ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Karamelizuoti apelsinai: desertas, kurį pasigaminti lengviau nei galvojate
Desertai

Karamelizuoti apelsinai: desertas, kurį pasigaminti lengviau nei galvojate

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Karamelizuoti apelsinai: desertas, kurį pasigaminti lengviau nei galvojate
Karamelizuoti apelsinai: desertas, kurį pasigaminti lengviau nei galvojate

Kai norite kažko ypatingo, bet nenorite praleisti valandų virtuvėje

Kartais užsimano kažko saldaus. Ne šokolado iš parduotuvės. Ne sausainių iš pakuotės. Kažko tikro. Kažko, kas kvepia namais ir šventėmis vienu metu.

Karamelizuoti apelsinai yra būtent toks desertas. Jis atrodo taip, lyg būtų iš prašmatnaus restorano. Bet iš tikrųjų jam reikia tik kelių paprastų ingredientų ir truputį kantrybės. Ir rezultatas nustebina net tuos, kurie nemėgsta gaminti.

Tai desertas, kuris kvepia geriau nei bet kurie kvepalai. Ir skanauja dar geriau.

Šį desertą gamina ir profesionalai, ir tie, kurie retai įžengia į virtuvę

Karamelizuoti vaisiai yra sena tradicija, kilusi iš Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros regiono. Ten apelsinai auga gausiai, o cukraus sirupas buvo būdas juos išsaugoti ilgam laikui.

Taip pat skaitykite

Makaronai su šviežiomis kiaulienos dešrelėmis
Makaronai su šviežiomis kiaulienos dešrelėmis
2025-06-05
Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis
Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis: tradicinis receptas
2025-06-16
žiediniai kopūstai
Nepirkite brangaus maisto, žiediniai kopūstai yra stebuklas: receptai, kurie pagerins jūsų figūrą ir sveikatą!
2025-09-10
Makaronai su špinatais ir rikota
Makaronai su špinatais ir rikota
2025-06-05

Karamelizuoti apelsinai šiandien yra populiarūs visame pasaulyje. Prancūzijoje jie patiekiami su šokoladu. Italijoje dedami ant pyragų. Lietuvoje vis daugiau žmonių juos gamina tiesiog prie arbatos ar kavos.

Tai desertas, kuris tinka bet kokiai progai. Šventiniam stalui ir paprastam vakarui. Svečiams ir sau pačiam.

Karamelizuoti apelsinai: desertas, kurį pasigaminti lengviau nei galvojate – Kai norite kažko ypatingo, bet nenorite praleisti valandų virtuvėje

Kodėl šis desertas gaunasi toks ypatingas

Paslaptis slypi lėtame virime. Kai apelsinai ilgai verda cukraus sirupe, jų kartumas dingsta. Žievelė tampa minkšta ir saldžia. Minkštimas virsta kažkuo panašiu į želė.

Karamelizuoti apelsinai nereikalauja jokių sudėtingų ingredientų. Tik apelsinai, cukrus ir vanduo. Bet jei norite dar daugiau skonio, galite pridėti prieskonių. Cinamonas suteikia šilumos. Gvazdikėliai aromato. Kardamonas egzotiškumo.

Kai kurie mėgsta panardinti gatavus griežinėlius į šokoladą. Tai paverčia paprastą desertą tikru meno kūriniu. Bet ir be šokolado jie yra nuostabūs.

Svarbu naudoti ekologiškus apelsinus arba labai gerai nuplauti žievę. Nes žievelė čia valgoma kartu su visu vaisiumi.

Kai pagalvojate, kad tai per sudėtinga, ir nieko nedarote

Daugelis galvoja, kad tokie desertai reikalauja ypatingų įgūdžių. Kad reikia būti virėju, kad išeitų kažkas gražaus. Bet karamelizuoti apelsinai įrodo priešingai.

Tai vienas paprasčiausių desertų, kokius galite pasigaminti. Reikia tik supjaustyti, sudėti ir laukti. Viryklė padaro visą darbą. Jūs tiesiog palaukiate.

Taip pat skaitykite

Purūs keksiukai su arbata
Purūs keksiukai su arbata
2025-09-19
Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui
Vištienos fajitos: receptas puikiai tinkantis lieknėjimui
2025-08-15
Cukinijų sriuba
Ši cukinijų sriuba – pamirštas lobis! Ar kada nors valgėte tokią skanią sriubą?
2025-09-02
Prancūziška svogūnų sriuba
Prancūziška svogūnų sriuba
2025-12-08

Tie, kurie niekada nebandė, dažnai nustemba, kaip lengva. Ir kaip skanu.

Galbūt šį savaitgalį virtuvėje nutiks kažkas naujo

Karamelizuoti apelsinai gali tapti jūsų naujuoju mėgstamiausiu desertu. Arba dovana, kurią padovanosite kitiems. Supilstyti į gražius indelius, jie atrodo kaip pirkinys iš delikatesų parduotuvės.

Galbūt šį savaitgalį nusipirksite kelis apelsinus. Galbūt užpilsite juos cukrumi ir palauksite tas dvi valandas. Ir galbūt suprasite, kad geriausias desertas nėra tas, kuris brangiausias. O tas, kuris padarytas savo rankomis.

Receptas: karamelizuoti apelsinai

Ingredientai:

  • 5 vidutinio dydžio apelsinai (geriausia ekologiški)
  • 400 g cukraus (galima naudoti rudąjį cukrų)
  • 500 ml vandens
  • 1 cinamono lazdelė (neprivaloma)
  • 2–3 gvazdikėliai (neprivaloma)
  • Žiupsnelis kardamono (neprivaloma)

Gaminimo žingsniai:

  1. Apelsinus kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, naudodami šepetėlį, kad pašalintumėte vašką nuo žievelės.
  2. Supjaustykite apelsinus maždaug 5 mm storio griežinėliais kartu su žievele.
  3. Į gilų puodą arba keptuvę suberkite pusę cukraus ir tolygiai paskirstykite.
  4. Sudėkite apelsinų griežinėlius vienu sluoksniu.
  5. Užberkite likusiu cukrumi.
  6. Jei naudojate prieskonius, sudėkite juos.
  7. Užpilkite vandeniu taip, kad apelsinai būtų apsemti.
  8. Pastatykite ant viryklės ir palaukite, kol užvirs.
  9. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite be dangčio maždaug 1,5–2 valandas, kol sirupas sutirštės ir apelsinai taps skaidrūs.
  10. Leiskite atvėsti sirupe.
  11. Patiekite vėsius arba panardinkite į ištirpintą šokoladą.

Pastaba: laikykite šaldytuve stikliniame inde, užpiltus sirupu. Galioja iki 2 savaičių.

Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney

ŽYMOS:ApelsinaidesertaiKaramelizuoti apelsinaireceptaisaldumynai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Branduolinio susitarimo įtampa tarp Rusijos ir JAV
Lietuva ir pasaulis

Branduolinio susitarimo įtampa tarp Rusijos ir JAV: kas gręsia pasauliui?

Svajonių dieta: 10 linksmų taisyklių, kaip skaičiuoti kalorijas
Sveikata ir grožis

Svajonių dieta: 10 linksmų taisyklių, kaip skaičiuoti kalorijas

5 kvaili buitiniai kivirčai, kurie pasitaiko net stipriausioms poroms
Gyvenimas

5 kvaili buitiniai kivirčai, kurie pasitaiko net stipriausioms poroms

Norite atsikratyti samanų ir piktžolių nuo trinkelių Pasinaudokite šiuo triuku
Sodas ir daržas

Norite atsikratyti samanų ir piktžolių nuo trinkelių? Pasinaudokite šiuo triuku

Ar galite valgyti kiaušinius kasdien: mitybos specialistų atsakymas
Sveikata ir grožis

Ar galite valgyti kiaušinius kasdien: mitybos specialistų atsakymas

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?