Burokėliai yra vertingas vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis. Jie dažnai rekomenduojami kaip sveikas papildymas mityboje. Tačiau svarbu nepamiršti, kad pernelyg didelis burokėlių vartojimas gali sukelti nepageidaujamų poveikių – nuo virškinimo sutrikimų iki kraujospūdžio sumažėjimo ar inkstų akmenų susidarymo.
Raudonas šlapimas ir išmatos
Vienas dažniausių burokėlių poveikių – laikinas šlapimo ar išmatų pageltimas arba paraudimas, vadinamas biturija. Tai įvyksta dėl pigmento, vadinamo betalainu, kuris nevisiškai suskaidomas virškinamajame trakte ir pašalinamas su šlapimu ar išmatomis. Riziką padidinti gali: padidėjęs skrandžio rūgštingumas, celiakija, Krono liga, geležies trūkumas ar oksalatų turintys produktai, pavyzdžiui, špinatai, soja ar šokoladas.
Virškinimo sutrikimai
Burokėliai turi daug trumpųjų grandžių angliavandenių, žinomų kaip FODMAP, kuriuos žmogaus organizmas sunkiai virškina. Dėl to gali atsirasti:
- pūtimas
- pilvo skausmai ar spazmai
- pykinimas
- viduriavimas ar vidurių užkietėjimas
Kraujospūdžio sumažėjimas
Burokėliai gausūs nitratais, kurie organizme virsta azoto oksidu, plečiančiu kraujagysles ir mažinančiu kraujospūdį. Pernelyg didelis burokėlių vartojimas gali sukelti staigų kraujospūdžio kritimą (hipotenziją), ypač vyresniems žmonėms. Simptomai: galvos svaigimas, silpnumas, nuovargis, galvos skausmas ir pykinimas.
Inkstų akmenys ir podagra
Burokėliai yra oksalatų šaltinis – pusėje puodelio jų yra apie 76 mg. Žmonėms, linkusiems į inkstų akmenis, didelis burokėlių kiekis gali skatinti akmenų formavimąsi. Be to, burokėliai turi purinų, kurie gali prisidėti prie podagros, nes sukelia šlapimo rūgšties kristalizaciją sąnariuose, sukeldami skausmą, patinimą ir paraudimą.
Sunkieji metalai
Jeigu burokėliai auginami metalais užterštoje dirvoje, jie gali sukaupti sunkiųjų metalų, tokių kaip kadmis, švinas ar gyvsidabris. Didelis tokių burokėlių vartojimas ilgainiui gali sukelti apsinuodijimą ir sveikatos problemų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.