ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Burokėlių gira – senas receptas mažakraujystei ir imunitetui
Sveikata ir grožis

Burokėlių gira – senas receptas mažakraujystei ir imunitetui

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-27
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Burokėlių gira – senas receptas mažakraujystei ir imunitetui.
Burokėlių gira – senas receptas mažakraujystei ir imunitetui.

Šiuolaikiniame pasaulyje, kupiname streso ir nuolatinio skubėjimo, daugelis mūsų susiduria su energijos stoka, koncentracijos trūkumu ir bendru silpnumu. Šie simptomai dažnai gali būti geležies trūkumo anemijos požymiai, ypač aktualūs moterims, besilaukiančioms, naujai iškeptoms mamoms ar besilaikančioms griežtų dietų. Nors tabletes rasti lengva, verta atsigręžti į gamtos dovanas ir atrasti natūralius sprendimus, kurie ne tik palengvins būklę, bet ir sustiprins visą organizmą. Vienas iš tokių stebuklingų eliksyrų – naminė burokėlių gira. Šis fermentuotas gėrimas, nuo seno vertinamas dėl savo organizmui naudingų savybių, šiandien išgyvena tikrą atgimimą ir pelnytai vadinamas supermaistu.

Ką slepia stiklinė raugintų burokėlių giros?

Burokėliai pastaraisiais metais pelnytai susigrąžino supermaisto karūną. Ir tai visai nenuostabu, nes juose gausu gyvybiškai svarbių vitaminų bei mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, geležis, folatai ir antocianinai, įskaitant betainą – pigmentus, pasižyminčius stipriomis antioksidacinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Be to, burokėliai yra neįtikėtinai pigūs, todėl prieinami kiekvienam. Nors burokėlius galima ruošti įvairiais būdais – kepti, virti, dėti į salotas ar sriubas – rauginta burokėlių gira išsiskiria savo unikaliomis, fermentacijos metu įgytomis savybėmis.

Stiklinė burokėlių giros – tai tikras maistinių medžiagų lobynas. Jame gausu geležies, magnio, kalcio, kalio, fosforo, cinko ir vario – elementų, kurie būtini tinkamai organizmo veiklai. Tačiau tuo nauda nesibaigia. Šiame gėrime taip pat yra fitosterolių, antocianinų ir betaino, kurie palaiko kepenų funkciją, saugo širdį ir pasižymi uždegimą mažinančiomis savybėmis. Vitaminų arsenalas taip pat įspūdingas: gira aprūpina organizmą vitaminais A, C ir visa B grupe, kurie yra itin svarbūs nervų ir kraujodaros sistemoms. Svarbiausia, kad fermentacija ne tik nesunaikina šių maistinių medžiagų, bet ir padidina jų biologinį prieinamumą, todėl organizmas jas lengviau įsisavina. Dėl pieno rūgšties bakterijų kiekio, burokėlių gira veikia kaip natūralus probiotikas, palaikantis žarnyno mikroflorą, gerinantis virškinimą ir stiprinantis imunitetą.

Kaip burokėlių gira padeda kovoti su anemija?

Anemija, arba mažakraujystė, dažnai atsiranda dėl geležies trūkumo. Nors vien tik burokėliai negali išgydyti šios ligos, burokėlių gira suteikia neįkainojamą pagalbą dėl joje esančių folatų ir ne hemo geležies, kuri fermentacijos metu tampa lengviau įsisavinama. Reguliarus giros vartojimas gali padėti tiems, kurie kovoja su anemija, arba tiems, kurie nori pagerinti geležies kiekį organizme. Be to, probiotinės laktobakterijos palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, riboja kenksmingų mikroorganizmų augimą ir gerina virškinimą, o tai teigiamai veikia bendrą imunitetą ir savijautą.

Raugintuose burokėliuose yra:

  • Folio rūgštis (vitaminas B9), kuri atlieka pagrindinį vaidmenį raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje.
  • Betainas – raudonasis pigmentas, veikiantis kaip antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo oksidacinio streso.
  • Probiotikai (Lactobacillus), kurie stiprina žarnyno bakterijų florą, o tai svarbu maistinių medžiagų, įskaitant geležį, įsisavinimui.

Reguliarus burokėlių giros vartojimas taip pat padeda:

  • Širdies ir kraujotakos sistemos veiklai, mažina kraujospūdį.
  • Imuninei sistemai, dėka probiotikų ir natūralių antimikrobinių junginių.
  • Virškinimui, stimuliuojant žarnyno veiklą ir apsaugant nuo vidurių užkietėjimo.
Burokėlių gira – senas receptas mažakraujystei ir imunitetui. Fermentuotų burokėlių nauda

Kaip vartoti burokėlių girą?

Gira gali būti geriama tuščiu skrandžiu; optimali porcija yra apie 100 ml per dieną. Tai ne tik stimuliuos virškinimą, bet ir suteiks energijos visai dienai. Ji pasižymi maloniai rūgščiu, šiek tiek gaivinančiu skoniu. Jei jūsų kraujospūdis yra aukštas arba normalus, galite ją gerti kasdien. Žmonės, kurių kraujospūdis žemas, turėtų būti atsargūs dėl kraujospūdį mažinančių savybių; verta pradėti nuo mažesnių dozių, pvz., 50 ml kas antrą dieną.

Naminės burokėlių giros receptas

Naminės burokėlių giros receptas yra neįtikėtinai paprastas. Tereikia žalių, nuluptų ir supjaustytų burokėlių, užpiltų sūdytu vandeniu, kartais papildant česnaku, kvapiaisiais pipirais ar lauro lapais. Paruoštas stiklainis paliekamas šiltoje vietoje, kad prasidėtų natūrali pieno rūgšties fermentacija. Šio proceso metu susidaro daugybė naudingų junginių, kartu su būdingu, šiek tiek rūgščiu skoniu. Įdomu tai, kad tradiciniai rauginti burokėliai vis dažniau praturtinami neįprastais priedais, tokiais kaip imbieras, krienai, gvazdikėliai ar vaisiai (pvz., spanguolės). Tai ne tik pagerina skonį, bet ir gali suteikti dar daugiau sveikatai naudingų savybių.

Ingredientai:

  • 1 kg raudonųjų burokėlių (geriausia ekologiškų)
  • 1 litras virinto, drungno vandens
  • 1 valgomasis šaukštas druskos (pvz., akmens ar Himalajų)
  • 6 skiltelės česnako (nuluptos ir lengvai sutrintos)
  • 3 lauro lapai
  • Keli kvapiųjų pipirų grūdeliai
  • Pasirinktinai: gabalėlis krienų, svogūno riekelė, keli juodieji pipirai, kelios džiovintos slyvos ar obuoliai (skoniui ir greitesnei fermentacijai)

Paruošimo būdas:

  1. Nulupkite burokėlius ir supjaustykite plonais griežinėliais arba storesnėmis juostelėmis (netarkuokite – gira taps drumsta).
  2. Sudėkite juos į didelį, švarų stiklainį ar akmeninį puodą.
  3. Sudėkite česnakus, prieskonius ir kitus pasirinktinius priedus.
  4. Paruoškite sūrymą: ištirpinkite druską drungname, virintame vandenyje.
  5. Užpilkite ant burokėlių, kad jie būtų visiškai apsemti (svarbu – jei jie kyšos virš vandens, gali atsirasti pelėsis).
  6. Uždenkite indą marle arba audiniu ir pritvirtinkite gumine juosta. Neuždenkite sandariai! Fermentacijai reikalinga oro cirkuliacija.
  7. Palikite šiltoje, tamsioje vietoje 5–7 dienoms. Kasdien tikrinkite – jei ant viršaus susidaro putos ar plėvelė, nugraibykite švariu šaukštu. Kai gira įgaus intensyvią spalvą ir rūgštų, šiek tiek aštrų skonį, ji bus paruošta vartoti.

Burokėlių gira – kontraindikacijos

Nors burokėlių gira turi daug sveikatai naudingų savybių, ne visiems ją galima gerti be apribojimų. Žmonės, turintys inkstų problemų, ypač kenčiantys nuo inkstų akmenų, turėtų būti atsargūs, nes giroje esantys oksalatai gali prisidėti prie akmenų susidarymo. Žmonės, kurių kraujospūdis žemas, taip pat turėtų būti atidūs, nes gira mažina kraujospūdį. Be to, vaikai ir nėščios moterys turėtų pasitarti su gydytoju prieš įtraukdami girą į savo racioną, kad įsitikintų jos saugumu ir nauda.

Šaltinis: ncez.pzh.gov

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:burokėliaiBurokėlių giragira

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: kaip pasikeitė?
Sveikata ir grožis

Vyras mėnesį kasdien darė po 100 įtūpstų: štai kaip tai pakeitė jo kūną

2025-06-04
Saulės spindulių galia: kaip saulė teigiamai veikia mūsų fizinę ir emocinę sveikatą
Sveikata ir grožis

Saulės spindulių galia: kaip saulė teigiamai veikia mūsų fizinę ir emocinę sveikatą

2025-07-16
Ar gazuotas vanduo gali padėti mesti svorį? Naujas tyrimas atskleidžia
Sveikata ir grožis

Ar gazuotas vanduo gali padėti mesti svorį? Naujas tyrimas atskleidžia

2025-07-08
Kada plaučiai pradeda valytis nustojus rūkyti? Mažai žmonių tai žino
Sveikata ir grožis

Kada plaučiai pradeda valytis nustojus rūkyti? Mažai žmonių tai žino

2025-07-22

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?