Šiuolaikiniame pasaulyje, kupiname streso ir nuolatinio skubėjimo, daugelis mūsų susiduria su energijos stoka, koncentracijos trūkumu ir bendru silpnumu. Šie simptomai dažnai gali būti geležies trūkumo anemijos požymiai, ypač aktualūs moterims, besilaukiančioms, naujai iškeptoms mamoms ar besilaikančioms griežtų dietų. Nors tabletes rasti lengva, verta atsigręžti į gamtos dovanas ir atrasti natūralius sprendimus, kurie ne tik palengvins būklę, bet ir sustiprins visą organizmą. Vienas iš tokių stebuklingų eliksyrų – naminė burokėlių gira. Šis fermentuotas gėrimas, nuo seno vertinamas dėl savo organizmui naudingų savybių, šiandien išgyvena tikrą atgimimą ir pelnytai vadinamas supermaistu.
Ką slepia stiklinė raugintų burokėlių giros?
Burokėliai pastaraisiais metais pelnytai susigrąžino supermaisto karūną. Ir tai visai nenuostabu, nes juose gausu gyvybiškai svarbių vitaminų bei mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, folatai ir antocianinai, įskaitant betainą – pigmentus, pasižyminčius stipriomis antioksidacinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Be to, burokėliai yra neįtikėtinai pigūs, todėl prieinami kiekvienam. Nors burokėlius galima ruošti įvairiais būdais – kepti, virti, dėti į salotas ar sriubas – rauginta burokėlių gira išsiskiria savo unikaliomis, fermentacijos metu įgytomis savybėmis.
Stiklinė burokėlių giros – tai tikras maistinių medžiagų lobynas. Jame gausu geležies, magnio, kalcio, kalio, fosforo, cinko ir vario – elementų, kurie būtini tinkamai organizmo veiklai. Tačiau tuo nauda nesibaigia. Šiame gėrime taip pat yra fitosterolių, antocianinų ir betaino, kurie palaiko kepenų funkciją, saugo širdį ir pasižymi uždegimą mažinančiomis savybėmis. Vitaminų arsenalas taip pat įspūdingas: gira aprūpina organizmą vitaminais A, C ir visa B grupe, kurie yra itin svarbūs nervų ir kraujodaros sistemoms. Svarbiausia, kad fermentacija ne tik nesunaikina šių maistinių medžiagų, bet ir padidina jų biologinį prieinamumą, todėl organizmas jas lengviau įsisavina. Dėl pieno rūgšties bakterijų kiekio, burokėlių gira veikia kaip natūralus probiotikas, palaikantis žarnyno mikroflorą, gerinantis virškinimą ir stiprinantis imunitetą.
Kaip burokėlių gira padeda kovoti su anemija?
Anemija, arba mažakraujystė, dažnai atsiranda dėl geležies trūkumo. Nors vien tik burokėliai negali išgydyti šios ligos, burokėlių gira suteikia neįkainojamą pagalbą dėl joje esančių folatų ir ne hemo geležies, kuri fermentacijos metu tampa lengviau įsisavinama. Reguliarus giros vartojimas gali padėti tiems, kurie kovoja su anemija, arba tiems, kurie nori pagerinti geležies kiekį organizme. Be to, probiotinės laktobakterijos palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, riboja kenksmingų mikroorganizmų augimą ir gerina virškinimą, o tai teigiamai veikia bendrą imunitetą ir savijautą.
Raugintuose burokėliuose yra:
- Folio rūgštis (vitaminas B9), kuri atlieka pagrindinį vaidmenį raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje.
- Betainas – raudonasis pigmentas, veikiantis kaip antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinio streso.
- Probiotikai (Lactobacillus), kurie stiprina žarnyno bakterijų florą, o tai svarbu maistinių medžiagų, įskaitant geležį, įsisavinimui.
Reguliarus burokėlių giros vartojimas taip pat padeda:
- Širdies ir kraujotakos sistemos veiklai, mažina kraujospūdį.
- Imuninei sistemai, dėka probiotikų ir natūralių antimikrobinių junginių.
- Virškinimui, stimuliuojant žarnyno veiklą ir apsaugant nuo vidurių užkietėjimo.

Kaip vartoti burokėlių girą?
Gira gali būti geriama tuščiu skrandžiu; optimali porcija yra apie 100 ml per dieną. Tai ne tik stimuliuos virškinimą, bet ir suteiks energijos visai dienai. Ji pasižymi maloniai rūgščiu, šiek tiek gaivinančiu skoniu. Jei jūsų kraujospūdis yra aukštas arba normalus, galite ją gerti kasdien. Žmonės, kurių kraujospūdis žemas, turėtų būti atsargūs dėl kraujospūdį mažinančių savybių; verta pradėti nuo mažesnių dozių, pvz., 50 ml kas antrą dieną.
Naminės burokėlių giros receptas
Naminės burokėlių giros receptas yra neįtikėtinai paprastas. Tereikia žalių, nuluptų ir supjaustytų burokėlių, užpiltų sūdytu vandeniu, kartais papildant česnaku, kvapiaisiais pipirais ar lauro lapais. Paruoštas stiklainis paliekamas šiltoje vietoje, kad prasidėtų natūrali pieno rūgšties fermentacija. Šio proceso metu susidaro daugybė naudingų junginių, kartu su būdingu, šiek tiek rūgščiu skoniu. Įdomu tai, kad tradiciniai rauginti burokėliai vis dažniau praturtinami neįprastais priedais, tokiais kaip imbieras, krienai, gvazdikėliai ar vaisiai (pvz., spanguolės). Tai ne tik pagerina skonį, bet ir gali suteikti dar daugiau sveikatai naudingų savybių.
Ingredientai:
- 1 kg raudonųjų burokėlių (geriausia ekologiškų)
- 1 litras virinto, drungno vandens
- 1 valgomasis šaukštas druskos (pvz., akmens ar Himalajų)
- 6 skiltelės česnako (nuluptos ir lengvai sutrintos)
- 3 lauro lapai
- Keli kvapiųjų pipirų grūdeliai
- Pasirinktinai: gabalėlis krienų, svogūno riekelė, keli juodieji pipirai, kelios džiovintos slyvos ar obuoliai (skoniui ir greitesnei fermentacijai)
Paruošimo būdas:
- Nulupkite burokėlius ir supjaustykite plonais griežinėliais arba storesnėmis juostelėmis (netarkuokite – gira taps drumsta).
- Sudėkite juos į didelį, švarų stiklainį ar akmeninį puodą.
- Sudėkite česnakus, prieskonius ir kitus pasirinktinius priedus.
- Paruoškite sūrymą: ištirpinkite druską drungname, virintame vandenyje.
- Užpilkite ant burokėlių, kad jie būtų visiškai apsemti (svarbu – jei jie kyšos virš vandens, gali atsirasti pelėsis).
- Uždenkite indą marle arba audiniu ir pritvirtinkite gumine juosta. Neuždenkite sandariai! Fermentacijai reikalinga oro cirkuliacija.
- Palikite šiltoje, tamsioje vietoje 5–7 dienoms. Kasdien tikrinkite – jei ant viršaus susidaro putos ar plėvelė, nugraibykite švariu šaukštu. Kai gira įgaus intensyvią spalvą ir rūgštų, šiek tiek aštrų skonį, ji bus paruošta vartoti.
Burokėlių gira – kontraindikacijos
Nors burokėlių gira turi daug sveikatai naudingų savybių, ne visiems ją galima gerti be apribojimų. Žmonės, turintys inkstų problemų, ypač kenčiantys nuo inkstų akmenų, turėtų būti atsargūs, nes giroje esantys oksalatai gali prisidėti prie akmenų susidarymo. Žmonės, kurių kraujospūdis žemas, taip pat turėtų būti atidūs, nes gira mažina kraujospūdį. Be to, vaikai ir nėščios moterys turėtų pasitarti su gydytoju prieš įtraukdami girą į savo racioną, kad įsitikintų jos saugumu ir nauda.
Šaltinis: ncez.pzh.gov
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.