Prieš prasidedant šventėms, verta skirti laiko savo šaldiklio tvarkymui. Tai ne tik padeda išvengti chaoso virtuvėje, bet ir suteikia daugiau vietos šventiniams produktams. Šaldiklis dažnai būna tarsi paslaptis: gili, tamsi ir sunkiai prieinama. Reguliarus jo „revizavimas“ nėra prabanga, o tikra būtinybė, ypač prieš šventes.
Neaiškūs ir nepastebėti produktai
Tamsiame šaldiklio kampe gali būti paslėpta daugybė neaiškių, nepripažįstamų produktų. Jei nesate tikri, kas tai yra, geriausia tiesiog išmesti. Vienas paprastas principas: likučius ir paruoštus patiekalus reikia suvartoti per 3 mėnesius, o žalius daržoves ir mėsą galima laikyti 6–12 mėnesių, jei jie tinkamai supakuoti. Kad išvengtumėte painiavos, visada pažymėkite pakuotes – taip žinosite, kada produktai buvo užšaldyti ir ką jie apima. Tai mažas žingsnis, tačiau jis gali sutaupyti daug laiko ir nervų.
Šaldiklio tvarkymo taisyklės: praėję terminai
Šaldiklis – tai vieta, kur dažnai pamirštame produktus. Nesvarbu, ar tai vaisiai, mėsa, desertai ar net ledai – jei produktams pasibaigė galiojimo laikas, laikas su jais atsisveikinti. Patarimas: visiškai ištuštinkite šaldiklį, o kai grąžinsite produktus, pirmiausia grąžinkite seniausius, kad jie būtų sunaudoti pirmiausia.

Nepabaigti ledų indeliai
Niekas nenori, kad paskutinis šaukštelis mėgstamų ledų taptų „strategine atsarga“ šaldiklyje. Patikrinkite tuos pusiau tuščius indelius ir tikriausiai juos baigę suvalgyti arba padovanokite vietą kitiems, tikrai naudingiems produktams.
Nepasisekęs masinis apsipirkimas
Galbūt puikiai pažįstate situaciją, kai įsigyjate didelį maišą maišytų daržovių, kurių niekas nenori valgyti, arba 2 kg uogų, kurių pamirštate nepanaudoti. Tokiu atveju nuspręskite prioritetus: jei daržovės nebuvo naudojamos, pasigaminkite iš jų sriubą ar troškinį. Jei pakuotė nesuardyta – galbūt galite jas padovanoti kam nors, kas jas tikrai suvartos.
Ne maisto produktai šaldiklyje
Šaldiklis nėra vieta viskam. Patikrinkite savo šaldiklio turinį: ar dar turite šaldymo paketų, skirtų pietums ar sužalojimams? O gal turite tik „atsarginį“ šaldiklio turinį, kuris jau seniai nenaudojamas? Atsikratykite sugadintų pakuočių ir palikite tik 1-2 rinkinį – likusius išimkite ir laikykite sausoje, tamsioje vietoje.
Seni maisto indeliai
Netgi plastikiniai ir stikliniai indeliai turi savo galiojimo laiką. Jei indelis suskilęs, deformuotas ar prarado sandarumą, jis nebesaugo jūsų maisto. Tvarkykite savo sandėliavimo sistemą ir, jei reikia, atnaujinkite savo indelių rinkinį – tai greitai atsiperka.
Kaip išvengti šaldiklio chaoso
Šaldiklis gali būti naudingas ir tvarkingas, jei laikysitės kelių paprastų taisyklių:
- Pažymėkite produktus su pakuotės data ir pavadinimu.
- Naudokite pirmas, pirmas – grąžinkite seniausius produktus.
- Rekomenduojama kartą per 1-2 mėnesius atlikti „mini auditą“.
- Naudokite permatomus indelius arba zip-lock maišelius, kad matytumėte turinį.
Atėjus šventėms, šaldiklio tvarkymas gali tapti smagia užduotimi, kuri leis ne tik sukurti vietos šventiniams patiekalams, bet ir užtikrins, kad jūsų šaldiklis vėl veiks efektyviai ir tvarkingai.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.