ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten
Desertai

Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-22
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten
Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten

Kodėl daugelis tiramisu gamina ne taip

Tiramisu yra vienas atpažįstamiausių desertų pasaulyje. Bet tik nedaugelis jį gamina taip, kaip iš tiesų turėtų būti. Daugelyje receptų pridedama grietinėlės, keičiamos proporcijos, naudojami netinkami sausainiai. Rezultatas skanus, bet tai jau nebe tas pats desertas.

Italijoje tiramisu receptas perduodamas iš kartos į kartą beveik nepakitęs. Virėjas ir kulinarinių knygų autorius Giuliano Lomazzi pasidalino autentišku receptu, kuris gaminamas Italijos namuose ir restoranuose. Skirtumas pajuntamas nuo pirmo kąsnio.

Kas daro tikrą tiramisu ypatingą

Tikras tiramisu turi tik kelis ingredientus, bet kiekvienas jų yra būtinas. Mascarpone sūris suteikia aksominę tekstūrą, kurios jokia grietinėlė negali atkartoti. Savoiardi sausainiai, tie lengvi pirštelio formos biskvitai, turi unikalią struktūrą, kuri sugeria kavą nepavirdama į košę.

Kiaušinių tryniai su cukrumi sukuria kremą, kuris yra lengvas ir purus vienu metu. O romas suteikia tą subtilų gilumą, dėl kurios desertas tampa sudėtingesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kai kurie naudoja brendį ar konjaką, bet tradiciškai geriausiai tinka būtent romas.

Taip pat skaitykite

Tradiciniai šašlykai marinuoti su actu
Tradiciniai šašlykai marinuoti su actu
2025-07-03
Vos per 15 minučių: šefė dalijasi tobulų šventinių salotų receptu su antiena ir žiemos vaisiais
Vos per 15 minučių: šefė dalijasi tobulų šventinių salotų receptu su antiena ir žiemos vaisiais
2025-11-28
Kreminio sūrio glajus desertams
Kreminio sūrio glajus desertams
2025-11-26
Šis išradingas patarimas, kaip iškepti omletą, kartą ir visiems laikams pakeis jūsų pusryčius!
Šis išradingas patarimas, kaip iškepti omletą, kartą ir visiems laikams pakeis jūsų pusryčius!
2025-11-12

Espresso kava turi būti stipri ir šalta. Šilta kava per greitai suminkština sausainius ir sugadina tekstūrą. Tai viena dažniausių klaidų, kurias daro namų kepėjai.

Kaip italai ruošia kremą

Kremo paruošimas prasideda nuo trynių ir cukraus plakimo. Tai daroma tol, kol masė tampa šviesiai geltona ir puri, o cukrus visiškai ištirpsta. Šis etapas užtrunka kelias minutes, bet jo praleisti negalima.

Mascarpone sūris įmaišomas lėtai, kad kremas neprarastų purumo. Judėjimai turi būti atsargūs, iš apačios į viršų. Tada įpilamas romas ir vėl švelniai išmaišoma. Kremas turi būti vienalytis ir aksominis.

Kai kuriuose receptuose baltymai išplakami atskirai ir įmaišomi į kremą. Tai suteikia dar lengvesnę tekstūrą, bet tradiciniame recepte tai nėra būtina. Mascarpone pats savaime sukuria pakankamai lengvą konsistenciją.

Sluoksniavimo menas

Sausainių mirkymas yra kritiškiausias momentas. Jie turi tik trumpai paliesti kavą su romu, tarsi ją paragauti, bet ne prisiliuobti. Per ilgai pamirkyti sausainiai subliūkšta ir desertas tampa per šlapias.

Sluoksniai klojami tvarkingai. Pirmas sausainių sluoksnis, tada šiek tiek kakavos per sietelį, tada kremo sluoksnis. Procesas kartojamas, kol baigiasi ingredientai. Viršutinis sluoksnis visada turi būti kremas.

Stiklinis indas leidžia matyti gražius sluoksnius iš šono. Galima gaminti ir atskirose stiklinėse, tada porcijos atrodo elegantiškai ir lengviau patiekiamos.

Kodėl laikas šaldytuve toks svarbus

Tiramisu turi stovėti šaldytuve mažiausiai aštuonias valandas. Per šį laiką skoniai susilieja, kremas įsigeria į sausainius, viskas tampa vientisa. Geriausias rezultatas gaunamas palikus per naktį.

Taip pat skaitykite

Kaip sutirštinti sriubą su bulvėmis: paprastas būdas be miltų ar grietinėlės
Kaip sutirštinti sriubą su bulvėmis: paprastas būdas be miltų ar grietinėlės
2025-10-27
Klasikinis medaus tortas su neįprastu kremu
Klasikinis medaus tortas su neįprastu kremu
2025-06-17
Naujas patiekalas ir originalus receptas: pomidorus ir miltus sutrinkite trintuvu
Naujas patiekalas ir originalus receptas: pomidorus ir miltus sutrinkite trintuvu
2025-11-21
Lietiniai blynai iš pilno grūdo miltų
Lietiniai blynai iš pilno grūdo miltų – skanūs ir naudingesni pusryčiai garantuoti
2025-07-24

Jei reikia pagreitinti procesą, galima dėti į šaldiklį kelioms valandoms. Tada desertas sustingsta greičiau ir tekstūra primena ledus. Bet tradiciškai rekomenduojama skirti laiko ir leisti desertui subręsti natūraliai.

Prieš patiekiant viršus pabarstomas kakavos milteliais ir tarkuotu šokoladu. Kakava turi būti šviežiai užberta, nes ji greitai įgeria drėgmę ir praranda ryškumą.

Receptas

Ingredientai 6-8 porcijoms:

  • Savoiardi sausainiai – 200-400 g (priklausomai nuo indo)
  • Švieži kiaušiniai – 4 vnt.
  • Cukrus – 80 g
  • Mascarpone sūris – 500 g
  • Tamsus romas – 50 ml
  • Stipri espresso kava – 5 šaukštai, atšaldyta

Dekoravimui:

  • Kakavos milteliai
  • Tarkuotas tamsus šokoladas – 3 šaukštai

Gaminimo eiga:

  1. Atsargiai atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite į dubenį.
  2. Įpilkite cukraus ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps puri ir šviesiai geltona, o cukrus visiškai ištirps.
  3. Įdėkite mascarpone sūrį ir lėtai išmaišykite mentele iš apačios į viršų.
  4. Įpilkite romą ir dar kartą švelniai išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Supilkite į plokščią lėkštę.
  6. Sausainį trumpai pamirkykite kavoje, vos sekundę iš kiekvienos pusės. Jis turi likti tvirtų.
  7. Sudėkite pirmą sausainių sluoksnį į stiklinį indą.
  8. Pro sietelį užberkite šiek tiek kakavos.
  9. Ant viršaus tolygiai paskirstykite dalį kremo.
  10. Kartokite sluoksnius, kol pasibaigs ingredientai. Viršutinis sluoksnis turi būti kremas.
  11. Uždenkite indą ir palikite šaldytuve mažiausiai 8 valandoms, geriausiai per naktį.
  12. Prieš patiekiant užberkite kakavos miltelių ir pabarkite tarkuotu šokoladu.

Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney

ŽYMOS:desertaiItalų desertaiMascarponeOriginalus tiramisu receptasreceptaiTiramisu

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas, geriausia kuo galima pagardinti mėsą.
Naudinga

Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas – geriausia, kuo galima pagardinti keptą mėsą

Ar pienas tikrai sukelia spuogus?
Sveikata ir grožis

Ar pienas tikrai sukelia spuogus? Tiesa apie pieno produktus ir aknę

Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių
Desertai

Sotūs pusryčiai, kuriuos paruošite iš avižinių dribsnių ir obuolių: numesti kilogramai nebegrįš!

Į ką Zodiako ženklams reikėtų atkreipti dėmesį?
Horoskopai

Į ką Zodiako ženklams reikėtų atkreipti dėmesį?

Rudens darbai sode: ką atlikti rugsėjį, spalį ir lapkritį
Sodas ir daržas

Rudens darbai sode: ką atlikti rugsėjį, spalį ir lapkritį

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?