ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Gyvenimas » Ar verta nulupti parduotuvėje pirktų obuolių žievelę? Sveikatos eksperto įžvalgos
Gyvenimas

Ar verta nulupti parduotuvėje pirktų obuolių žievelę? Sveikatos eksperto įžvalgos

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-07-21
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar verta nulupti parduotuveje pirktų obuolių žievelę?
Ar verta nulupti parduotuveje pirktų obuolių žievelę?

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių, vertinami ne tik dėl skonio, bet ir dėl naudos sveikatai. Vis dėlto, dažnai kyla klausimas, ar saugu ir naudinga valgyti parduotuvėje pirktų obuolių žievelę. Šiame straipsnyje remsimės sveikatos ekspertų įžvalgomis, kad išsiaiškintume, ar reikėtų nulupti šį vertingą vaisiaus sluoksnį.

Obuolio žievelė – nepaprastas sveikatos šaltinis

Sveikatos ekspertai vieningai pabrėžia išskirtinę maistinę vertę, slypinčią obuolio žievelėje. Jų teigimu, būtent čia koncentruojasi didžioji dalis svarbių medžiagų. Visų pirma, žievelė yra puikus skaidulų šaltinis, kurios yra būtinos normaliai virškinimo funkcijai, padeda reguliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje bei ilgiau jaustis sotiems.

Be to, žievelėje gausu vitaminų ir galingų antioksidantų. Ekspertai atkreipia dėmesį į didelį vitamino C kiekį, kuris stiprina imuninę sistemą ir veikia kaip antioksidantas. Taip pat čia randamas vitaminas A, svarbus regėjimui ir odos sveikatai. Tačiau ypač vertingi yra ir antioksidantai, tokie kaip kvercetinas, katechinai ir antocianinai (ypač raudonųjų veislių obuoliuose). Šie junginiai kovoja su žalingais laisvaisiais radikalais, saugodami mūsų ląsteles nuo pažeidimų ir mažindami lėtinių ligų riziką.

Potencialūs rūpesčiai: pesticidai ir vaškavimas

Nepaisant akivaizdžios naudos, sveikatos ekspertai pripažįsta ir galimus rūpesčius, susijusius su parduotuvėje pirktų obuolių žievele. Pesticidų likučiai, kurie galėjo būti naudoti auginimo procese, kelia nerimą kai kuriems vartotojams. Nors daugelyje šalių galioja griežti pesticidų naudojimo reglamentai, visiškai atmesti jų patekimo ant vaisiaus paviršiaus galimybės negalima.

Taip pat skaitykite

Ar tai įmanoma? Indukcinė kaitlentė be įbrėžimų
Ar tai įmanoma? Indukcinė kaitlentė be įbrėžimų
2025-10-17
Kaip prailginti skintų gėlių gyvavimą: praktiniai patarimai
Kaip prailginti skintų gėlių gyvavimą: praktiniai patarimai ir eksperimentų rezultatai
2025-07-21
Patraukliausi kvapai vyrams ir moterims: ką rinktis pagal tyrimus?
Patraukliausi kvapai vyrams ir moterims: ką rinktis pagal tyrimus?
2025-08-26
Kokią dvasinę reikšmę turi įprotis keltis
Kokią dvasinę reikšmę turi įprotis keltis 1:00, 2:00, 3:00, 4:00 ir 5:00 ryto?
2025-09-14

Kitas aspektas – vaškavimas. Norint pagerinti išvaizdą ir prailginti tinkamumo vartoti laiką, obuoliai dažnai padengiami maistiniu vašku. Nors šis vaškas paprastai laikomas saugiu, kai kurie žmonės yra linkę jo vengti.

Ar verta nulupti parduotuveje pirktų obuolių žievelę? Vašku padengti obuoliai

Ekspertų rekomendacijos: kaip saugiai valgyti obuolius su žievele

Sveikatos ekspertai rekomenduoja kuo dažniau valgyti obuolius su žievele, siekiant gauti maksimalią naudą iš jų maistinių medžiagų. Tačiau jie pabrėžia tinkamo paruošimo būtinybę. Prieš vartojimą, obuolius reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu, naudojant švelnų šepetėlį arba tiesiog gerai patrinti rankomis. Tai padės pašalinti didžiąją dalį purvo, vaško ir galimų pesticidų likučių. Kai kurie ekspertai pataria trumpam pamirkyti obuolius vandens ir acto (arba kepimo sodos) tirpale, o po to dar kartą kruopščiai nuplauti.

Geriausias pasirinkimas, norint išvengti nerimo dėl pesticidų, yra ekologiškai užauginti obuoliai. Jų auginime pesticidai yra draudžiami, todėl juos valgyti su žievele yra ypač saugu ir naudinga.

Kada žievelę vis dėlto reikėtų nulupti?

Nors sveikatos ekspertai dažniausiai rekomenduoja valgyti obuolius su žievele dėl jos didelės maistinės vertės, yra tam tikrų situacijų, kai jos reikėtų vengti. Pavyzdžiui, mažiems vaikams iki tam tikro amžiaus virškinimo sistema gali būti jautresnė didesniam skaidulų kiekiui, todėl nuluptas obuolys gali būti lengviau virškinamas.

Taip pat žievelę būtina nulupti, jei obuolys yra akivaizdžiai pažeistas, sumuštas ar stipriai užterštas, ir kruopštus plovimas nepadeda pašalinti visų nešvarumų ar pažeistų vietų. Be to, asmenys, turintys individualių alergijų tam tikriems junginiams, esantiems obuolio žievelėje, arba tam tikrų virškinimo problemų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą, gali jausti diskomfortą suvalgę obuolį su žievele, todėl šiuo atveju jos pašalinimas gali būti tinkamesnis pasirinkimas.

Apibendrinimas: nauda virš rūpesčių, jei tinkamai paruošta

Apibendrinant sveikatos ekspertų įžvalgas, obuolio žievelė yra vertingiausia vaisiaus dalis dėl didelio skaidulų ir antioksidantų kiekio. Potencialūs rūpesčiai dėl pesticidų ir vaškavimo gali būti sumažinti kruopščiai nuplaunant vaisius arba renkantis ekologiškus obuolius. Daugeliu atvejų nauda, gaunama valgant obuolius su žievele, ženkliai viršija galimą riziką. Būkite informuoti, rinkitės kokybiškus vaisius ir tinkamai juos paruoškite, kad galėtumėte mėgautis visomis obuolių teikiamomis naudomis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:obuoliaiobuolių žievelės

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą bei patarimus, skirtus visiems namų mylėtojams ir puoselėtojams. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir naudinga informacija, kuria galiu pasidalinti su jumis. Tikiu, kad kiekvienas straipsnis gali sudominti ir įkvėpti.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Naujo pasaulio pranašai. Šių laikų aiškiaregystės.
Įdomu

Nauji pasaulio pranašai. Šių laikų aiškiaregystės

Nereikės pajudinti nė piršto, o orkaitė bus švari
Gyvenimas

Nereikės pajudinti nė piršto, o orkaitė bus švari

Ar verta tuoktis sulaukus penkiasdešimties metų ir vėliau?
Gyvenimas

Ar verta tuoktis sulaukus penkiasdešimties metų ir vėliau?

Užkietėję viengungiai: Zodiako ženklai, kuriems nereikia sielos draugo
Horoskopai

Užkietėję viengungiai: Zodiako ženklai, kuriems nereikia sielos draugo

Kaip taisyklingai laikyti kriaušes ilgalaikiam sandėliavimui
Gyvenimas

Kaip taisyklingai laikyti kriaušes ilgalaikiam sandėliavimui

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?