ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Naudinga » Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose ir kasdieniuose patiekaluose?
Naudinga

Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose ir kasdieniuose patiekaluose?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-08-27
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose?
Geriausi kiaušinių pakaitalai: kuo juos pakeisti kepiniuose?

Kiaušiniai yra vienas universaliausių maisto produktų, naudojamas tiek pusryčių patiekaluose, tiek kepiniuose ar net padažuose. Tačiau vis daugiau žmonių ieško alternatyvų šiam ingredientui. Priežastys tam gali būti įvairios: alergijos, veganiškas gyvenimo būdas, sveikatos sumetimai ar tiesiog noras išbandyti naujus skonius ir tekstūras. Taigi, kokie yra kiaušinių pakaitalai ir kada geriausia rinktis vieną ar kitą pakaitalą?

Kodėl verta ieškoti kiaušinių alternatyvų?

Nors kiaušiniai yra maistingi ir suteikia patiekalams struktūros bei skonio, jie ne visada tinka visiems. Kai kuriems žmonėms jie gali sukelti alergines reakcijas, o kiti siekia sumažinti cholesterolio ar gyvūninių produktų vartojimą. Taip pat kartais kiaušiniai gali sugadinti patiekalo skonį arba jų tiesiog nebūna po ranka.

Laimei, yra daugybė alternatyvų, kurios gali puikiai pakeisti kiaušinius, priklausomai nuo to, kokiam patiekalui jie reikalingi.

Geriausi kiaušinių pakaitalai ir kada juos naudoti

1. Linų sėmenys arba chia sėklos

Taip pat skaitykite

Vištienos iešmeliai jogurto marinate karšto oro gruzdintuvėje
Vištienos iešmeliai jogurto marinate karšto oro gruzdintuvėje
2025-06-19
Naminis kondensuotas pienas: nesudėtingas ir greitas receptas
Naminis kondensuotas pienas: nesudėtingas ir greitas receptas
2025-11-03
Šokoladinis pieno kokteilis
Šokoladinis pieno kokteilis: saldus ir šokoladinis malonumas visai šeimai
2025-08-19
Šokoladinis pudingas smaližių pusryčiams
Šokoladinis pudingas smaližių pusryčiams
2025-08-11

Geriausia naudoti: kepiniams, mėsos kukuliams rišti

Linų ir chia sėklos, sumaišytos su vandeniu, suformuoja klampų gelį, kuris veikia panašiai kaip kiaušinis kepiniuose ir padeda rišti ingredientus.

Kaip naudoti: 1 valgomąjį šaukštą maltų linų arba chia sėklų sumaišykite su 2-3 šaukštais vandens ir palikite 5 minutes, kol sutirštės. Tai atitinka vieną kiaušinį.

2. Obuolių tyrelė arba trintas bananas

Geriausia naudoti: pyragams ir kitiems saldiems kepiniams

Obuolių tyrelė arba trintas bananas suteikia kepiniams drėgnumo ir saldumo. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad jie gali pakeisti patiekalo skonį.

Kaip naudoti: 3-4 valgomieji šaukštai obuolių tyrės arba pusė sunokusio banano atitinka vieną kiaušinį.

3. Tofu

Taip pat skaitykite

Kiaušiniai su avokadu: skanus ir sveikas pusryčių pasirinkimas
Kiaušiniai su avokadu: skanus ir sveikas pusryčių pasirinkimas
2025-11-18
Minkšti rikotos vafliai tobuliems pusryčiams
Minkšti rikotos vafliai tobuliems pusryčiams
2025-08-13
Citrininiai keksiukai su aguonomis
Citrininiai keksiukai su aguonomis
2025-11-10
Saldžiarūgščiai šonkauliukai
Saldžiarūgščiai karamelizuoti šonkauliukai su kario ir saldžiosios čili glazūra
2025-06-18

Geriausia naudoti: omletams, kiaušinių plakiniams

Tvirtas arba šilkinis tofu gali puikiai pakeisti kiaušinius, ypač augaliniams omletams ir keptiems pusryčiams.

Kaip naudoti:

  • Omletui: sutrupinkite 100 g tvirto tofu ir pakepkite su prieskoniais bei daržovėmis.
  • Padažams: 100 g šilkinio tofu sumalkite su prieskoniais ir naudokite kaip padažo ar majonezo pakaitalą.
Geriausi kiaušinių pakaitalai: tofu

4. Bulvių košė arba moliūgų tyrė

Geriausia naudoti: mėsos kukuliams, kepiniams

Dėl savo lipnios tekstūros bulvių ir moliūgų tyrė gali padėti rišti ingredientus mėsos kukuliuose ar mėsainiuose.

Kaip naudoti: 2-3 valgomieji šaukštai atstoja vieną kiaušinį.

5. Avinžirnių miltai

Geriausia naudoti: augaliniams „omletams” ir „fritatoms”

Avinžirnių miltai suteikia patiekalams tvirtumo ir struktūros. Iš jų galima pasigaminti augalinį omletą ar net frittatą.

Kaip naudoti: Sumaišykite 1/2 puodelio avinžirnių miltų su 1/2 puodelio vandens ir kepkite kaip blyną ar omletą.

6. Avinžirnių skystis

Geriausia naudoti: morengams, putėsiams

Avinžirnių konservų skystis (aquafaba) puikiai imituoja kiaušinių baltymus ir gali būti plakamas iki standžių putų.

Kaip naudoti: 3 valgomieji šaukštai aquafaba prilygsta vienam kiaušiniui.

7. Kepimo milteliai ir actas

Geriausia naudoti: pyragams ir blynams

Mišinys sukuria putojimo efektą, kuris padeda pyragams ir blynams iškilti.

Kaip naudoti: Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių su 1 valgomuĆiu šaukštu obuolių acto.

Nors kiaušiniai yra svarbus daugelio patiekalų ingredientas, juos pakeisti nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti. Tinkamai pasirinkti kiaušinių pakaitalai padeda išsaugoti patiekalo skonį, tekstūrą ir maistinę vertę. Nesvarbu, ar kepate pyragą, gaminate augalinį omletą ar rišate mėsos kukulius, dabar žinote, kokie pakaitalai veiks geriausiai!

Šaltinis: self.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:avinžirniaiChia sėkloskiaušiniaiKiaušinių pakaitalai

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žagarėliai – skaniausias vaikystės desertas
Desertai

Žagarėliai – skaniausias vaikystės desertas

5 zodiako ženklai šiandien sulauks nemalonių naujienų darbe
Horoskopai

5 zodiako ženklai šiandien sulauks nemalonių naujienų darbe

Klasikinis Tinginys
Desertai

Klasikinis Tinginys – gražiausias, kokį esate matę

Augalinių baltymų šaltiniai
Sveikata ir grožis

Kokie 5 maisto produktai yra geriausi augalinių baltymų šaltiniai: mitybos specialistai juos įvardijo

Miego poreikiai: kiek valandų reikia kokybiškam poilsiui?Canva nuotrauka
Sveikata ir grožis

Ar žinote, kiek valandų turite miegoti, kad organizmas galėtų pailsėti? Miego poreikių apžvalga pagal amžių!

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?