Mūsų šeima valgo bet kokios formos bulves, tarsi būtume kažkokie Kolorado vabalai. Tačiau mažai žmonių mėgsta skusti bulves, ar ne? Tačiau yra išeitis, galite pasiruošti iš bulvių ištisiems mėnesiams, iš anksto. Šiandien jums parodysime, kaip šaldyti termiškai neapdorotas, keptas bulves ir net bulvių košę.
Jūs galite ir netgi turite užsišaldyti bulvių, kad sutaupytumėte laiko. Tačiau ne kiekviena bulvių rūšis tinka šaldymui. Pasirinkite bulves su rausva oda, nes jos yra mažiau krakmolingos. Kaip žinote, užšaldytas krakmolas virsta cukrumi, todėl po atšildymo bulvės turės nemaloniai saldų poskonį.
Šaldytos bulvytės fri
Namuose bulvytes gruzdinimui galima šaldyti dideliais kiekiais, svarbiausia jas teisingai paruošti. Bulves nulupkite, supjaustykite juostelėmis ir palikite šaltame vandenyje apie 10 minučių. Tai pašalins krakmolo perteklių, ir kuo mažiau krakmolo, tuo geriau. Tada bulvės turi būti nusausintos popieriniu rankšluosčiu.
Pasūdykite ir apvoliokite bulves kvietiniuose miltuose, neleiskite miltams sulipti. Bulves vienu sluoksniu išdėliokite ant pjaustymo lentelės ar padėklo ir padėkite į šaldiklį. Po poros valandų šaldytas bulvytes perkelkite į sandarius vakuuminius maišelius ar maisto laikymo dėžutes. Bulvytės gali būti laikomos šaldiklyje, sandarioje pakuotėje iki 6 mėnesių. Šaldykite bulves porcijomis, nes pakartotinai užšaldyti bulvių nerekomenduojama.

Keptos bulvės
Bulves nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Tada įprastai jas kepkite, kol suminkštės. Prieš užšaldydami, bulves visiškai atvėsinkite. Jei to nepadarysite, šaldant ant bulvių susidarys ledas. Kai bulvės atvės, nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte riebalų perteklių. Sudėkite bulves porcijomis į maišelius ar maisto laikymo indelius. Laikymui šaldiklyje taip pat tinka stora folija, vakuuminiai maišeliai, maistinė plėvelė.
Nesmulkintos bulvės
Bulvės su bet kokiais defektais ar kenkėjų pėdsakais netinka šaldymui. Bulves nulupkite ir, jei reikia, perpjaukite per pusę. Puode užvirkite vandenį, jame blanširuokite bulves 5 minutes. Tada perkelkite į šaltą vandenį. Atvėsus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supakuokite į maišelius. Sudėkite bulves į šaldiklį. Neapdorotas bulves galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.
Bulvių košė
Paruoškite bulvių košę įprastai. Atminkite, kad bulvės su rožine žievele yra tinkamiausios. Į bulvių košę galite įdėti sviesto. Tada košę atvėsinkite ir dalimis sudėkite į indelius.
Jums nereikia atšildyti šaldytų bulvių. Bulvytės iš karto gali būti dedamos į verdantį aliejų, nesmulkintos bulvės dedamos tiesiai į vandenį ar sultinį, o bulvių košė iš karto gali būti šildoma keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje. Prieš užšaldant, labai svarbu leisti bulvėms atvėsti, kad užšaldytas kondensatas nevirstų ledu.

Papildomos rekomendacijos šaldant bulves
Norint išlaikyti geriausią skonį ir konsistenciją, verta atkreipti dėmesį į kelias smulkias, bet svarbias detales. Pirmiausia, jei planuojate ilgiau laikyti šaldytas bulves, rinkitės kuo jaunesnes ir kietesnes bulvių rūšis. Jos mažiau drėgnos ir išlaiko formą net po ilgo šaldymo. Antra, stenkitės bulves supakuoti kuo sandariau, kad į šaldiklį nepatektų oras – tai padės išvengti nemalonių kvapų ir apsaugos nuo užšalimo.
Šaldymo patarimai ruošiant garnyrus
Jei norite, kad užšaldytos bulvės taptų greitu garnyru savaitės pietums ar vakarienei, rekomenduojama jas porcijomis sudėti į mažesnius indelius. Taip galėsite greitai paimti reikiamą kiekį, neatsidarant viso maišelio, o tai padeda išvengti atitirpimo ir pakartotinio užšaldymo – tai gali sugadinti skonį. Be to, prieš kepant keptuvėje, bulves galima trumpai pamirkyti šaltame vandenyje, kad pašalintumėte likusį krakmolą ir jos taptų traškesnės.
Net ir laikant šaldiklyje, bulvės reikalauja šiek tiek priežiūros. Jei pastebėjote drėgmės perteklių maišeliuose, nusausinkite ją popieriniu rankšluosčiu prieš kepant ar verdant. Taip išvengsite vandeningos tekstūros ir išlaikysite traškumą bei purumą. Taip pat patariama nepalikti šaldytų bulvių ilgai atitirpinant kambario temperatūroje – geriausia jas dėti tiesiai į verdantį skystį arba keptuvę.
Šaldytų bulvių pritaikymas kasdienėje virtuvėje
Šaldytos bulvės puikiai tinka ne tik kepti keptuvėje ar orkaitėje, bet ir įsimesti į sriubas, troškinius ar net apkepus. Nesmulkintos bulvės gali būti dedamos tiesiai į verdantį vandenį, todėl taupomas laikas gaminant vakarienę. O bulvių košė, šaldyta porcijomis, gali tapti greitu sprendimu pusryčiams ar pietums – tiesiog pašildykite ją keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje ir patiekite su mėgstamu padažu ar garnyru.
Papildomi patarimai namų šeimininkėms
Norint dar labiau sutaupyti laiko, verta šaldyti bulves kartu su prieskoniais arba aliejuje – tai padės greičiau paruošti skanų garnyrą. Pavyzdžiui, supjaustytas bulves galima sumaišyti su šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos ir prieskonių, o po atitirpinimo jas tiesiog kepti orkaitėje. Tokiu būdu bulvės bus aromatingos ir traškios, be papildomo darbo virtuvėje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva, Shutterstock.