ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Fermentuoti gėrimai. Pasigaminkite mėgiamus gėrimus namuose
Gėrimai

Fermentuoti gėrimai. Pasigaminkite mėgiamus gėrimus namuose

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-06-13
Komentarų: 0
5 min. skaitymo

Fermentuoti gėrimai tampa vis populiaresni tarp sveiko gyvenimo būdo entuziastų ir gurmanų. Šie gėrimai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, nes turi probiotikų, kurie padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą.

Fermentuoti gėrimai. Pasigaminkite mėgiamus gėrimus namuose
Fermentuoti gėrimai. Pasigaminkite mėgiamus gėrimus namuose

Be to, fermentuoti gėrimai gali būti gaminami namuose, naudojant paprastas priemones ir ingredientus. Šiame straipsnyje aptarsime populiariausius fermentuotus gėrimus ir kaip juos pasigaminti namų sąlygomis.

Kas yra fermentacija?

Fermentacija yra natūralus procesas, kurio metu mikroorganizmai, tokie kaip bakterijos ir mielės, suskaido cukrų į rūgštis, dujas ar alkoholį. Šis procesas padeda ne tik pagerinti maisto skonį, bet ir išsaugoti jo maistines savybes.

Fermentuoti gėrimai dažnai pasižymi išskirtiniu skoniu, kuris gali būti tiek rūgštus, tiek šiek tiek saldus ar net aštrus.

Taip pat skaitykite

Sausainiai su šokolado gabaliukais, kaip Subway restorane
Sausainiai su šokolado gabaliukais, kaip Subway restorane
2025-08-11
Morkų tortas su kreminio sūrio kremu – šventinio stalo puošmena
Morkų tortas su kreminio sūrio kremu – šventinio stalo puošmena
2025-07-23
Plakta feta
Plakta feta – puikaus skonio padažas
2025-07-08
Jogurtinis tortas su bananų biskvitais
Jogurtinis tortas su bananų biskvitais
2025-06-28

Fermentuotų gėrimų privalumai

Fermentuotų gėrimų vartojimas turi daug privalumų sveikatai. Štai keletas iš jų:

  • Probiotikai: fermentacijos metu susidaro probiotikai – naudingi mikroorganizmai, kurie palaiko sveiką žarnyno florą.
  • Geresnė virškinimo sistema: fermentuoti gėrimai padeda pagerinti virškinimo procesą, nes jų sudėtyje esančios bakterijos skatina maisto skaidymą.
  • Imuninės sistemos stiprinimas: reguliarus probiotikų vartojimas gali padėti stiprinti imunitetą, nes sveikas žarnynas tiesiogiai veikia visą organizmo gynybinę sistemą.
  • Vitaminų gausa: fermentacijos metu maisto produktai tampa turtingesni vitaminais ir mineralais, ypač B grupės vitaminais.

Populiariausi fermentuoti gėrimai

Yra daug fermentuotų gėrimų rūšių, kurias galima pasigaminti namuose. Kiekvienas iš jų turi savo specifinį skonį ir naudingas savybes. Aptarsime keletą populiariausių fermentuotų gėrimų.

Kombučia

Kombučia yra vienas iš labiausiai žinomų fermentuotų gėrimų. Tai fermentuota arbata, kuri gaminama naudojant arbatos grybo kultūrą. Kombučia turi šiek tiek gazuotą tekstūrą, rūgštų skonį ir daugybę probiotikų.


Fermentuoti gėrimai. Kombuča


Fermentuoti gėrimai. Kombučia. 
Kombučios gamyba:
  1. Paruoškite stiprią arbatą (juodąją arba žaliąją) ir pridėkite cukraus.
  2. Į atvėsintą arbatą įdėkite kombučios grybo (SCOBY).
  3. Uždenkite indą ir palikite fermentuotis 7-14 dienų kambario temperatūroje.
  4. Kai gėrimas įgaus rūgštų skonį, jis bus paruoštas vartoti.

Kefyras

Kefyras yra fermentuotas pieno produktas, kuris turi lengvai gazuotą tekstūrą ir rūgštų skonį. Jis yra itin turtingas probiotikų, vitaminų ir baltymų. Kefyrą galima pasigaminti tiek iš pieno, tiek iš augalinių alternatyvų, tokių kaip kokosų ar migdolų pienas.

Kefyro gamyba:

  1. Pieną pašildykite iki kambario temperatūros.
  2. Įdėkite kefyro grūdelius (mikroorganizmų kultūrą) į pieną.
  3. Indą uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 24-48 valandoms.
  4. Kefyrą perkoškite ir mėgaukitės gėrimu.

Gira

Gira yra tradicinis Rytų Europos fermentuotas gėrimas, dažniausiai gaminamas iš duonos arba kitų grūdų. Tai lengvai gazuotas, šiek tiek rūgštus gėrimas, kuris puikiai tinka vasaros dienoms.

Taip pat skaitykite

Cukinijų ir kukurūzų kepsneliai
Cukinijų ir kukurūzų kepsneliai (veganiški)
2025-07-16
7 paprikos panaudojimo būdai.
7 Paprikos panaudojimo būdai. Paprastumas nustebins
2025-08-12
Žuvų piršteliai
Žuvų piršteliai – kartą pasigaminę, pirktinių nebenorėsite
2025-07-07
Be lukšto virti kiaušiniai su šonine ir smidrais
Be lukšto virti kiaušiniai su šonine ir smidrais
2025-08-29

Fermentuoti gėrimai. Gira

Giros gamyba:

  1. Paimkite kelias riekes ruginės duonos ir pakepinkite orkaitėje.
  2. Į vandenį įdėkite duoną ir leiskite jai pamirkti kelias valandas.
  3. Pridėkite cukraus ir mielių, kad prasidėtų fermentacijos procesas.
  4. Palikite fermentuotis 1-2 dienoms, kol gausite norimą skonį.

Vandens kefyras

Vandens kefyras yra fermentuotas gėrimas, kuris gaminamas naudojant vandens kefyro grūdelius. Jis turi švelnų skonį ir lengvą gazuotą tekstūrą. Vandens kefyrą galima paskaninti vaisiais ar prieskoniais, tokiu būdu suteikiant jam įvairių skonių.

Fermentuoti gėrimai. Vandens kefyras
Fermentuoti gėrimai. Vandens kefyras. Nuotraukos šaltinis: myfermentedfoods.com

Vandens kefyro gamyba:

  1. Į šiltą vandenį įdėkite cukraus ir maišykite, kol jis ištirps.
  2. Pridėkite vandens kefyro grūdelius.
  3. Uždenkite indą ir palikite fermentuotis 24-48 valandoms kambario temperatūroje.
  4. Paskaninkite gėrimą vaisiais arba prieskoniais ir mėgaukitės.

Fermentuoti gėrimai namuose: ką svarbu žinoti?

Fermentacija yra gana paprastas procesas, tačiau tam reikia šiek tiek kantrybės, atidumo ir dėmesio detalėms. Štai keli patarimai, kurie padės užtikrinti sėkmingą fermentacijos procesą.

  • Švara: visada užtikrinkite, kad jūsų indai ir įrankiai būtų švarūs, kad išvengtumėte nepageidaujamų bakterijų.
  • Tinkama temperatūra: fermentuoti gėrimai geriausiai fermentuojasi kambario temperatūroje. Per didelė šiluma gali sutrikdyti procesą, o per žema – jį sulėtinti.
  • Laikas: kiekvienam fermentuotam gėrimui reikia skirtingo fermentacijos laiko. Stebėkite gėrimo skonį ir nustokite fermentuoti, kai pasieksite norimą rezultatą.
  • Eksperimentuokite: fermentaciją galite pritaikyti savo skoniui – pridėkite vaisių, žolelių ar prieskonių, kad sukurtumėte unikalų skonį.

Fermentuoti gėrimai ir jų saugojimas

Fermentuoti gėrimai turi būti tinkamai saugomi, kad išlaikytų savo skonį ir probiotines savybes. Po fermentacijos proceso, gėrimą galima perpilti į sandarius butelius ir laikyti šaldytuve.

Tai ne tik padeda pratęsti fermentuoto gėrimo galiojimo laiką, bet ir sustabdo tolimesnę fermentaciją, išlaikant pastovų skonį.

Kurį fermentuotą gėrimą gaminsite jūs?

Fermentuoti gėrimai yra puikus būdas ne tik mėgautis unikaliu skoniu, bet ir pagerinti sveikatą. Kombučia, kefyras, gira ir vandens kefyras – tai tik keli iš daugelio fermentuotų gėrimų, kuriuos galima lengvai pasigaminti namuose.

Fermentacija yra kūrybingas procesas, todėl kviečiame jus eksperimentuoti ir rasti savo mėgstamą gėrimą. Mėgaukitės lengvu gamybos procesu, stebėkite jį, o paskui džiaukitės sveikais namų gamybos gėrimais, kurie bus ne tik skanūs, bet ir sveiki!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

ŽYMOS:Fermentuoti gėrimaiKefyrasKombučia

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Top 3 Zodiako ženklai, kurie laikomi pačiais svetingiausiais
Horoskopai

Top 3 Zodiako ženklai, kurie laikomi pačiais svetingiausiais

Klausimai, kuriuos užduokite prieš priimant darbo pasiūlymą
Gyvenimas

15 svarbių klausimų, kuriuos turėtumėte užduoti prieš priimdami darbo pasiūlymą

ES kelia naujus iššūkius nuotekų tvarkymui: kokie pokyčiai laukia Lietuvos?
Lietuva ir pasaulis

ES kelia naujus iššūkius nuotekų tvarkymui: kokie pokyčiai laukia Lietuvos?

Cukrinis žvyniukas ir veiksmingas metodas juos išnaikinti.
Gyvenimas

Cukrinis žvyniukas namuose: česnako triukas jiems atsikratyti

Jūsų jautri uoslė? Ar tai nulemta genuose? Atsako ekpertai.
Sveikata ir grožis

Jūsų jautri uoslė? Ar tai nulemta genuose? Atsako specialistai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?