ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą
Sveikata ir grožis

Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-11-08
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą
Bulguras: nauda ir žala – viskas, ką turėtumėte žinoti apie šią sveiką kruopą

Bulguras, susmulkintas garintas kviečių grūdas, turi aukso spalvą ir malonų riešutinį aromatą. Ši kruopa jau seniai tapo populiaria pasirinkimo tarp sveikos gyvensenos šalininkų ir tinkamos mitybos gerbėjų. Bet ką iš tikrųjų galime pasiekti įtraukdami bulgurą į savo racioną? Ar jis tikrai naudingas, ar gali sukelti kokią nors žalą? Apžvelkime šios kruopos privalumus ir trūkumus.

Bulguro nauda sveikatai

Bulguras – tai garintas ir džiovintas kietųjų kviečių produktas, kuris dėl minimalios apdorojimo išsaugo daug maistinių medžiagų. Jame gausu skaidulų, mineralų, tokių kaip manganas, magnis, fosforas ir geležis, bei vidutinio kiekio baltymų.

Šios kruopos ypatingai naudingos žarnynui, nes skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimą ir žarnyno mikroflorą. Bulguros vartojimas taip pat užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą, kuris padeda kontroliuoti apetitą ir gali būti naudingas svorio kontrolei.

Bulguras taip pat turi mažą arba vidutinį glikemijos indeksą, kas reiškia, kad jį valgant cukraus kiekis kraujyje nešokinėja taip greitai, kaip vartojant baltąjį ryžius. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Taip pat skaitykite

Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
Papaja – tropinis vaisius, kurio nauda sveikatai stebina net dietologus
2025-06-05
Kokią žalą organizmui kelia tatuiruotės?
Kokią žalą organizmui kelia tatuiruotės? Atsako dermatologai
2025-07-16
Kosulys. Svogūnai su medumi
Puiki pagalba esant kosuliui vos iš dviejų ingredientų
2025-06-11
5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti peršalus ar sergant gripu
5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti peršalus ar sergant gripu
2025-12-02

Be to, bulgure yra B grupės vitaminų, kurie padeda normalizuoti nervų sistemos veiklą ir mažina dirglumą bei stresą. Kompleksiniai angliavandeniai ir vidutinio lygio baltymai užtikrina pastovų energijos tiekimą visą dieną.

Ar bulguras gali būti kenksmingas?

Nepaisant visų savo privalumų, bulguras nėra tinkamas visiems. Pirmiausia, jis netinka žmonėms, turintiems alergiją glitimui arba sergantiems celiakija. Taip pat asmenims su gastritu ar silpnu skrandžiu reikėtų vengti šios kruopos, kadangi didelis skaidulų kiekis gali sukelti virškinimo problemų, tokias kaip pilvo pūtimą ir diskomfortą.

Esant paūmėjimams, pavyzdžiui, pankreatitui, taip pat reikėtų atsargiai vartoti bulgurą, nes skaidulos gali dirginti gleivinę ir pabloginti būklę.

Ar bulguras gali būti kenksmingas?
Ar bulguras gali būti kenksmingas?

Bulguro panaudojimas virtuvėje

Bulguras yra itin universalus ingredientas. Jis puikiai dera su mėsa ir daržovėmis, gali būti naudojamas salotoms, sriuboms ar net desertams gaminti. Pavyzdžiui, galima pasigaminti paprastą ir skanų garnyrą su keptais svogūnais arba saldų desertą su džiovintais vaisiais.

Receptas: Bulguras su keptais svogūnais

Ingredientai:

  • 1 puodelis bulguro
  • 2 puodeliai vandens
  • 1 svogūnas
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druska pagal skonį
  • Citrono sultys pagal skonį

Paruošimas:

  1. Smulkiai supjaustytą svogūną kepkite aliejuje, kol jis taps auksinės spalvos.
  2. Įdėkite bulgurą ir išmaišykite, tada užpilkite vandeniu.
  3. Uždengę, troškinkite apie 25 minutes, kol bulguras visiškai išbrinks.
  4. Patiekite su citrinos sultimis.

Receptas: Vaisinis bulguras

Taip pat skaitykite

Ar tikrai verta pirkti šampūną be sulfatų?
Ar tikrai verta pirkti šampūną be sulfatų?
2025-11-20
Suvalgykite du kiaušinius per dieną: greitai pastebėsite pokyčius
Suvalgykite du kiaušinius per dieną: greitai pastebėsite pokyčius
2025-11-18
Ko negalia derinti su vaistais
Gydytoja paaiškino, kokių maisto produktų negalima derinti su vaistais
2025-09-08
Svarbi žinia vyrams: tai pavojinga liga, kurios nereikėtų ignoruoti
Svarbi žinia vyrams: tai pavojinga liga, kurios nereikėtų ignoruoti
2025-08-20

Ingredientai:

  • 1 puodelis bulguro
  • 2 puodeliai vandens
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 80 g džiovintų abrikosų
  • 50 g džiovintų vyšnių
  • Druska pagal skonį
  • 80 g sviesto
  • 4 šaukštai medaus

Paruošimas:

  1. Užvirinkite vandenį ir įpilkite džiovintų čiobrelių.
  2. Po 5 minučių nuimkite nuo ugnies ir leiskite pritraukti.
  3. Kitame puode ištirpinkite sviestą, įdėkite bulgurą ir užmaišykite.
  4. Įdėkite džiovintus vaisius ir užpilkite čiobrelių nuoviru.
  5. Troškinkite 20 minučių ir pabaigoje įdėkite medaus.

Kaip pasirinkti ir laikyti bulgurą

Renkantis bulgurą, atkreipkite dėmesį į jo išvaizdą: jis turi būti sausas, trupus ir be gabalėlių. Pakuotė turi būti sandari, nes drėgmė gali sugadinti produktą. Bulgurą geriausia laikyti tamsioje, sausoje vietoje sandarioje stiklinėje talpykloje. Jo galiojimo laikas – iki 1,5 metų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:BulgurasKviečiaiReceptai su bulgurusveika mityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Aš – Saulena, rašau straipsnius Ub.lt portale. Labiausiai domiuosi psichologijos temomis ir sveika gyvensena. Mano tikslas – ne tik sudominti skaitytojus, bet ir padėti geriau pažinti save, rasti praktiškų patarimų emocinei bei fizinei gerovei ir atsakymų į kasdien kylančius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

ingredientai
Sveikata ir grožis

Kokie odos priežiūros priemonių ingredientai dera tarpusavyje, o kokių geriau nemaišyti?

Vaikų gydytojas atsakė, kiek saldumynų per dieną gali suvalgyti vaikai
Sveikata ir grožis

Vaikų gydytojas atsakė, kiek saldumynų per dieną gali suvalgyti vaikai

Virti kiaušiniai
Naudinga

Tobulo minkštumo kiaušiniai: kiek laiko ir kaip juos virti?

Tiesiog įdėkite tai į kavą ir ji taps galinga riebalų degintoja!
Sveikata ir grožis

Tiesiog įdėkite tai į kavą ir ji taps galinga riebalų degintoja!

Jei namuose turite cukinijų, išbandykite šią idėją – skanu ir tikrai visiems patiks! Nuotrauka - youtube.com
Receptai

Jei namuose turite cukinijų, išbandykite šią idėją – skanu ir tikrai visiems patiks!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?