Virtuvės aliejai yra vieni iš tų produktų, kuriuos dažnai laikome savaime suprantamais… Kol nepradedame juos palyginti. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus ir kokosų aliejus. Abu turi savo ištikimus gerbėjus dėl sveikatingumo savybių, tačiau jie nėra visiškai keičiami vienas kitu. Vienas puikiai tinka salotoms, o kitas suteikia tropinio skonio karį. Vienas žinomas dėl naudos širdžiai, kitas – dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio.
Rinkdamiesi tarp šių dviejų aliejų, turime atsižvelgti į jų riebalų sudėtį, skonį ir poveikį mūsų kūnui. Pasak registruotos dietologės Lyssie Lakatos, „visi riebalai greitai prideda kalorijų, todėl svarbu vartoti juos su saiku – tiek alyvuogių aliejaus, tiek kokosų aliejaus šaukštelis gali suteikti jums naudos, nesikaupiant per daug kalorijų ar sočiųjų riebalų“. Taigi, kaip pasirinkti, kuris aliejus geriausiai tinka jūsų dietai?
Alyvuogių aliejus: Sveikas pasirinkimas kasdienai
Alyvuogių aliejus yra žinomas dėl savo širdžiai naudingų savybių ir antiuždegiminių poveikių. Jis gaunamas spaudžiant alyvuogių vaisius ir yra pagrindinis Viduržemio jūros virtuvės ingredientas. 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (extra virgin) turi:
- Kalorijos: 119
- Bendras riebalų kiekis: 13.5 g
- Sotieji riebalai: 1.9 g
- Mononesotieji riebalai: 9.8 g
- Polinesotieji riebalai: 1.4 g
Mononesotieji riebalai, kurie sudaro pagrindinę alyvuogių aliejaus sudėtį, yra susiję su širdies sveikata ir uždegimo mažinimu. Be to, šis aliejus turi daug antioksidantų, tokių kaip vitaminas E ir polifenoliai, kurie stiprina jo naudingumą. Alyvuogių aliejus yra puikus pasirinkimas tiek kepimui, tiek salotoms, ir jis gali suteikti papildomą skonį kepiniams. Jo skonis gali būti įvairus – nuo švelnaus ir sviestinio iki pipiriško ir aštraus.
Kokosų aliejus: Unikalus skonis ir nauda
Kokosų aliejus, gautas iš subrendusių kokosų mėsos, turi labai skirtingą skonį ir riebalų sudėtį nei alyvuogių aliejus. Jo skonis – tropinis, šiek tiek saldus, o jis turi daugiau sočiųjų riebalų. 1 šaukštas kokosų aliejaus turi:
- Kalorijos: 121
- Bendras riebalų kiekis: 13.5 g
- Sotieji riebalai: 11.2 g
- Mononesotieji riebalai: 0.8 g
- Polinesotieji riebalai: 0.2 g
Nors kokosų aliejaus didelis sočiųjų riebalų kiekis kelia diskusijų tarp mitybos ekspertų, jis turi vidutinės grandinės trigliceridų (MCT), kurie, kaip teigiama, gali pagerinti medžiagų apykaitą ir suteikti energijos. MCT taip pat reiškia, kad kokosų aliejus turi uždegimą mažinančių savybių. Kokosų aliejus puikiai tinka receptams, kuriuose norite šiek tiek tropinio skonio – kaip kepiniuose, kario patiekaluose ar stir-fry.

Kuris aliejus geresnis jūsų sveikatai?
Kuris aliejus turėtų būti jūsų pasirinkimas? Tai priklauso nuo to, ką norite pasiekti. Alyvuogių aliejus yra universalus pasirinkimas kasdieniam naudojimui – jis naudingas širdžiai, daugiafunkcinis ir lengvai pritaikomas įvairiuose patiekaluose. Kokosų aliejus, savo ruožtu, yra puikus pasirinkimas tam tikriems patiekalams, desertams ar receptams, kuriuose norite intensyvesnio tropinio skonio. Tačiau dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio jį geriausia vartoti saikingai.
Pasak ekspertų, kovojant su uždegimais, alyvuogių aliejus bus geresnis pasirinkimas. Tai dėl to, kad alyvuogių aliejus turi daugiau uždegimą mažinančių junginių, tokių kaip mononesotieji riebalai, polifenoliai ir oleokantalas. Nors kokosų aliejus taip pat turi uždegimą mažinančių savybių, tačiau jų nauda žmonėms yra mažiau ištirta nei alyvuogių aliejaus.
Išvada: Kiekvienas aliejus turi savo vietą
Tiek alyvuogių, tiek kokosų aliejus gali būti naudingi sveikai mitybai ir kovai su uždegimais. Alyvuogių aliejus tinka kasdieniam vartojimui, o kokosų aliejus gali tapti įdomiu ir skoniu papildančiu ingredientu. Kombinuokite juos ir mėgaukitės jų privalumais, pasirenkant pagal savo receptus ir sveikatos tikslus.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.