Yra patiekalų, kurie niekada neišeina iš mados. Silkės salotos su burokėliais – vienas jų. Ši klasika puošia šventinius stalus jau dešimtmečius. Nuostabi rausva spalva, kreminis padažas su krienais, traškus obuolys ir aromatingas poras sukuria nepakartojamą skonių harmoniją. Šios salotos tinka Kūčių vakarienei, Kalėdų pietums, gimtadienio šventei ar Naujųjų metų sutiktuvėms. Paruošti jas paprasta, o ingredientai prieinami ištisus metus. Įspėjame iš anksto – jos nuo stalo dingsta akimirksniu.
Kodėl verta išbandyti šį receptą
Silkės salotos su burokėliais – tai patiekalas, kurį mėgsta ir vyresnioji, ir jaunesnioji karta. Šios salotos turi viską, ko reikia puikiam užkandžiui. Silkė suteikia sūrumo ir baltymų. Burokėliai prideda saldaus žemiško skonio ir ryškios spalvos. Obuolys įneša gaivumo ir lengvo traškumo. Porai suteikia subtilaus aštrumo. O kiaušiniai daro salotas sotesnėmis ir maistingesnėmis.
Padažas – atskira šio patiekalo žvaigždė. Grietinėlės ir jogurto mišinys su krienais sukuria kreminio ir aštrokos dermę. Krapai suteikia aromato ir šviežumo. Toks padažas puikiai subalansuoja visus ingredientus ir sujungia juos į vientisą skonį.
Šios salotos ne tik skanios, bet ir gražios. Burokėlių spalva suteikia patiekalui elegancijos. Ant viršaus pabarstytas smulkintas kiaušinis prideda kontrasto. Tokios salotos puošia bet kurį šventinį stalą ir atrodo įspūdingai net be papildomų dekoracijų.

Ingredientų pasirinkimo paslaptys
Silkė – pagrindinis šių salotų ingredientas. Geriausia rinktis kaimiškas silkes iš stiklainio. Jos turi optimalų sūrumą ir tvirtą tekstūrą. Prieš naudojant silkę būtina nusausinti. Tai svarbu, kad salotos netaptų per daug skystos.
Burokėliai gali būti virti arba kepti orkaitėje. Kepti burokėliai turi intensyvesnį skonį ir išlaiko daugiau maistinių medžiagų. Tačiau virti taip pat puikiai tinka. Svarbiausia – burokėlius supjaustyti panašaus dydžio kubeliais kaip ir silkę. Tai užtikrins tolygų skonį kiekviename kąsnyje.
Obuolį rinkitės rūgštoko skonio. Toks obuolys suteiks salotoms gaivumo ir kontrasto. Prieš pjaustant obuolį būtina nulupti ir pašalinti sėklas. Pjaustykite smulkiais kubeliais, kad obuolio gabaliukai tolygiai pasiskirstytų salotose.
Poras – dažnai nepelnytai pamirštama daržovė. Šiame recepte naudojama tik balta poro dalis. Ji švelnesnė ir mažiau aštri nei žalioji. Svarbus žingsnis – poro griežinėlius užpilti verdančiu vandeniu maždaug 30 sekundžių. Tai padarys porą švelnesnį ir lengviau virškinamą. Po užpylimo porą būtina nusausinti ir atvėsinti.
Kiaušiniai turi būti kieti. Virkite juos maždaug 10 minučių, kad trynys būtų visiškai sukietėjęs. Vieną kiaušinį supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į salotas. Likusius du palikite dekoravimui.
Tobulo padažo paruošimas
Padažas lemia šių salotų sėkmę. Jis turi būti kreminis, bet ne per sunkus. Grietinėlė suteikia sotumo, o jogurtas – lengvumo ir švelnaus rūgštumo. Idealus santykis – po du šaukštus kiekvieno produkto.
Krienai – būtinas ingredientas. Jie suteikia padažui charakterio ir aštrumo. Pradėkite nuo vieno arbatinio šaukštelio. Jei mėgstate aštresnį skonį, galite pridėti daugiau. Tačiau būkite atsargūs – krienai gali lengvai užgožti kitus skonius.
Krapai suteikia padažui aromato ir žalios spalvos taškų. Naudokite šviežius, smulkiai kapotus krapus. Du šaukštai – optimali porcija šiam kiekiui padažo. Druska ir pipirai pridedami pagal skonį. Viską gerai išmaišykite, kol padažas taps vientisas ir glotnus.

Salotų surinkimo menas
Surinkti salotas paprasta, tačiau yra keletas gudrybių. Visus supjaustytus ingredientus sudėkite į didelį dubenį. Užpilkite padažą ir švelniai išmaišykite. Švelnumas čia labai svarbus. Per stipriai maišant burokėliai subyrės ir nuspalvins visas salotas vienoda rausva spalva. O juk norime matyti atskirų ingredientų tekstūras ir spalvas.
Likusį kiaušinį smulkiai sukapokite ir paberkite ant salotų viršaus. Tai ne tik gražu, bet ir suteikia papildomo skonio bei tekstūros.
Prieš patiekiant salotas būtina palikti šaldytuve mažiausiai 30 minučių. Geriausia – valandą ar net ilgiau. Per šį laiką skoniai susigeria ir susijungia. Padažas įsigeria į ingredientus. Salotos tampa skanesnės ir aromatingesnės. Šis žingsnis tikrai vertas kantrybės.
Patiekimo ir laikymo patarimai
Silkės salotas su burokėliais galima patiekti įvairiai. Klasikinis būdas – dideliame dubenyje, iš kurio svečiai patys įsideda porcijas. Elegantiškesniam patiekimui galite naudoti atskiras stiklines ar mažus indelius. Taip kiekvienas svečias gaus individualią porciją.
Salotos puikiai dera su šviežia duona ar skrebučiais. Galima patiekti ir ant salotų lapų arba su virtomis bulvėmis. Jos tinka kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą arba kaip savarankiškas lengvas valgis.
Laikyti salotas galima šaldytuve iki trijų dienų. Tačiau geriausia jas suvalgyti per pirmąsias dvi dienas, kol ingredientai išlaiko savo tekstūrą. Ilgiau laikant obuolys ir porai gali suminkštėti per daug.
Jei ruošiate salotas iš anksto, padažą galite laikyti atskirai. Sumaišykite ingredientus su padažu tik prieš patiekimą. Taip salotos bus šviežesnės ir traškesnės.
Šios silkės salotos su burokėliais – tikras šventinio stalo hitas. Jos paprastos, bet elegatiškos. Skanios ir maistingos. Rekomenduojame iš karto ruošti didesnę porciją. Kitaip rizikuojate likti be savo dalies.
Receptas
Salotoms:
- 4 kaimiškos silkės iš stiklainio
- 2 virti arba kepti burokėliai
- 3 kieti kiaušiniai
- apie 10 cm baltos poro dalies
- 1 obuolys
Padažui:
- 2 šaukštai 18% grietinėlės
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
- 1 arbatinis šaukštelis krienų
- 2 šaukštai smulkintų krapų
- druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Silkes nusausinkite ir supjaustykite vienodais kubeliais. Sudėkite į didelį dubenį.
- Virtus arba keptus burokėlius nulupkite ir supjaustykite panašaus dydžio kubeliais kaip silkę. Pridėkite prie silkės.
- Obuolį nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Įdėkite į dubenį.
- Baltą poro dalį supjaustykite plonais pusžiedžiais ir užpilkite verdančiu vandeniu 30 sekundžių. Nusausinkite ir atvėsinkite. Pridėkite prie kitų ingredientų.
- Vieną kiaušinį supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į salotas. Du kiaušinius palikite dekoravimui.
- Paruoškite padažą: dubenyje sumaišykite grietinėlę su jogurtu ir krienais. Įberkite krapų, druskos ir pipirų. Maišykite, kol padažas taps vientisas.
- Padažą supilkite į dubenį su salotomis ir švelniai išmaišykite, kad burokėliai nesubyrtų ir nevienodai nenuspalvintų salotų.
- Likusius kiaušinius smulkiai sukapokite ir paberkite ant salotų viršaus.
- Salotas palikite šaldytuve mažiausiai 30 minučių, kad skoniai susigertų.
- Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva