ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Antrekotas ar prime rib: koks skirtumas tarp šių jautienos kepsnių?
Naudinga

Antrekotas ar prime rib: koks skirtumas tarp šių jautienos kepsnių?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-07-04
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Antrekotas ar prime rib: koks skirtumas tarp šių jautienos kepsnių?
Antrekotas ar prime rib: koks skirtumas tarp šių jautienos kepsnių?

Perkant jautienos kepsnį dažnam iškyla klausimas – kurį pasirinkti? Pavadinimų daug, o kainos dažnai nemenkos, tad išsirinkti tinkamą mėsos gabalą gali būti tikras iššūkis. Vieni populiariausių ir dažnai painiojamų – tai antrekotas (angl. ribeye) ir prime rib. Nors abu šie gabalai yra iš to paties jautienos raumens – šonkaulinės dalies – jų paruošimas ir paskirtis skiriasi.

Šiame straipsnyje paaiškinsime, kuo antrekotas skiriasi nuo prime rib ir kuris pasirinkimas geriausias konkrečiai progai.

Iš kur kilę šie pavadinimai?

Jautienos dalys skirstomos į pirminius pjūvius (pvz., nugarinė, mentė, krūtinė) ir antrinius – mažesnius gabalus iš tų pačių pirminių dalių. Antrekotas ir nugarinė yra iš tos pačios zonos – jautienos šonkaulių srities.

Skirtumas – kaip pjaunamas mėsos gabalas. Jautienos nugarinė dažniausiai paliekama kaip didesnis kepsnys su keliais šonkauliais, o antrekotas išpjaunamas iš jos – tai atskiras, mažesnis kepsnys, tinkamas kepti keptuvėje ar ant grotelių.

Kas yra antrekotas?

Idealus vidaus temperatūros lygis – 48–52 °C (retai iškepta) arba 55–60 °C (vidutiniškai iškepta). Po kepimo labai svarbu palikti pailsėti bent 30–60 minučių, kad sultys tolygiai pasiskirstytų.

Antrekotas – tai išpjautas jautienos nugarinės kepsnys, skirtas greitam paruošimui keptuvėje ar ant grotelių. Šis kepsnys gali būti:

  • su kaulu (pvz., tomahawk arba kaubojiškas kepsnys),
  • be kaulo (tradicinis antrekotas),
  • antrekoto kepurėlė (ribeye cap),
  • arba antrekoto filė – mažesnė, liesesnė dalis.

Antrekotas garsėja turtingu skoniu – tai vienas marmuringiausių ir sultingiausių jautienos kepsnių.

Kaip kepti antrekotą?
Šį kepsnį reikia kepti aukštoje temperatūroje ir greitai. Prieš kepimą verta jį išimti iš šaldytuvo likus 1–3 valandoms, kad pasiektų kambario temperatūrą – taip kepsnys iškeps tolygiai.

Rekomenduojama prieš kepant gausiai pabarstyti rupia druska – ji padeda formuotis plutelei ir pagerina tekstūrą. Antrekotą galima kepti keptuvėje, grilyje ar orkaitėje. Dažniausiai užtenka 2–4 minučių iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo storio ir norimo iškepimo lygio. Po kepimo būtinai palikite kepsnį pailsėti 5–10 minučių.

Kas yra antrekotas?

Kas yra jautienos nugarinė (prime rib)?

Jautienos nugarinė, dar vadinama šonkauline nugarine, – tai didelis, sultingas kepsnys, dažnai kepamas kaip kepsnys orkaitėje. Šis gabalas gali būti su kaulu arba be jo. Dažnai viename nugarinės kepsnyje būna nuo 2 iki 7 šonkaulių.

Ši mėsa vertinama dėl minkštumo, intensyvaus skonio ir gausaus marmuringo (riebalinio rašto). Ji puikiai tinka šventiniams pietums ar vakarienei, nes atrodo įspūdingai ir lengvai pamaitina daug žmonių.

Kaip kepti?
Jautienos nugarinę geriausia kepti vidutinėje temperatūroje kelias valandas. Prieš kepant verta ją apie 30 minučių apkepti aukštoje temperatūroje – taip susidarys traški pluta. Kepant rekomenduojama naudoti mėsininko virvę, kad mėsa išlaikytų formą.

Antrekotas ar prime rib: ką rinktis?

  • Jei planuojate romantišką vakarienę ar greitus pietus – rinkitės antrekotą. Jis greitai paruošiamas, labai skanus ir vizualiai gražus.
  • Jei ruošiates šventiniam stalui ar vaišėms didesniam būriui svečių – tuomet prime rib bus puikus pasirinkimas. Ji atrodo įspūdingai, lengvai pjaustoma porcijomis ir visada palieka įspūdį.

Tiek antrekotas, tiek jautienos nugarinė – aukštos kokybės jautienos kepsniai, pasižymintys puikiu skoniu ir tekstūra. Skirtumas slypi patiekimo formoje ir paruošimo būde. Vienas tinkamesnis greitam kepsniui, kitas – dideliam kepiniui orkaitėje. Pasirinkite pagal progą ir mėgaukitės kokybiška jautiena!

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:jautienaJautienos kepsniai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sotus daržovių karis jūsų pietums
Receptai

Sotus daržovių karis jūsų pietums

2025-06-29
Česnakiniai vištienos kepsneliai karšto oro gruzdintuvėje
Mėsos patiekalai

Česnakiniai vištienos kepsneliai karšto oro gruzdintuvėje

2025-06-21
Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu
Receptai

Gaivinančios vasaros dienoms: arbūzų salotos su feta sūriu

2025-06-29
Keksiukai be kvietinių miltų
Desertai

Keksiukai be kvietinių miltų – nustebsite, iš ko jie paruošti

2025-07-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?