Ketaus keptuvė daugelio virtuvėje laikoma beveik nesunaikinamu indu, kuris tinka tiek mėsai, tiek daržovėms ar net desertams. Tinkamai prižiūrima ketaus keptuvė gali tarnauti dešimtmečius ir tapti tikru virtuvės pasididžiavimu. Tačiau net ir patyrę kulinarai pripažįsta, kad yra produktų, kurie gali pakenkti jos paviršiui arba sugadinti patiekalo rezultatą. Ekspertai įvardijo tris pagrindinius produktus, kurių ketaus keptuvė nemėgsta labiausiai.
Rūgštūs produktai gali pažeisti ketaus keptuvę
Vienas didžiausių priešų, su kuriais susiduria ketaus keptuvė, yra rūgštūs produktai. Pomidorai, pomidorų padažai ar patiekalai su daug acto gali ardyti apsauginį riebalų sluoksnį, kuris susidaro nuolat naudojant aliejų ir riebalus. Šis sluoksnis saugo keptuvę nuo rūdijimo ir suteikia natūralų nelipnų paviršių.
Ekspertai ramina, kad trumpas pomidorų padažo pašildymas ketaus keptuvėje didelės žalos nepadarys. Tačiau ilgai, kelias valandas troškinami rūgštūs patiekalai gali paskatinti oksidacijos procesus ir palaipsniui gadinti keptuvės paviršių. Jei planuojate ilgą gaminimą, geriau rinktis kitą indą.

Ketaus keptuvė nėra geriausias pasirinkimas minkštai žuviai
Nors patyrę restoranų šefai geba idealiai iškepti net labai trapų žuvies filė ketaus keptuvėje, namų virtuvėje tai dažnai tampa iššūkiu. Minkšta žuvis lengvai prilimpa prie paviršiaus, ypač jei keptuvė nepakankamai įkaitinta arba ne idealiai paruošta.
Dėl šios priežasties specialistai pataria žuviai rinktis nerūdijančio plieno arba nelipnią keptuvę. Taip išvengsite prilipimo, o pats gaminimo procesas bus paprastesnis ir mažiau stresinis.
Kiaušiniai – tik išbandytai ketaus keptuvei
Kiaušiniai – dar vienas produktas, su kuriuo ketaus keptuvė reikalauja ypatingos disciplinos. Norint iškepti purią kiaušinienę ar tobulą omletą, keptuvė turi būti nepriekaištingai iškaitinta, gerai įriebinta ir tinkamos temperatūros.
Jei keptuvė per karšta, kiaušiniai greitai perdžius ir taps guminiai. Jei per šalta – baltymai tiesiog prilips prie paviršiaus. Todėl ekspertai pabrėžia, kad kiaušinius ketaus keptuvėje verta kepti tik tada, kai esate tikri dėl jos būklės ir savo įgūdžių.
Tinkamai naudojama ketaus keptuvė išlieka viena universaliausių virtuvės priemonių, tačiau žinojimas, ko joje vengti, padės išsaugoti ją ilgam ir mėgautis nepriekaištingu rezultatu.
Šaltinis: unian.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.