ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose ir kasdieniuose patiekaluose?
Naudinga

Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose ir kasdieniuose patiekaluose?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose?
Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose?

Kiaušiniai yra vienas universaliausių maisto produktų, naudojamas tiek pusryčių patiekaluose, tiek kepiniuose ar net padažuose. Tačiau vis daugiau žmonių ieško alternatyvų šiam ingredientui. Priežastys tam gali būti įvairios: alergijos, veganiškas gyvenimo būdas, sveikatos sumetimai ar tiesiog noras išbandyti naujus skonius ir tekstūras. Taigi, kokie yra kiaušinių pakaitalai ir kada geriausia rinktis vieną ar kitą pakaitalą?

Kodėl verta ieškoti kiaušinių alternatyvų?

Nors kiaušiniai yra maistingi ir suteikia patiekalams struktūros bei skonio, jie ne visada tinka visiems. Kai kuriems žmonėms jie gali sukelti alergines reakcijas, o kiti siekia sumažinti cholesterolio ar gyvūninių produktų vartojimą. Taip pat kartais kiaušiniai gali sugadinti patiekalo skonį arba jų tiesiog nebūna po ranka.

Laimei, yra daugybė alternatyvų, kurios gali puikiai pakeisti kiaušinius, priklausomai nuo to, kokiam patiekalui jie reikalingi.

Geriausi kiaušinių pakaitalai ir kada juos naudoti

1. Linų sėmenys arba chia sėklos

Taip pat skaitykite

Mėgstate šaltibarščius? Atraskite, kokie papildomi ingredientai suteiks jiems išskirtinio skonio.
Mėgstate šaltibarščius? Štai kokie papildomi ingredientai suteiks jiems išskirtinio skonio
2025-07-21
Pomidorų sultys su minkštimu: paprastas būdas gauti du produktus vienu metu
Pomidorų sultys su minkštimu: paprastas būdas gauti du produktus vienu metu
2025-08-20
Jogurtinis padažas su agurkais Tzatziki
Jogurtinis padažas su agurkais Tzatziki: lengvas padažas
2025-07-22
Vištienos, grybų ir ryžių troškinys: sotus patiekalas
Vištienos, grybų ir ryžių troškinys: sotus ir aromatingas patiekalas
2025-07-11

Geriausia naudoti: kepiniams, mėsos kukuliams rišti

Linų ir chia sėklos, sumaišytos su vandeniu, suformuoja klampų gelį, kuris veikia panašiai kaip kiaušinis kepiniuose ir padeda rišti ingredientus.

Kaip naudoti: 1 valgomąjį šaukštą maltų linų arba chia sėklų sumaišykite su 2-3 šaukštais vandens ir palikite 5 minutes, kol sutirštės. Tai atitinka vieną kiaušinį.

2. Obuolių tyrelė arba trintas bananas

Geriausia naudoti: pyragams ir kitiems saldiems kepiniams

Obuolių tyrelė arba trintas bananas suteikia kepiniams drėgnumo ir saldumo. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad jie gali pakeisti patiekalo skonį.

Kaip naudoti: 3-4 valgomieji šaukštai obuolių tyrės arba pusė sunokusio banano atitinka vieną kiaušinį.

3. Tofu

Taip pat skaitykite

Makaronai su aštriu pesto padažu
Aromatingi makaronai su aštriu pesto padažu
2025-07-15
Makaronai su špinatais ir rikota
Makaronai su špinatais ir rikota
2025-06-05
Kepti burokėliai su česnakais pagal Jamie Oliver
Kepti burokėliai su česnakais pagal Jamie Oliver, gardžiausias kada nors ragautas patiekalas
2025-07-07
Lipnūs vištienos sparneliai su mangų salsa
Lipnūs vištienos sparneliai su mangų salsa
2025-08-08

Geriausia naudoti: omletams, kiaušinių plakiniams

Tvirtas arba šilkinis tofu gali puikiai pakeisti kiaušinius, ypač augaliniams omletams ir keptiems pusryčiams.

Kaip naudoti:

  • Omletui: sutrupinkite 100 g tvirto tofu ir pakepkite su prieskoniais bei daržovėmis.
  • Padažams: 100 g šilkinio tofu sumalkite su prieskoniais ir naudokite kaip padažo ar majonezo pakaitalą.
Geriausi kiaušinių pakaitalai: tofu

4. Bulvių košė arba moliūgų tyrė

Geriausia naudoti: mėsos kukuliams, kepiniams

Dėl savo lipnios tekstūros bulvių ir moliūgų tyrė gali padėti rišti ingredientus mėsos kukuliuose ar mėsainiuose.

Kaip naudoti: 2-3 valgomieji šaukštai atstoja vieną kiaušinį.

5. Avinžirnių miltai

Geriausia naudoti: augaliniams „omletams” ir „fritatoms”

Avinžirnių miltai suteikia patiekalams tvirtumo ir struktūros. Iš jų galima pasigaminti augalinį omletą ar net frittatą.

Kaip naudoti: Sumaišykite 1/2 puodelio avinžirnių miltų su 1/2 puodelio vandens ir kepkite kaip blyną ar omletą.

6. Avinžirnių skystis

Geriausia naudoti: morengams, putėsiams

Avinžirnių konservų skystis (aquafaba) puikiai imituoja kiaušinių baltymus ir gali būti plakamas iki standžių putų.

Kaip naudoti: 3 valgomieji šaukštai aquafaba prilygsta vienam kiaušiniui.

7. Kepimo milteliai ir actas

Geriausia naudoti: pyragams ir blynams

Mišinys sukuria putojimo efektą, kuris padeda pyragams ir blynams iškilti.

Kaip naudoti: Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių su 1 valgomuĆiu šaukštu obuolių acto.

Nors kiaušiniai yra svarbus daugelio patiekalų ingredientas, juos pakeisti nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Tinkamai pasirinkti kiaušinių pakaitalai padeda išsaugoti patiekalo skonį, tekstūrą ir maistinę vertę. Nesvarbu, ar kepate pyragą, gaminate augalinį omletą ar rišate mėsos kukulius, dabar žinote, kokie pakaitalai veiks geriausiai!

Šaltinis: self.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:avinžirniaiChia sėkloskiaušiniaiKiaušinių pakaitalai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip miegant apsaugoti plaukus?
Sveikata ir grožis

Šie 5 būdai padės apsaugoti plaukus kol miegate

Kaip pasigaminti indų ploviklį namuose?
Gyvenimas

Kaip pasigaminti indų ploviklį namuose tinkamą ir indaplovėams?

10 ženklų, kad jūsų partneris tapo kambarioku
Gyvenimas

10 ženklų, kad jūsų partneris tapo tiesiog kambarioku ir kaip tai išspręsti

Šiandien 3 zodiako ženklai sulauks nemalonios staigmenos
Horoskopai

Šiandien 3 zodiako ženklai sulauks nemalonios staigmenos

Ką svarbaus galime išmokti iš japonų kultūros?
Gyvenimas

Ką svarbaus galime išmokti iš japonų kultūros?

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?