Arbatą mėgstame gerti tiek šaltuoju, tiek šiltuoju sezonu, ir ji tampa ne tik maloniu įpročiu, bet ir naudingu pasirinkimu sveikatai. Visame pasaulyje arbata užima antrąją vietą pagal populiarumą po vandens. Tačiau tarp daugybės arbatos rūšių kyla klausimas, kuri yra pati naudingiausia? Sužinokite, kurios arbatos turi pačius galingiausius sveikatai naudingus poveikius!
1. Žalioji arbata
Žalioji arbata dažnai vadinama viena sveikiausių, nes ji turi gausybę polifenolių, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir gerinti kraujotaką. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant žaliosios arbatos ekstraktus kartu su intensyviomis treniruotėmis, galima pasiekti geresnių rezultatų sveikatai. Be to, ši arbata gali žymiai sumažinti diabeto, insulto, depresijos ir širdies ligų riziką.
2. Matcha
Matcha yra ypatinga žaliosios arbatos rūšis, gaminama iš džiovintų lapelių, sumaltų į miltelius, todėl ši arbata turi koncentruotą kiekį antioksidantų, įskaitant EGCG – junginį, kuris gali padėti sumažinti vėžio ir širdies ligų riziką. Matcha taip pat padeda apsaugoti nuo peršalimo ir stiprina imunitetą. Be to, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pagerinti smegenų veiklą ir sumažinti nerimą dėl L-teanino, natūralios aminorūgšties.
3. Juodoji arbata
Juodoji arbata, nors ir neturi tiek daug antioksidantų kaip žalia, taip pat teikia naudą širdžiai. Vienas puodelis nesaldintos juodosios arbatos per dieną gali sumažinti mirties nuo širdies ligų riziką net 4%. Ji taip pat padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, tuo pačiu didindama gerojo cholesterolio kiekį. Su daugiau kofeino nei žalioji arbata, tai puikus gėrimas ryte.
4. Ulongo arbata
Ulongo arbata turi stiprų antioksidacinį poveikį, todėl padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir gali padėti sumažinti vėžio riziką, ypač krūties vėžį. Reguliarus ulongo arbatos gėrimas taip pat gerina virškinimą ir stiprina imunitetą, todėl ši arbata – ideali jūsų kasdieniam racionui.
Kaip tinkamai paruošti arbatą?
Svarbu žinoti, kad norint išgauti maksimalų naudingumą, arbatos verdimas neturėtų užtrukti ilgiau nei 3 minutes. Per ilgas verdimas gali sukelti nuostolių, nes dalis antioksidantų išsiskiria per ilgą kaitinimą. Taip pat, kad išvengtumėte nemalonių pasekmių, arbatos geriau negerkite per karštos (ideali temperatūra – ne aukštesnė nei 60°C). Biri arbata paprastai yra skanesnė ir sveikesnė nei arbata maišeliuose, kuri gali turėti papildomų saldiklių ir priedų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.