Kiaušinių plovimas prieš juos verdant ar kepant – įprasta daugeliui žmonių praktika, tačiau tai, kas atrodo kaip higienos priemonė, iš tikrųjų gali būti pavojinga jūsų sveikatai. Nors daugelis mano, kad kiaušinių plovimas užtikrina švarą, tai gali padidinti mikroorganizmų, įskaitant salmonelę, patekimą į patį kiaušinį.
Kodėl kiaušinių plovimas prieš gaminant yra klaida?
Pagal gastroenterologės, dietologės, medicinos mokslų daktarės ir profesorius Galinos Anokhinos paaiškinimus, kiaušinių plovimas gali sukelti netikėtų pavojų. Tai vyksta dėl to, kad kiaušinio kiautas yra porėtas, todėl vanduo gali padėti bakterijoms, esančioms ant paviršiaus, prasiskverbti į vidų. Tai ypač pavojinga, kai kiaušinis naudojamas žaliam maistui, pavyzdžiui, majonezo gamybai. Jei planuojate naudoti kiaušinį tokiems patiekalams, jo plauti nereikia.
Plovimas sunaikina natūralią kiaušinio apsauginę barjerą, todėl mes, nesąmoningai, sukuriame kelią bakterijoms patekti į kiaušinį. Tai itin svarbu, nes, užsikrėtus salmonelioze, organizmui gali kilti rimtų sveikatos problemų.
Kada vis dėlto galima plauti kiaušinius?
Yra viena išimtis, kai plauti kiaušinius galima – tai tada, kai kiaušinis bus intensyviai apdorotas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, jei jį kepate, verdate ar kepate orkaitėje. Tokiu atveju plovimas yra leidžiamas, nes aukšta temperatūra sunaikins bakterijas, kurios galėjo patekti per plovimą. Tačiau svarbu paminėti, kad net ir tokiu atveju, jei ant kiaušinio yra matomų nešvarumų, juos reikia nuplauti, tačiau prieš verdant ar kepant vis tiek gerai pašalinsite galimus pavojus.

Kaip apsisaugoti nuo salmoneliozės?
Didžiausias susirūpinimas dėl salmonelės atsiranda tada, kai naudojami žali kiaušiniai, pavyzdžiui, gaminant naminius majonezus. Anokhina pataria atidžiai apžiūrėti kiaušinių lukštus: jei pastebėsite dėmių ar nuspalvėjimo, geriau tokį kiaušinį išmesti. Tuo pačiu ekspertė pabrėžia, kad nereikia bijoti parduotuvinių kiaušinių, nes šiuolaikinės paukštynų fermos laikosi labai griežtų higienos reikalavimų, kad išvengtų salmonelės užkrato.
Išvada: saugumas ir švara gaminant maistą
Taigi, nors kiaušinių plovimas gali atrodyti kaip teisinga higienos praktika, iš tikrųjų jis gali tapti grėsme mūsų sveikatai. Norint išvengti užsikrėtimo salmonelėmis ir kitomis bakterijomis, svarbu laikytis pagrindinių saugos taisyklių – jei gaminate žalius patiekalus, pavyzdžiui, majonezą, kiaušinių plauti nereikia. Atsiminkite, kad intensyvus karštas apdorojimas sunaikins bakterijas, todėl plauti kiaušinius galima tik tuo atveju, jei jie bus gerai virti ar kepti.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.