ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Sveikata ir grožis

Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-05-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos
Ar šaltai spaustos sultys tikrai sveikesnės? Mitybos specialistės įžvalgos

Pastaraisiais dešimtmečiais sultys tapo vienu populiariausių sveikatos trendų. Nuo detoksikuojančių sulčių iškrovų iki imunitetą stiprinančių šotų – šviežiai spaustos sultys vis dažniau patenka į mūsų kasdienybę. Tačiau ar tikrai šaltai spaustos sultys yra sveikesnės už įprastas? Į šį klausimą atsako registruota dietologė ir mitybos ekspertė Mia Syn (MS, RD) iš Pietų Karolinos, JAV.

Kas yra šaltai spaustos sultys?

Skirtingai nei įprastomis priemonėmis spaustos sultys, šaltai spaustos sultys gaminamos naudojant hidraulinį presą. Šis metodas leidžia išgauti sultis iš vaisių ir daržovių nenaudojant karščio ir sumažinant oksidacijos procesą. Tai reiškia, kad vertingosios maistinės medžiagos išlieka geriau nei tradicinio spaudimo metu.

Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Tradiciniai sulčių spaudimo aparatai, vadinami centrifūginiais, veikia labai greitai besisukdami. Šis procesas sukuria šilumą ir įleidžia daugiau oro, kas skatina maistingųjų medžiagų oksidaciją – t. y. jų mažėjimą. Tuo tarpu šaltai spaustos sultys dėl švelnesnio spaudimo būdo teoriškai išlaiko daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Vis dėlto, kaip pastebi specialistė, iki šiol trūksta mokslinių tyrimų, kurie aiškiai įrodytų reikšmingą šaltai spaustų sulčių pranašumą prieš įprastas 100 % sultis.

Kuo skiriasi šaltai spaustos ir įprastos sultys?

Ar šaltai spaustos sultys iš tiesų sveikesnės?

Pasak Mia Syn, šaltai spaustos sultys gali būti laikomos naudingesnėmis dėl to, kad jų gamybos metu neatsiranda papildomas karštis ar oksidacija. Tačiau ji taip pat pabrėžia: „Svarbu atkreipti dėmesį, kad bet kurios sultys – tiek šaltai spaustos, tiek įprastos – beveik neturi maistinių skaidulų, kurios būtinos virškinimo sistemai.“

Kita svarbi pastaba – reikia įsitikinti, kad sultyse nėra pridėtinio cukraus, o tik natūraliai esantys vaisių ir daržovių cukrūs. Todėl sultis reikėtų vartoti saikingai ir derinti su pilnaverčiu vaisių ir daržovių vartojimu.

Ką dėti į šaltai spaustas sultis?

Jei norite išbandyti šaltai spaustų sulčių gamybą namuose, štai keletas rekomenduojamų ingredientų:

  • Lapinės daržovės, tokios kaip špinatai ar kopūstai – vitaminai C ir K.
  • Morkos ir burokėliai – beta-karotenas ir antioksidantai.
  • Obuoliai, citrinos – suteikia skonio ir papildomų maistinių medžiagų.

Kuo daugiau spalvų – tuo daugiau įvairių vitaminų ir mineralų.

Šaltai spaustos sultys gali būti šiek tiek pranašesnės dėl geresnio maistingųjų medžiagų išlaikymo, tačiau tai nėra stebuklingas produktas. Jas reikėtų vartoti su saiku, vengiant pridėtinio cukraus ir neužmirštant visaverčių produktų, ypač skaidulų turinčių vaisių ir daržovių. Sultys gali būti puikus papildas sveikai mitybai, bet ne jos pakaitalas.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Šaltai spaustos sultyssultysŠviežios sultysvaisiai

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Jums gali patikti

Vaisiai, kuriuose daugiau baltymų, nei galvojote
Sveikata ir grožis

Augalinis baltymas: vaisiai, kuriuose daugiau baltymų, nei galvojote

2025-06-04
Kuo naudinga žemuogių arbata?
Sveikata ir grožis

Kuo naudinga žemuogių arbata? Atsako ekspertai

2025-06-05
Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
Sveikata ir grožis

Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus

2025-06-05
Naktinės kaukės veidui: ar jos tikrai veikia, ar tik dar vienas marketingo triukas?
Sveikata ir grožis

Naktinės kaukės veidui: ar jos tikrai veikia, ar tik dar vienas marketingo triukas?

2025-06-05

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?