ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Namai ir patarimai » Niekada daugiau nespauskite arbatos maišelio: štai kodėl sugadinate arbatą ir kenkite sau
Gyvenimas

Niekada daugiau nespauskite arbatos maišelio: štai kodėl sugadinate arbatą ir kenkite sau

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-12-20
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Niekada daugiau nespauskite arbatos maišelio: štai kodėl sugadinate arbatą ir kenkite sau
Niekada daugiau nespauskite arbatos maišelio: štai kodėl sugadinate arbatą ir kenkite sau

Daugelis mūsų ruošdami arbatą net nesusimąstydami suspaudžia arbatos maišelį. Tai atrodo natūralus veiksmas, ypač kai norisi stipresnio skonio. Tačiau specialistai įspėja – arbatos maišelio spaudimas gali visiškai sugadinti gėrimą ir net turėti neigiamos įtakos sveikatai.

Kodėl arbatos maišelio spaudimas išskiria kartumą

Arbatos lapeliuose natūraliai yra taninų – junginių, atsakingų už gėrimo spalvą ir sutraukiantį skonį. Kai arbata tiesiog ramiai užplikoma, taninai išsiskiria palaipsniui ir sukuria subalansuotą aromatą.

Tačiau arbatos maišelio spaudimas mechaniškai išlaisvina per didelį taninų kiekį. Vietoj sodraus skonio gaunate aštrų kartumą, kuris „sutraukia burną“ ir užgožia visas kitas skonio natas.

Kodėl arbatos maišelio spaudimas išskiria kartumą

Spaudimas gali pakenkti dantų emaliui

Didelė taninų koncentracija kenkia ne tik skoniui, bet ir dantims. Taninai veikia kaip natūralūs dažai, linkę kauptis ant dantų emalio.

Taip pat skaitykite

Filtruotas vanduo, pasak ekspertų, nėra jau toks nekaltas.
Filtruotas vanduo, pasak ekspertų, nėra jau toks nekaltas
2025-07-15
Ar jūsų augintinis genijus? Ekspertai atskleidė, kaip pasireiškia kačių intelektas ir kaip jį patikrinti namuose
Ar jūsų augintinis genijus? Ekspertai atskleidė, kaip pasireiškia kačių intelektas ir kaip jį patikrinti namuose
2025-12-08
Klausimai, kuriuos užduokite prieš priimant darbo pasiūlymą
15 svarbių klausimų, kuriuos turėtumėte užduoti prieš priimdami darbo pasiūlymą
2025-08-26
Kur slidinėti pigiai? Pigiausi slidinėjimo kurortai
Žiemos atostogų džiaugsmai: kur slidinėti pigiai Europoje 2025 metais?
2025-09-23

Odontologai perspėja, kad kuo stipresnis arbatos maišelio spaudimas, tuo daugiau rūgščių patenka ant dantų. Tai lemia greitesnį gelsvų ar rusvų apnašų susidarymą, palyginti su įprastu arbatos gėrimu.

Didina mikroplastiko riziką

Karštame vandenyje popieriniai arbatos maišeliai tampa trapūs. Spaudžiant juos šaukšteliu, maišelio struktūra gali būti pažeista, o į puodelį patenka arbatos dulkės ar net popieriaus dalelės.

Dar didesnė problema – modernūs „piramidiniai“ maišeliai, kurie dažnai gaminami iš nailono ar plastiko. Tyrimai rodo, kad kaitinant ir mechaniškai spaudžiant tokius maišelius, gali išsiskirti milijardai mikroplastiko dalelių. Taigi arbatos maišelio spaudimas tiesiogine prasme reiškia mikroplastiko „išspaudimą“ į gėrimą.

Kaip teisingai ruošti arbatą be arbatos maišelio spaudimo

Norint mėgautis kokybiška arbata ir išvengti žalos, verta laikytis paprastos taisyklės – leisti laikui atlikti savo darbą. Juodąją arbatą pakanka plikyti 3–5 minutes, o žaliąją – 2–3 minutes.

Svarbu neliesti maišelio ir jo nespausti. Jei norisi šiek tiek pagreitinti procesą, galima švelniai pajudinti maišelį vandenyje, tačiau be jokio spaudimo. Pasibaigus laikui, arbatos maišelį tiesiog išimkite ir padėkite ant lėkštelės – likę lašai yra būtent tas kartumo koncentratas, kurio puodelyje nereikia.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:arbatadantysMikroplastikas

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sviestinė vištiena
Mėsos patiekalai

Sviestinė vištiena – Indijos aromatai namuose

Ingredientai, kuriuos reikia įdėti į vandenį, kad pagreitėtų medžiagų apykaita
Sveikata ir grožis

Ingredientai, kuriuos reikia įdėti į vandenį, kad pagreitėtų medžiagų apykaita

Zodiako ženklai vertinantys ištikimybę.
Horoskopai

6 zodiako ženklai labausiai vertinantys ištikimybę

zodiako ženklai, kurie gali tapti sėkmingais verslininkais
Horoskopai

Sėkmė ir pinigai: zodiako ženklai, kurie gali tapti sėkmingais verslininkais

Kaip nepriaugti svorio rudenį ir žiemą: mitybos specialisto atsakymas
Sveikata ir grožis

Kaip nepriaugti svorio rudenį ir žiemą: mitybos specialisto atsakymas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?