ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą
Sveikata ir grožis

Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-08
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą
Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą

Bulguras, susmulkintas garintas kviečių grūdas, turi aukso spalvą ir malonų riešutinį aromatą. Ši kruopa jau seniai tapo populiaria pasirinkimo tarp sveikos gyvensenos šalininkų ir tinkamos mitybos gerbėjų. Bet ką iš tikrųjų galime pasiekti įtraukdami bulgurą į savo racioną? Ar jis tikrai naudingas, ar gali sukelti kokią nors žalą? Apžvelkime šios kruopos privalumus ir trūkumus.

Bulguro nauda sveikatai

Bulguras – tai garintas ir džiovintas kietųjų kviečių produktas, kuris dėl minimalios apdorojimo išsaugo daug maistinių medžiagų. Jame gausu skaidulų, mineralų, tokių kaip manganas, magnis, fosforas ir geležis, bei vidutinio kiekio baltymų.

Šios kruopos ypatingai naudingos žarnynui, nes skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimą ir žarnyno mikroflorą. Bulguros vartojimas taip pat užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą, kuris padeda kontroliuoti apetitą ir gali būti naudingas svorio kontrolei.

Bulguras taip pat turi mažą arba vidutinį glikemijos indeksą, kas reiškia, kad jį valgant cukraus kiekis kraujyje nešokinėja taip greitai, kaip vartojant baltąjį ryžius. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Taip pat skaitykite

Kaip dažnai galite valgyti raudoną mėsą nepakenkiant sveikatai?
Kaip dažnai galite valgyti raudoną mėsą nepakenkiant sveikatai?
2025-10-20
Šermukšnio nauda sveikatai
Šermukšnio nauda širdžiai, kepenims, smegenims ir žarnynui
2025-06-20
Veido odos valymo priemonės: kaip pasirinkti pagal odos tipą?
Veido odos valymo priemonės: kaip pasirinkti pagal odos tipą?
2025-07-15
Mitybos specialistai pataria, kokie maisto produktai gali padėti pagerinti žarnyno veiklą
Mitybos specialistai pataria, kokie maisto produktai gali padėti pagerinti žarnyno veiklą
2025-10-09

Be to, bulgure yra B grupės vitaminų, kurie padeda normalizuoti nervų sistemos veiklą ir mažina dirglumą bei stresą. Kompleksiniai angliavandeniai ir vidutinio lygio baltymai užtikrina pastovų energijos tiekimą visą dieną.

Ar bulguras gali būti kenksmingas?

Nepaisant visų savo privalumų, bulguras nėra tinkamas visiems. Pirmiausia, jis netinka žmonėms, turintiems alergiją glitimui arba sergantiems celiakija. Taip pat asmenims su gastritu ar silpnu skrandžiu reikėtų vengti šios kruopos, kadangi didelis skaidulų kiekis gali sukelti virškinimo problemų, tokias kaip pilvo pūtimą ir diskomfortą.

Esant paūmėjimams, pavyzdžiui, pankreatitui, taip pat reikėtų atsargiai vartoti bulgurą, nes skaidulos gali dirginti gleivinę ir pabloginti būklę.

Ar bulguras gali būti kenksmingas?
Ar bulguras gali būti kenksmingas?

Bulguro panaudojimas virtuvėje

Bulguras yra itin universalus ingredientas. Jis puikiai dera su mėsa ir daržovėmis, gali būti naudojamas salotoms, sriuboms ar net desertams gaminti. Pavyzdžiui, galima pasigaminti paprastą ir skanų garnyrą su keptais svogūnais arba saldų desertą su džiovintais vaisiais.

Receptas: Bulguras su keptais svogūnais

Ingredientai:

  • 1 puodelis bulguro
  • 2 puodeliai vandens
  • 1 svogūnas
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druska pagal skonį
  • Citrono sultys pagal skonį

Paruošimas:

  1. Smulkiai supjaustytą svogūną kepkite aliejuje, kol jis taps auksinės spalvos.
  2. Įdėkite bulgurą ir išmaišykite, tada užpilkite vandeniu.
  3. Uždengę, troškinkite apie 25 minutes, kol bulguras visiškai išbrinks.
  4. Patiekite su citrinos sultimis.

Receptas: Vaisinis bulguras

Taip pat skaitykite

8 patarimai sveikesnei kavai: ką pakeisti savo įpročiuose jau šiandien
8 patarimai sveikesnei kavai: ką pakeisti savo įpročiuose jau šiandien
2025-07-15
Alyvų tinktūra
Stipriau už bet kokius vaistus: mama mane ragindavo visą gyvenimą atsiminti šį receptą!
2025-09-09
Dėmesingo įsisąmoninimo praktikos galia
Dėmesingo įsisąmoninimo praktikos galia: mažiau streso ir daugiau koncentracijos
2025-08-03
Dieta, kurios galite laikytis visą gyvenimą
Dieta, kurios galite laikytis visą gyvenimą
2025-11-07

Ingredientai:

  • 1 puodelis bulguro
  • 2 puodeliai vandens
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 80 g džiovintų abrikosų
  • 50 g džiovintų vyšnių
  • Druska pagal skonį
  • 80 g sviesto
  • 4 šaukštai medaus

Paruošimas:

  1. Užvirinkite vandenį ir įpilkite džiovintų čiobrelių.
  2. Po 5 minučių nuimkite nuo ugnies ir leiskite pritraukti.
  3. Kitame puode ištirpinkite sviestą, įdėkite bulgurą ir užmaišykite.
  4. Įdėkite džiovintus vaisius ir užpilkite čiobrelių nuoviru.
  5. Troškinkite 20 minučių ir pabaigoje įdėkite medaus.

Kaip pasirinkti ir laikyti bulgurą

Renkantis bulgurą, atkreipkite dėmesį į jo išvaizdą: jis turi būti sausas, trupus ir be gabalėlių. Pakuotė turi būti sandari, nes drėgmė gali sugadinti produktą. Bulgurą geriausia laikyti tamsioje, sausoje vietoje sandarioje stiklinėje talpykloje. Jo galiojimo laikas – iki 1,5 metų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:BulgurasKviečiaiReceptai su bulgurusveika mityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Mokslininkai įspėja – gėlo vandens netektis greitėja ir gali tapti neatitaisoma
Įdomu

Mokslininkai įspėja – gėlo vandens netektis greitėja ir gali tapti neatitaisoma

Gydytojas įvardijo simptomus, kurie įspėja apie magnio trūkumą organizme
Sveikata ir grožis

Gydytojas įvardijo simptomus, kurie įspėja apie magnio trūkumą organizme

Ekspertai pataria, kaip nuvalyti net nešvariausią lygintuvą
Gyvenimas

Ekspertai pataria, kaip nuvalyti net nešvariausią lygintuvą

Kreminiai makaronai su špinatais
Makaronų patiekalai

Kreminiai makaronai su špinatais

Kaip pasigaminti blynus iš šaldytų cukinijų: keli paprasti žingsniai
Blynai

Kaip pasigaminti blynus iš šaldytų cukinijų: keli paprasti žingsniai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?