Kepimo popierius – tai vienas iš paprasčiausių ir patogiausių pagalbininkų virtuvėje, padedantis išvengti maisto degimo ir palengvinantis valymo darbus. Tačiau, nors jis atrodo nepakeičiamas, netinkamas naudojimas gali kelti rimtų sveikatos pavojų. Sužinokite, kokie yra pagrindiniai pavojai, susiję su kepimo popieriumi, ir kaip naudoti šį priedą saugiai.
Kepimo popierius ir jo sudėtis
Kepimo popierius gaminamas iš celiuliozės, ant kurios uždedamas apsauginis sluoksnis. Dažniausiai tai būna silikonas – polimeras, kuris užtikrina, kad maistas neprikibtų prie paviršiaus. Kartais vietoj silikono naudojama kilon – mišinys, sudarytas iš chromo druskų ir riebalų. Europoje griežtai reglamentuojama kepimo popieriaus sudėtis, kad jis būtų saugus naudoti su maistu. Tačiau jis lieka saugus tik tada, kai naudojamas pagal nurodymus.
Kada kepimo popierius gali tapti pavojingas?
Didžiausia klaida – kepimo popieriaus perkaitinimas. Kiekvienoje pakuotėje nurodyta maksimali temperatūra, kurioje galima naudoti popierių – dažniausiai nuo 200 iki 220°C. Viršijus šią temperatūrą, gali įvykti kelios problemos:
- Išsiskiria toksiškos medžiagos.
- Pasirodo nemalonūs kvapai ir degantis popierius.
- Labai aukštose temperatūrose popierius gali net užsidegti.
Todėl kepimo popierius nėra tinkamas naudoti ruošiant maistą, kuris reikalauja itin aukštos temperatūros, pavyzdžiui, kepant duoną ar picą.
Kodėl negalima naudoti kepimo popieriaus kelis kartus?
Kepimo popierius yra vienkartinė medžiaga. Net jei jis atrodo dar nepažeistas, jo pakartotinis naudojimas gali būti pavojingas. Apsauginis sluoksnis jau gali būti dalinai sunaikintas, todėl didėja rizika, kad išsiskirs kenksmingos medžiagos.
Kaip naudoti kepimo popierių saugiai?
- Visada laikykitės gamintojo nurodytos temperatūros.
- Nesinaudokite kepimo popieriumi, kai naudojama ekstremali aukšta temperatūra.
- Nelaikykite popieriaus pernelyg arti kaitinimo elementų.
- Nenaudokite popieriaus kelis kartus.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.