Kai nusibosta tie patys skoniai iš parduotuvės
Kiekvienas yra buvęs toje situacijoje. Stovite prie lentynos su padažais ir skaitote etiketes. Konservantai, stabilizatoriai, cukrus, kurio kiekis stebina. Ir skonis, kuris visada toks pat. Nuspėjamas. Nuobodus.
O tada pagalvojate, kad gal galėtumėte pasidaryti patys. Bet atrodo sudėtinga. Atrodo, kad reikia specialių įgūdžių, brangių ingredientų, laiko, kurio neturite. Ir vėl grįžtate prie tos pačios lentynos.
Bet tiesa yra kitokia. Daugelį padažų galima pasigaminti per kelias minutes. Iš produktų, kurie tikriausiai jau yra jūsų virtuvėje. Ir skonis bus toks, kokio parduotuvėje tikrai nerasite.
Šviežumo skirtumas, kurį pajusite iš karto
Naminiai padažai skiriasi nuo pirktinių vienu esminiu dalyku. Jie švieži. Neperdirbti. Be to ilgo ingredientų sąrašo, kurio pusės net neįmanoma perskaityti.
Kai patys sumaišote pomidorus su baziliku ir česnaku, gaunate tikrą skonį. Tokį, koks turėtų būti. Be pridėtinio cukraus, be perteklinio natrio, be nieko nereikalingo.
Ir dar vienas dalykas. Galite pritaikyti pagal save. Mėgstate aštresnius skonius? Pridėkite daugiau pipirų. Vengiate česnako? Praleiskite jį. Jūsų padažas, jūsų taisyklės.
Aštuoni receptai, kurie veikia
Salsos padažas gaminamas labai paprastai. Susmulkinate penkiolika vyšninių pomidorų, vieną česnako skiltelę, šiek tiek krapų ir svogūnų laiškų. Įdedate šaukštelį balzaminio acto, šaukštelį alyvuogių aliejaus ir tiek pat pomidorų pastos. Pagardinate druska ir pipirais. Viskas.
Pesto padažui reikia baziliko, česnako, parmezano, kedro riešutų ir alyvuogių aliejaus. Viską suplakate mikseriu iki vienodos masės. Puikiai tinka makaronams, sumuštiniams ar tiesiog užtepti ant šviežios duonos.
Saldžiarūgštis padažas kinietiškai virtuvei irgi nesudėtingas. Sumaišote cukrų, actą, pomidorų pastą, sojų padažą ir apelsinų sultis. Atskirai ištirpinate kukurūzų miltus vandenyje ir supilate į mišinį. Pakaitinate maišydami, kol užverda. Tiekiate karštą.
Itališkam salotų padažui užtenka alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, česnako, druskos ir pipirų. Supilate į stiklainį, užsukate ir smarkiai papurtote. Greičiau nei nueiti iki parduotuvės.
Barbekiu padažas reikalauja šiek tiek daugiau laiko, bet rezultatas vertas. Išlydote sviestą, pakepinate svogūną, pridedate pomidorų padažo, vandens, medaus, citrinos sulčių ir pipirų. Užverdate ir virate dešimt minučių. Mėsai tai tobulas palydovas.
Pieniškas padažas vegetariškiems patiekalams gaminamas iš sviesto, miltų ir pieno. Išlydote sviestą, įmaišote miltus, palaipsniui pilate pieną ir virate dešimt minučių. Pasūdote pagal skonį. Tinka daržovėms, bulvėms, makaronams.
Cezario padažas reikalauja šiek tiek kantrybės, bet nėra sudėtingas. Suplakate garstyčias, kiaušinio trynį ir druską. Lėtai, po lašelį, pilate alyvuogių aliejų ir plakate, kol susidaro majonezo konsistencija. Pridedate citrinos sulčių, pipirų, česnako ir parmezano.
Tzatziki padažas yra graikiška klasika. Sumaišote natūralų jogurtą, smulkintą česnaką, tarkuotą agurką be žievės, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir žalumynus. Druskos pagal skonį. Puikiai tinka prie mėsos, daržovių ar tiesiog su pita duona.
Kai suprantate, kad tai paprasčiau nei atrodė
Pirmą kartą gaminant bet kurį padažą gali atrodyti, kad kažkas bus ne taip. Kad nepavyks. Kad pirktinis vis tiek geresnis.
Bet kai paragaujate tai, ką padarėte patys, kažkas pasikeičia. Suprantate, kad tie keli ingredientai gali sukurti skonį, kurio jokia gamykla nepakartoja. Ir kad tam nereikia būti virėju.
Užtenka tiesiog pabandyti.
Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney