ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Ar mėgstate saldumynus? Mokslininkai įspėja apie didesnę depresijos ir sveikatos sutrikimų riziką
Sveikata ir grožis

Ar mėgstate saldumynus? Mokslininkai įspėja apie didesnę depresijos ir sveikatos sutrikimų riziką

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Mėgstate saldumynus? Įspėja apie didesnę depresijos riziką
Mėgstate saldumynus? Įspėja apie didesnę depresijos riziką

Saldumynų mėgėjai turi didesnę riziką susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis, lyginant su tais, kurie vartoja saldumynus saikingai. Tyrimai rodo, kad per didelį saldumynų kiekį vartojantys žmonės gali turėti didesnę depresijos, diabeto bei kraujagyslių ligų, įskaitant insultą, riziką.

Šiuos rezultatus paskelbė žurnalas Journal of Translational Medicine, o apie juos rašo Neuroscience News. Tyrime dalyvavo Surrey universiteto mokslininkai, kurie analizavo JK Biobanko duomenis apie 180 tūkst. žmonių.

Trys pagrindinės grupės

Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes:

  1. Sveikatą puoselėjantys asmenys
  2. Visavalgiai
  3. Saldumynų mėgėjai

Naudojant dirbtinį intelektą, buvo analizuojami šių žmonių kraujo rodikliai. Rezultatai atskleidė, kad saldumynų mėgėjai turi 31 % didesnę depresijos riziką.

Kas atskleidė kraujo tyrimai?

Pasak tyrimo vyresniosios autorės, Surrey universiteto profesorės Nofar Geifman, saldumynų mėgėjų kraujyje buvo nustatytas:

  • Aukštas C-reaktyvaus baltymo lygis, kuris rodo uždegiminius procesus organizme.
  • Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje, rodantis galimą diabeto riziką.
  • Prasta lipidų apykaita, įspėjanti apie širdies ligų grėsmę.

Tai rimtas signalas, kad pernelyg didelis cukraus vartojimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

Cukrų valgantys žmonės turi didesnę depresijos riziką

Cukrų valgantys žmonės turi didesnę depresijos riziką

Grupė žmonių, kurie rūpinasi savo sveikata ir vartoja daugiau skaidulų, turėjo mažesnę širdies ligų ir insulto riziką. Tuo tarpu visaėdžių grupės sveikatos rodikliai buvo vidutiniai, o jų rizika buvo mažesnė nei saldumynų mėgėjų.

„Tai, ką valgome, tiesiogiai veikia mūsų sveikatą. Jei jūsų mėgstamiausi produktai yra saldainiai, pyragai ar cukrumi prisotinti gėrimai, mūsų tyrimas aiškiai parodo, kad tai gali turėti neigiamų pasekmių jūsų organizmui,“ – teigia profesorė Nofar Geifman.

Ji taip pat pabrėžė, kad daugeliui žmonių cukrus yra pagrindinė jų raciono dalis, tačiau tai turėtų keistis. „Mūsų rezultatai dar kartą įrodo, kad turime rimtai pagalvoti, ką valgome,“ – pridūrė mokslininkė.

Kaip sumažinti didesnę depresijos ir sveikatos problemų riziką?

Norint sumažinti sveikatos problemas, rekomenduojama:

  • Riboti cukraus suvartojimą.
  • Rinktis daugiau skaidulų turinčius produktus, tokius kaip daržovės, pilno grūdo produktai ir vaisiai.
  • Vengti perdirbto maisto ir saldžių gėrimų.

Saldumynų vartojimas yra dažnas šiuolaikinės visuomenės įprotis, tačiau tyrimai aiškiai parodo, kad atsisakius jų arba sumažinus jų kiekį, galima žymiai pagerinti sveikatą ir sumažinti ligų riziką.

Saldumynai gali suteikti trumpalaikį malonumą, tačiau ilgainiui jų perteklius gali kainuoti brangiai. Svarbu rinktis subalansuotą mitybą ir atsakingai rūpintis savo sveikata.

Šaltinis: https://neurosciencenews.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:cukrusdepresijasaldumynai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Granatų žievelė nauda sveikatai
Sveikata ir grožis

Granatų žievelė – auksas, kurį verta išnaudoti

2025-06-11
Hormonų pusiausvyra: kaip ją išlaikyti natūraliais būdais?
Sveikata ir grožis

Hormonų pusiausvyra: kaip ją išlaikyti natūraliais būdais?

2025-06-23
Žaliosios arbatos nauda: 10 priežasčių, kodėl verta ją gerti kasdien
Sveikata ir grožis

Žaliosios arbatos nauda: 10 priežasčių, kodėl verta ją gerti kasdien

2025-06-27
Šilauogių nauda ir kaip jas valgyti, kad gauti daugiausiai naudos?
Sveikata ir grožis

Atskleidė, kokia šilauogių nauda ir su kuo geriausiai jas valgyti

2025-06-21

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?