir skonis nepasikeitę. Tačiau maisto technologijos ir chemijos dėsniai sako ką kita – ši „įtartina“ spalva dažniausiai neturi nieko bendra su gedimu.

Saulėgrąžų sėklos yra itin populiarus ingredientas. Jos valgomos kaip užkandis, beriamos į salotas, sriubas, dedamos į duoną, bandeles, sausainius. Tai maistingas produktas, turintis riebalų rūgščių, baltymų ir mineralų. Todėl žalia spalva, atsiradusi po kepimo, ne tik glumina, bet ir kelia klausimą – ar verta bijoti to, kas iš tiesų yra visiškai normalu?

Kodėl saulėgrąžų sėklos po kepimo pažaliuoja

Svarbiausia žinia – pažaliavusios saulėgrąžų sėklos nėra sugedusios. Jei jos neturi nemalonaus kvapo, nėra kartaus skonio ar minkštos tekstūros, jas drąsiai galima valgyti. Spalvos pasikeitimas yra natūralaus cheminio proceso rezultatas, o ne pelėsio ar bakterijų požymis.

Saulėgrąžų sėklose natūraliai yra chlorogeninės rūgšties. Ši medžiaga pati savaime nėra žalia, tačiau ji labai jautri aplinkos pH pokyčiams. Kai kepiniuose naudojama soda arba kepimo milteliai, tešlos terpė tampa šarminė. Būtent šioje aplinkoje chlorogeninė rūgštis reaguoja ir sėklos ima žaliuoti.

Taip pat skaitykite

česnakinė sriuba
Ši česnakinė sriuba padės greitai atgauti jėgas: tikras vaistas nuo gripo, kosulio ir gerklės skausmo!
2025-09-16
Nebeišpilkite marinato nuo agurkų! Privalote žinoti šį puikų būdą, kurį naudoja garsūs virtuvės šefai!
Nebeišpilkite marinato nuo agurkų! Privalote žinoti šį puikų būdą, kurį naudoja garsūs virtuvės šefai!
2025-12-11
Makaronai moliūgų padaže
Makaronai moliūgų padaže
2025-09-03
Duonos ir kiaušinių pudingas pusryčiams
Duonos ir kiaušinių pudingas pusryčiams
2025-11-23

Svarbu pabrėžti, kad tai vyksta tik tam tikromis sąlygomis. Ne kiekvienas kepinys su saulėgrąžomis taps žalias. Spalvos pokytis dažniausiai pasireiškia tada, kai kepinyje yra daugiau šarminių ingredientų arba kai sėklos liečiasi su kitais produktais, turinčiais aukštesnį pH. Tai reiškia, kad tas pats saulėgrąžų pakelis viename recepte gali elgtis „normaliai“, o kitame – netikėtai pakeisti spalvą.

Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti. Kodėl saulėgrąžos po kepimo pažaliuoja

Ar žalios saulėgrąžos praranda maistinę vertę

Nors spalva gali atrodyti neįprastai ar net atstumiančiai, maistinė vertė išlieka tokia pati. Žaliuojančios saulėgrąžų sėklos nepraranda nei riebalų, nei baltymų, nei kitų naudingų medžiagų. Tai reiškia, kad išmesti tokį kepinį vien dėl spalvos – tiesiog maisto švaistymas.

Daugelis žmonių spalvą instinktyviai sieja su pelėsiu, tačiau pelėsis visada turi ir kitus požymius: nemalonų kvapą, pūkuotą tekstūrą, dėmes ant duonos paviršiaus. Jei matote tik tolygų žalsvą atspalvį ant sėklų, o pats kepinys atrodo ir kvepia įprastai, nerimauti nėra pagrindo.

Ar galima išvengti spalvos pasikeitimo

Nors pažaliavusios saulėgrąžos nėra pavojingos, kai kuriems žmonėms toks vaizdas tiesiog nepatinka. Yra keli būdai, kurie gali sumažinti šio reiškinio tikimybę. Vienas jų – prieš dedant į tešlą saulėgrąžų sėklas trumpai paskrudinti. Kaitinimas gali šiek tiek pakeisti jų cheminę sudėtį ir sumažinti reakcijos intensyvumą.

Kitas metodas – sėklų mirkymas vandenyje su obuolių actu ar citrinos sultimis. Rūgštinė aplinka „neutralizuoja“ būsimas reakcijas su šarmine tešla. Tačiau net ir šie būdai negarantuoja, kad spalva nepasikeis visiškai, ypač jei recepte naudojamas didesnis kiekis sodos.

Štai kodėl saulėgrąžos duonoje pakeičia spalvą ir kada jų tikrai nereikia išmesti. Kaip išvengti spalvos pasikeitimo

Spalvų pokyčiai virtuvėje – ne tokia reta išimtis

Saulėgrąžos nėra vienintelės, kurios virtuvėje „elgiasi keistai“. Spalvų pokyčiai gaminant maistą dažnai susiję su pH pokyčiais. Pavyzdžiui, raudonieji svogūnai taip pat turi pigmentų, kurie priklausomai nuo terpės gali keisti atspalvį.

Dar ryškesnis pavyzdys – raudonieji kopūstai. Jų spalva tiesiogiai priklauso nuo rūgštingumo. Įdėjus sodos ar kepimo miltelių, kopūstai tampa melsvi ar net violetiniai. Tuo tarpu actas, citrinos sultys ar citrinos rūgštis nudažo juos intensyvia raudona spalva. Dėl šios priežasties patyrę virėjai pataria rūgštį į kopūstų patiekalus dėti pačioje gaminimo pabaigoje – taip išgaunama graži, ryški spalva.

Panašus principas galioja ir burokėliams. Jei verdant barščius ar kitus burokėlių patiekalus norima išlaikyti sodrią spalvą, pakanka patiekalą šiek tiek parūgštinti. Rūgštis ne tik paryškina spalvą, bet ir pagerina skonį.

Taip pat skaitykite

Puri bulvių košė pavyks tik jei įdėsite į ją šiuos ingredientus
Pasak virtuvės šefo, puri bulvių košė pavyks tik jei įdėsite į ją šiuos ingredientus
2025-07-09
Paprastas paruošti avienos karis
Paprastas paruošti avienos karis
2025-11-13
Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu
Baskų sūrio pyragas su baltuoju šokoladu
2025-07-11
Orkaitėje keptos bulvės su medumi ir šonine
Orkaitėje keptos bulvės su medumi ir šonine
2025-11-16

Kada vis dėlto reikėtų suklusti

Nors žalios saulėgrąžos dažniausiai nėra problema, svarbu mokėti atskirti natūralų cheminį procesą nuo tikro gedimo. Jei duona ar kepinys turi nemalonų, pelėsiui būdingą kvapą, matomos pūkuotos dėmės ar tekstūra tapo lipni, toks produktas netinkamas vartoti. Spalva čia jau tik antrinis požymis.

Tačiau vien žalsvas atspalvis, atsiradęs po kepimo, neturėtų tapti priežastimi skubiai išmesti maistą. Žinant šio reiškinio priežastis, virtuvėje atsiranda daugiau ramybės ir mažiau nepagrįsto nerimo.

Kartais tai, kas atrodo įtartina, tėra chemija, o ne pavojus. Ir saulėgrąžų sėklos – puikus to pavyzdys.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:duonaSaulėgrąžos

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip atsikratyti tabako kvapo namuose: patyrusios namų šeimininkės atskleidė 3 gudrybes
Gyvenimas

Kaip atsikratyti tabako kvapo namuose: patyrusios namų šeimininkės atskleidė 3 gudrybes

Pica namuose
Mėsos patiekalai

Pica namuose – skonis lyg būtumėte Italijoje

Nuo meilės iki neapykantos: kas privers Zodiako ženklus užbaigti santykius su partneriu?
Horoskopai

Nuo meilės iki neapykantos: kas privers Zodiako ženklus užbaigti santykius su partneriu?

Testas „Mėnulis ir jūra“ atskleis jūsų asmenybės paslėptas puses! Kurį renkatės jūs?
Gyvenimas

Testas „Mėnulis ir jūra“ atskleis jūsų asmenybės paslėptas puses! Kurį renkatės jūs?

Kietas ar skystas muilas: ekspertai atskleidė jų privalumus ir trūkumus
Sveikata ir grožis

Kietas ar skystas muilas: ekspertai atskleidė jų privalumus ir trūkumus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?