Daugelis šeimų vis dar skeptiškai žiūri į nesvylančias keptuves, ir ne be priežasties. Apie jų dangas sklando daugybė mitų – nuo pavojų sveikatai iki baimės jas netyčia subraižyti. Tačiau net ir naudojant moderniausias keptuves, dažnai nutinka tas pats: kiaušinienė prilimpa, pridega arba iškepa netolygiai. Būtent todėl vis dažniau virtuvėse atsiranda netikėtas, bet itin veiksmingas sprendimas – kiaušinienė su ledu, apie kurią kalba net profesionalūs šefai.
Kodėl kiaušinienė su ledu kepa tolygiau
Didžiausia problema kepant kiaušinius – temperatūros kontrolė. Norisi, kad baltymai būtų minkšti ir iškepę, o tryniai liktų skysti. Tačiau vos kelių sekundžių perlaikymas keptuvėje viską sugadina. Kiaušinienė su ledu leidžia išspręsti šią problemą labai paprastai.
Įmetus ledo kubelį, keptuvėje susidaro garai, kurie švelniai apkepa kiaušinius iš viršaus. Taip baltymai iškepa tolygiai, o tryniai nespėja sukietėti. Tai ypač naudinga rytais, kai pusryčiams skiriama vos kelios minutės.
Kaip teisingai gaminama kiaušinienė su ledu
Svarbiausia taisyklė – vidutinė kaitra. Kai kiaušiniai jau keptuvėje ir jų apačia pradeda stingti, ant kiaušinienės uždedamas vienas nedidelis ledo kubelis, o keptuvė trumpam uždengiama dangčiu. Ledas tirpsta lėtai, vanduo virsta garais ir nekelia pavojaus aliejui.
Tokiu būdu kiaušinienė su ledu nepridega, neišsausėja ir atrodo lyg pagaminta restorane. Be to, keptuvė lieka švari, be riebalų purslų ant viryklės.
Kodėl kiaušinienė su ledu saugesnė nei vanduo
Daugelis bando pilti vandenį tiesiai į karštą keptuvę, tačiau tai gali būti pavojinga. Vanduo, patekęs į įkaitusį aliejų, ima šnypšti, taškytis ir net sukelti riebalų užsidegimą. Kiaušinienė su ledu šią problemą išsprendžia – ledas tirpsta palaipsniui ir vanduo garuoja lėtai, beveik nesiliesdamas su riebalais.
Tai paprastas fizikos principas, kurį jau seniai naudoja profesionalūs virėjai, tačiau namų virtuvėse jis vis dar mažai žinomas.
Kam dar tinka šis triukas be kiaušinienės su ledu
Nors dažniausiai kalbama apie pusryčius, kiaušinienė su ledu – tik pradžia. Šis metodas puikiai tinka omletams, žuviai, mėsos kukuliams, ploniems kepsniams ar net patiekalams, kuriems nereikia ilgo kepimo iš vidaus. Garai padeda maistui išlikti sultingam ir apsaugo nuo perdžiūvimo.
Tai mažas virtuvės triukas, kuris nieko nekainuoja, bet duoda stulbinantį rezultatą. Išbandę jį kartą, dažniausiai prie senų metodų žmonės nebegrįžta.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.