Nors baltojo ir rudojo cukraus spalva, skonis ir poveikis organizmui skiriasi, daugelis klausia, kuris iš jų yra sveikesnis. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius skirtumus tarp šių dviejų cukraus rūšių ir pažiūrėsime, kurioje pusėje yra sveikatos nauda.
Pagrindiniai skirtumai tarp baltojo ir rudojo cukraus
Baltoji, šviesiai ruda ir tamsiai ruda cukraus rūšys visi kyla iš tų pačių augalų – cukranendrių ar cukrinių runkelių. Tačiau jų perdirbimo procesai šiek tiek skiriasi, todėl jie turi skirtingas tekstūras, skonius ir kulinarinius panaudojimus.
Baltas cukrus yra rafinuotas produktas, pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių. Jis valomas nuo nešvarumų, o melasa – tamsus sirupas, susidarantis per gamybą – beveik visiškai pašalinama.
Rudas cukrus, pagal JAV Žemės ūkio departamento (USDA) informaciją, turi tam tikrą kiekį melasos. Jis gali būti:
- Neperdirbtas, kai melasos lieka natūrali spalva po minimalaus apdorojimo.
- Perdirbtas su pridedama melasa, dažniausiai pramoniniame gamyboje.

Kuris cukrus yra sveikesnis?
Rudas cukrus turi keletą mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, kalis ir geležis, nes gamybos proceso metu jis susmulkintas. Tačiau jų kiekis yra toks mažas, kad neturi reikšmingo poveikio organizmui. Kad gautumėte pastebimą naudą, reikėtų suvalgyti pavojingai daug cukraus.
Tuo tarpu baltasis cukrus beveik visiškai susideda iš sacharozės ir neturi papildomų maistinių medžiagų.
Abu cukraus tipai yra greiti angliavandeniai, kurie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje. Tai reiškia, kad nors rudas cukrus turi šiek tiek daugiau mikroelementų, jis nesuteikia jokios tikros sveikatos naudos.
Cukraus vartojimo poveikis sveikatai
Pagal Ligos kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomendacijas, geriausia riboti visų rūšių cukraus vartojimą, nes jis yra susijęs su didesne rizika susirgti:
- Diabetu
- Širdies ligomis
- Aukštu kraujo spaudimu
- Nutukimu
Tiek baltasis, tiek rudas cukrus turi neigiamą poveikį organizmui, ypač kai vartojama per daug.
Cukraus alternatyvos
Jei norite sumažinti cukraus kiekį savo mityboje, galite pabandyti naudoti trečdaliu mažiau cukraus nei nurodyta recepte. Tai ne tik sumažins cukraus kiekį, bet ir kalorijų kiekį. Kitos alternatyvos apima:
- Medus
- Klevų sirupas
- Kokosų cukrus
- Vaisių sulčių koncentratai
- Stevia
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.