Kiaušiniai – vienas dažniausių produktų Lietuvos (ir ne tik) virtuvėse. Jie valgomi pusryčiams, naudojami kepiniams, padažams, sriuboms ir dešimtims kitų patiekalų. Atrodo, kad apie kiaušinius žinome viską: kaip juos virti, kepti, plakti ar marinuoti. Tačiau būtent laikymo būdas vis dar kelia daug diskusijų ir klaidų. Dauguma žmonių net nesusimąstydami deda kiaušinius tiesiai į šaldytuvą, nors tai nebūtinai yra geriausias sprendimas. Dar daugiau – neteisingas laikymas gali pakeisti jų skonį, tekstūrą ir net patiekalo kokybę.
Pastaruoju metu ši tema sulaukė daugiau dėmesio ir viešojoje erdvėje. Žinomos kulinarijos pasaulio asmenybės vis dažniau atvirai kalba apie tai, kad kiaušiniai nebūtinai turi gyventi šaldytuve. Vienas toks pareiškimas netgi nustebino televizijos žiūrovus ir paskatino iš naujo pažvelgti į senus virtuvės įpročius.
Kodėl kiaušiniai dažnai laikomi ne šaldytuve
Diskusiją netikėtai įžiebė Lara Gessler, pasirodžiusi televizijos laidoje „Rogalska Show“. Paklausta, ką ji visada laiko šaldytuve, ji atsakė, kad galėtų pasakyti „kiaušinius“, bet jų ten… nelaiko. Šis atsakymas nustebino ne tik laidos vedėją Marzeną Rogalską, bet ir dalį žiūrovų, kurie iki tol kiaušinių laikymą kambario temperatūroje laikė rizikingu ar net neteisingu.
Tačiau iš tiesų Europoje tai nėra naujiena. Daugelyje Europos šalių, įskaitant Lietuvą ir Lenkiją, kiaušiniai parduotuvėse laikomi ne šaldytuvuose, o paprastose lentynose. Tai tiesiogiai susiję su tuo, kaip kiaušiniai apdorojami po surinkimo. Europos Sąjungoje kiaušiniai nėra plaunami, todėl ant lukšto išlieka natūrali apsauginė plėvelė, sauganti vidų nuo bakterijų ir drėgmės praradimo.
Būtent ši natūrali apsauga leidžia kiaušinius laikyti kambario temperatūroje. Esant maždaug 20–22 °C temperatūrai, švieži, neplauti kiaušiniai gali būti laikomi iki dviejų savaičių. Tai visiškai saugus laikotarpis, jei laikomasi pagrindinių higienos ir laikymo taisyklių.

Kodėl JAV situacija visiškai kitokia
Svarbu suprasti, kad kiaušinių laikymo taisyklės skiriasi priklausomai nuo šalies. Jungtinėse Amerikos Valstijose kiaušiniai po surinkimo yra plaunami ir dažnai padengiami plonu mineralinio aliejaus sluoksniu. Toks procesas pašalina natūralią apsauginę plėvelę, todėl kiaušiniai tampa jautresni aplinkos poveikiui. Dėl šios priežasties JAV kiaušinius būtina laikyti šaldytuve, o kambario temperatūroje jie gali būti saugūs tik 1–2 dienas.
Būtent dėl šio skirtumo dažnai kyla painiava, nes internete pateikiama informacija ne visada atsižvelgia į regioninius ypatumus. Europoje galioja visai kitos taisyklės, todėl automatiškai perimti amerikietiškų rekomendacijų nevertėtų.
Skonis keičiasi: kodėl kiaušinienė tampa „sviestiškesnė“
Lara Gessler teigimu, kiaušiniai, laikomi ne šaldytuve, daro akivaizdų poveikį patiekalų skoniui. Plakta kiaušinienė iš tokių kiaušinių tampa švelnesnė, sodresnė, labiau primenanti sviesto skonį. Taip pat minkštai virtų kiaušinių baltymas būna idealios konsistencijos – ne guminis, o švelnus ir malonus.
Tai paaiškinama gana paprastai. Kiaušiniai, laikomi šaldytuve, prieš naudojimą dažnai turi būti atšildomi iki kambario temperatūros, ypač kepant ar kepiniuose. Staigus temperatūrų skirtumas gali paveikti baltymo struktūrą. Kiaušiniai, laikomi pastovioje, vidutinėje temperatūroje, yra „paruošti naudoti“ iš karto, todėl jų savybės išlieka stabilesnės.
Privalumai, apie kuriuos mažai kas pagalvoja
Skonis – ne vienintelis privalumas. Kiaušiniai, laikomi kambario temperatūroje, yra patogesni kasdienėje virtuvėje. Jų nereikia iš anksto išimti iš šaldytuvo, planuojant kepinius ar pusryčius. Be to, jų nereikia plauti prieš laikymą, nes ant lukšto išlikusi natūrali apsauga atlieka savo funkciją.
Dar vienas svarbus aspektas – vieta šaldytuve. Kiaušiniai užima nemažai vietos, o laikant juos spintelėje ar specialioje dėžutėje, šaldytuve lieka daugiau erdvės kitiems greitai gendantiems produktams.

Rizikos ir taisyklės, kurių būtina laikytis
Vis dėlto toks laikymo būdas reikalauja atsakomybės. Kiaušiniai, laikomi ne šaldytuve, genda greičiau nei laikomi šaltai. Šaldytuve jų galiojimo laikas gali siekti net 5 savaites, tuo tarpu kambario temperatūroje – gerokai trumpesnis. Tai reiškia, kad reikia nuolat stebėti jų šviežumą ir nepalikti „užmirštų“ dėžučių.
Taip pat svarbu laikyti kiaušinius sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Temperatūros svyravimai yra vienas didžiausių priešų – jei kiaušiniai nuolat perkeliami iš šilumos į šaltį ir atgal, jie gali sugesti daug greičiau.
Kalbant apie bakterijas, ypač salmoneles, svarbu žinoti, kad vien šaldytuvas nuo jų neapsaugo. Svarbiausia yra higiena ir patikimas produktų šaltinis. Kiaušinius reikėtų pirkti tik iš legalių, patikimų tiekėjų ir vengti pažeistų ar nešvarių lukštų.
Tad kur laikyti kiaušinius – galutinis atsakymas
Jei kiaušiniai yra europietiški, neplauti ir laikomi pastovioje, vidutinėje temperatūroje, jie drąsiai gali būti laikomi ne šaldytuve. Toks sprendimas gali pagerinti patiekalų skonį ir palengvinti kasdienį maisto ruošimą. Tačiau jei nesate tikri dėl jų kilmės, planuojate laikyti ilgiau arba namuose vyrauja dideli temperatūros svyravimai, šaldytuvas išlieka saugesnis pasirinkimas.
Kaip ir daugelyje virtuvės temų, svarbiausia – ne aklai sekti įpročius, o suprasti, kodėl darome vieną ar kitą pasirinkimą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.