ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei
Naudinga

Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-09-04
Komentarų: 0
2 min. skaitymo

Daugeliui vakarienė neįsivaizduojama be bulvių ar ryžių garnyro. Tačiau ilgainiui tokie patiekalai gali pabosti, o organizmui norisi įvairovės. Vienas puikus sprendimas – bolivinė balanda, kuri ne tik paįvairins jūsų meniu, bet ir suteiks daug naudingų medžiagų organizmui.

Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei
Bolivinė balanda: sveikas ir gardus garnyro pasirinkimas vakarienei

Kodėl verta rinktis bolivinę balandą?

Nors iš pirmo žvilgsnio ji primena ryžius, bolivinė balanda iš tiesų nėra grūdinė kultūra. Tai augalo sėklos, pasižyminčios lengvu virškinamumu, sotumu ir universalumu virtuvėje. Parduotuvėse galima rasti kelių rūšių bolivinės balandos: baltos, pasižyminčios švelniu skoniu ir minkšta tekstūra, bei raudonos – traškesnės ir ryškesnio skonio. Abi puikiai tinka tiek salotoms, tiek kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų.

Bolivinė balanda ir jos nauda sveikatai

Šis supermaistas vertinamas ne tik dėl skonio, bet ir dėl maistinės sudėties. Bolivinė balanda yra gausi skaidulų, kurios gerina virškinimą, taip pat turi magnio, kalio bei geležies – mineralų, teigiamai veikiančių širdies ir kraujagyslių sistemą.

Tyrimai rodo, kad bolivinė balanda išsiskiria ir pilnaverčiu baltymu – joje yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys, kurių žmogaus organizmas pats nesintetina. Tai ypač svarbu vegetarams ar veganams, kurie ieško augalinės kilmės baltymų šaltinio. Be to, bolivinė balanda yra natūraliai be gliuteno, todėl tinkama žmonėms, turintiems celiakiją ar netoleruojantiems kviečių produktų.

Taip pat skaitykite

Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
Kaip teisingai kepti žuvį: klaidos, kurių reikėtų vengti
2025-08-18
Vištiena su medumi ir daržovėmis: greita vakarienė
Vištiena su medumi, laimu ir daržovėmis folijoje: greitos vakarienės receptas
2025-07-31
Kodėl marinuojant mėsą reikia aliejaus?
Kodėl marinuojant mėsą reikia aliejaus? Triukai, kurie pakeis jūsų kepsnių skonį!
2025-07-08
Makaronų rizotas su tunu ir daržovėmis
Makaronų rizotas su tunu ir daržovėmis
2025-08-10
Bolivinė balanda ir jos nauda sveikatai

Kaip tinkamai paruošti bolivinę balandą?

Kad bolivinė balanda būtų skani ir neturėtų kartaus poskonio, sėklas prieš virimą būtina gerai perplauti po šaltu vandeniu. Taip pašalinamos saponinai – natūralios medžiagos, suteikiančios kartumą.

Verdant laikomasi paprastos proporcijos: dvi dalys vandens ir viena dalis bolivinės balandos. Užvirus virti apie 15 minučių, o tuomet palikti uždengtame puode, kad sėklos įgautų purią konsistenciją.

Paruošta bolivinė balanda gali tapti universaliu pagrindu daugeliui patiekalų: nuo šiltų salotų ar daržovių įdarų iki desertų, tokių kaip košės, pudingai ar net keksiukai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Bolivinė balandaGarnyras

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip išsaugoti ryškią burokėlių spalvą ir skonį verdant?
Gyvenimas

Kaip išsaugoti ryškią burokėlių spalvą ir skonį verdant?

V. Zelenskis keičia taktiką. Šis sprendimas gali pakeisti ir karo taisykles
Lietuva ir pasaulis

V. Zelenskis keičia taktiką. Šis sprendimas gali pakeisti ir karo taisykles

Dulkių valymas: kaip tinkamai prižiūrėti namus ir pagerinti oro kokybę
Gyvenimas

Dulkių valymas: kaip tinkamai prižiūrėti namus ir pagerinti oro kokybę

Moterys atsilieka nuo dirbtinio intelekto pažangos – bet vis dar gali pasivyti
IT naujienos

Moterys atsilieka nuo dirbtinio intelekto pažangos – bet vis dar gali pasivyti

JAV paskola už milijardus – Lenkijos gynybos stiprinimo šuolis. Nerimas dėl FMF ateities
Ekonomika ir verslas

JAV paskola už milijardus – Lenkijos gynybos stiprinimo šuolis

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?