Kodėl šokoladiniai slyvų sausainiai tapo populiarūs
Šokoladiniai slyvų sausainiai gimė iš mėgstamo skanėsto – slyvų šokolade. Šis desertas sujungia tris nuostabius skonius: sultingų slyvų rūgštelį, šokolado karčiuką ir riešutų traškumą.
Toks skanėstas puikiai tinka švenčių stalui, tačiau jo skonis toks dieviškas, kad norėsite ruošti kasdien. Sausainiai išlieka minkšti viduje, o šokoladinė tešla suteikia jiems ypatingą aromatą.
Tešlos paruošimo subtilybės
Tešlos ruošimui geriausia naudoti virtuvės kombainą ar mikserį. Į dubenį sumaišykite 200 g miltų, 20 g kakavos, 50 g cukraus, 1 šaukštelį kepimo miltelių ir žiupsnelį druskos. Sausus ingredientus gerai išmaišykite.
Įmuškite 1 kiaušinį ir įdėkite 100 g minkšto sviesto. Gerai išminkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 minučių. Ataušusi tešla bus lengviau formuojama.
Šokoladinės tešlos konsistencija turi būti plastiška, bet ne lipni. Jei tešla per minkšta, pridėkite šiek tiek miltų.

Riešutinio įdaro gaminimas
Įdarui reikės 200 g džiovintų slyvų, 50 g graikinių riešutų, 20 g migdolų, 20 g razinų ir 1 valgomojo šaukšto cukraus. Riešutus lengvai išdžiovinkite sausoje keptuvėje, kad atsiskleistų jų aromatas.
Atvėsusius riešutus susmulkinkite su razinomis iki vidutinio dydžio gabaliukų. Svarbu nesumalti per smulkiai – gabaliukai turėtų juntis kramtymo metu. Į riešutų mišinį įpilkite cukrų ir gerai išmaišykite.
Slyvų pildymo technika
Slyvas reikia paruošti labai atsargiai, kad nepažeistumėte jų formos. Kiekvieną slyvą prapjaukite šone maždaug 2/3 gylio. Neskubėkite – geriau pjaustyti lėtai ir tiksliai.
Į kiekvieną slyvą įdėkite po 1 šaukštelį riešutų mišinio. Nesistenkite įkišti per daug – slyva turi išlaikyti natūralią formą. Lengvai suspaukite slyvą, kad įdaras gerai įsitvirtintų viduje.
Kepimo ir patiekimo patarimai
Tešlą padalinkite į lygias dalis pagal slyvų skaičių. Iš kiekvienos dalies padarykite paplotėlį ir atsargiai suvyniokite slyvą su įdaru. Kraštus gerai užspauskite, kad kepimo metu nesiverstų.
Kepkite 180°C temperatūroje 15 minučių. Neperkepkite – sausainiai turi likti minkšti viduje. Paruoštus sausainius apibarstykite kakavos milteliais arba cukraus pudra. Geriausiai skonis atsiskleidžia dar šiltiems.
Nuotraukos asociatyvinės © Ideogram @ Midjourney