ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Dedate bulves į šaltą vandenį? Kodėl geriau nedaryti šios klaidos?
Gyvenimas

Dedate bulves į šaltą vandenį? Kodėl geriau nedaryti šios klaidos?

Miglė Staknytė
Autorius Miglė Staknytė
Publikuota: 2025-06-11
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Virtos bulvės - kaip teisingai jas virti?
Virtos bulvės - kaip teisingai jas virti?

Virtos bulvės – dažnas patiekalas ant daugelio šeimų stalo. Labai daug žmonių tiesiog nuluptas bulves meta į šaltą vandenį ir verda. Tačiau toks virimo būdas gali būti klaidingas, nes bulvėse tiesiog nebelieka naudingų sveikatai medžiagų.

Žemiau pateiksime informacija, kodėl ir kaip tinkamai virti bulves, kad išsaugotumėte kuo daugiau maistingųjų medžiagų ir išvengtumėte neigiamų pasekmių.

Koks yra teisingas bulvių virimo procesas?

Tinkamas bulvių virimas – raktas į maistingų medžiagų išsaugojimą. Daugelis įpratę bulves virti šaltame vandenyje, tačiau tai lemia vertingų vitaminų ir mineralų (fosforo, kalio, geležies, magnio, A, B1, B5, B6 ir PP vitaminų) praradimą.

Optimalus būdas išsaugoti bulvėse esančius vitaminus ir mineralus – jas dėti į jau verdantį, pasūdytą vandenį. Verdant ant vidutinės ugnies, užtikrinamas vienodas bulvių išvirimas, todėl šis paprastas metodas padeda išsaugoti visas maistingąsias bulvių savybes.

Virtos bulvės - Virimo procesas

Kada geriausia lupti bulves prieš virimą?

Bulvių lupimas likus kelioms valandoms iki virimo – dažna laiko taupymo strategija, tačiau tai gali turėti neigiamų pasekmių daržovės maistingumui.

Ilgas bulvių laikymas šaltame vandenyje įtakoja naudingų maistinių medžiagų praradimą. Todėl rekomenduojama bulves lupti tik prieš pat virimą, kad išsaugotumėte visas maistingąsias medžiagas.

Be to, verta prisiminti, kad išvirusių bulvių vanduo – puiki natūrali trąša kambariniams augalams.

Dėl didelio kalio, fosforo, magnio ir geležies kiekio jis idealiai tinka augalų laistymui: kartą per savaitę vegetacijos metu ir du kartus per mėnesį ramybės periodu.

Taigi, ne tik išsaugosite vitaminus, bet ir panaudosite atliekas augalų priežiūrai.

Kodėl verta praturtinti savo mitybą virtomis bulvėmis?

Virtos bulvės, ypač tinkamai paruoštos turi nemažai naudos sveikatai:

  • Geras angliavandenių šaltinis: Bulvės yra kompleksinių angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos ir sotumo jausmą.
  • Vitaminų ir mineralų šaltinis. Nors dalis vitaminų ir mineralų prarandami virimo metu, tinkamai paruoštos bulvės vis dar yra geras kalio, vitamino C, vitamino B6 ir magnio šaltinis. Kalis svarbus tinkamam širdies veikimui ir kraujospūdžio reguliavimui.
  • Skaidulų šaltinis. Bulvės, ypač su lupena, yra geras maistinių skaidulų šaltinis, svarbus virškinimo sistemos sveikatai.
  • Lengvai virškinamos. Virtos bulvės yra lengvai virškinamos, todėl tinka žmonėms su virškinimo problemomis.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad valgomųjų bulvių nauda priklauso nuo paruošimo būdo. Keptos ar keptų bulvyčių pavidalu jos tampa daug kaloringesnės ir mažiau naudingos.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:bulvėsBulvių virimasŠaltas vanduo

AutoriusMiglė Staknytė
Esu Miglė Staknytė – rašau apie gyvenimą, žmones ir madą. Mane įkvepia kasdienybėje slypintys pasakojimai, įdomūs charakteriai ir stiliaus detalės. Tikiu, kad kiekvienas žmogus turi savitą istoriją, o mada – tai ne tik drabužiai, bet ir saviraiškos būdas.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Airiška bulvių košė - kuo skiriasi nuo lietuviškos?
Bulvių patiekalai

Airiška bulvių košė prieš tradicinę, kokie skirtumai? Išbandykite receptą

2025-06-13
Kiek laiko pienas, kiaušiniai ir sviestas gali būti laikomi ne šaldytuve? Ekspertų atsakymai nustebina
Gyvenimas

Kiek laiko pienas, kiaušiniai ir sviestas gali būti laikomi ne šaldytuve? Ekspertų atsakymai nustebina

2025-06-04
Pasak specialistų, į šias šalis geriau nevykti dėl savo pačių saugumo
Gyvenimas

Pasak specialistų, į šias šalis geriau nevykti dėl savo pačių saugumo

2025-06-07
4 priežastys, kodėl verta išbandyti lino patalynę jau šią vasarą
Gyvenimas

4 priežastys, kodėl verta išbandyti lino patalynę jau šią vasarą

2025-06-03

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?