ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Sveikata ir grožis

Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Pastaraisiais dešimtmečiais sultys tapo vienu populiariausių sveikatos trendų. Nuo detoksikuojančių sulčių iškrovų iki imunitetą stiprinančių šotų – šviežiai spaustos sultys vis dažniau patenka į mūsų kasdienybę. Tačiau ar tikrai šaltai spaustos sultys yra sveikesnės už įprastas? Į šį klausimą atsako registruota dietologė ir mitybos ekspertė Mia Syn (MS, RD) iš Pietų Karolinos, JAV.

Kas yra šaltai spaustos sultys?

Skirtingai nei įprastomis priemonėmis spaustos sultys, šaltai spaustos sultys gaminamos naudojant hidraulinį presą. Šis metodas leidžia išgauti sultis iš vaisių ir daržovių nenaudojant karščio ir sumažinant oksidacijos procesą. Tai reiškia, kad vertingosios maistinės medžiagos išlieka geriau nei tradicinio spaudimo metu.

Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Tradiciniai sulčių spaudimo aparatai, vadinami centrifūginiais, veikia labai greitai besisukdami. Šis procesas sukuria šilumą ir įleidžia daugiau oro, kas skatina maistingųjų medžiagų oksidaciją – t. y. jų mažėjimą. Tuo tarpu šaltai spaustos sultys dėl švelnesnio spaudimo būdo teoriškai išlaiko daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Vis dėlto, kaip pastebi specialistė, iki šiol trūksta mokslinių tyrimų, kurie aiškiai įrodytų reikšmingą šaltai spaustų sulčių pranašumą prieš įprastas 100 % sultis.

Taip pat skaitykite

Nevalgykite šių produktų
Niekada nevalgykite šių produktų vakare: saugokite sveikatą ir miegą
2025-06-30
Rozmarino arbata gali pakeisti kavą - energijai ir svoriui
Rozmarino arbata gali pakeisti kavą – suteiks energijos ir padės numesti svorio
2025-07-10
Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
Kivių nauda: supermaistas, kurį turėtumėte valgyti kasdien!
2025-06-26
Specialistai teigia, jog dumplainis turėtų būti mūsų maisto racione
Specialistai teigia, jog dumplainis turėtų būti mūsų maisto racione
2025-06-16
Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Ar šaltai spaustos sultys iš tiesų sveikesnės?

Pasak Mia Syn, šaltai spaustos sultys gali būti laikomos naudingesnėmis dėl to, kad jų gamybos metu neatsiranda papildomas karštis ar oksidacija. Tačiau ji taip pat pabrėžia: „Svarbu atkreipti dėmesį, kad bet kurios sultys – tiek šaltai spaustos, tiek įprastos – beveik neturi maistinių skaidulų, kurios būtinos virškinimo sistemai.“

Kita svarbi pastaba – reikia įsitikinti, kad sultyse nėra pridėtinio cukraus, o tik natūraliai esantys vaisių ir daržovių cukrūs. Todėl sultis reikėtų vartoti saikingai ir derinti su pilnaverčiu vaisių ir daržovių vartojimu.

Ką dėti į šaltai spaustas sultis?

Jei norite išbandyti šaltai spaustų sulčių gamybą namuose, štai keletas rekomenduojamų ingredientų:

  • Lapinės daržovės, tokios kaip špinatai ar kopūstai – vitaminai C ir K.
  • Morkos ir burokėliai – beta-karotenas ir antioksidantai.
  • Obuoliai, citrinos – suteikia skonio ir papildomų maistinių medžiagų.

Kuo daugiau spalvų – tuo daugiau įvairių vitaminų ir mineralų.

Šaltai spaustos sultys gali būti šiek tiek pranašesnės dėl geresnio maistingųjų medžiagų išlaikymo, tačiau tai nėra stebuklingas produktas. Jas reikėtų vartoti su saiku, vengiant pridėtinio cukraus ir neužmirštant visaverčių produktų, ypač skaidulų turinčių vaisių ir daržovių. Sultys gali būti puikus papildas sveikai mitybai, bet ne jos pakaitalas.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šaltai spaustos sultyssultysŠviežios sultysvaisiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Grybai. Grybų sriuba - iš kokių grybų geriau nevirti?
Sveikata ir grožis

Pasak maisto saugos specialistų – šių grybų geriau nedėkite į sriubą

AirTags JioTag go sekimo irenginiai. Indianexpress.com
Technologijos

„AirTags“ ir „JioTag Go“ – inovatyvūs produktai, skirti padėti vartotojams sekti ir rasti daiktus. Kur juos panaudoti?

Kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų darbo pokalbiuose: patarimai
Gyvenimas

Kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų darbo pokalbiuose: patarimai, kurie iš tiesų padeda

Mėgstamiausias sūrio tortas
Desertai

Sūrio tortas: mėgstamiausias visos šeimos desertas

Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino
Sveikata ir grožis

Kodėl į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus: odontologas paaiškino

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?